0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: КРЕДИТИРАНЕ НА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
« Отговор #60 -: Април 17, 2007, 15:25:12 pm »
Кредитът ще може да е в лева или в евро.

Останалото ...  :lol: :lol: :lol:

еврото си евро :lol:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

NDK

• *
  • 174
  • Двете слънца които топлят сърцето ми.
« Отговор #61 -: Април 17, 2007, 15:42:32 pm »
ритейл  бизнес  -  продажби на дребно - по-точно работа с индивидуални клиенти

фючърсния пазар - е стандартизиран контракт, който се търгува на регулиран пазар / има стандартизирани периоди -например  юнски, септемврийски, декемврийски, мартенски фючърс.

спред - разликата  между курс купува и продава

като лихвите по кредити в лева са леко по-високи  спрямо идентичен матуритет на  евро деноминиран кредит ---->>> идентичен матуритет? деноминиран кредит?

Означава с еднакъв срок или период на действие - например 3 годишен в Евра или 3 годишен  в Лева

банка стояща по-добре на пазара и имаща достъп до по-евтин ресурс - тук опираме до рейтингови агенции като - Муудис , Стандарт енд Пуърс и други  - като банки с висок рейтинг - от типа на А, АА или ААА - са  стабилни и надежни от най- висока степен , докато с рейтинг Б. ББ или Б минус , или Б плюс / зависи по коя скала на коя  рейтингова агенция е оценена/  имат  ограничен  достъп - в смисъл -  Банка с висок рейтинг не би имала одобрен кредител  лимит  към банка с по-нисък рейтинг , което ограничава достъпа на банката с нисък рейтинг до пазара на междубанкови депозити - не всяка  една банка може  неограничено  като време или сума да предоставя на друга банка кредитен ресурс.

Не бих искал да назовавам конкретни имена на банки на българския пазар - но на личния бих отговорил по-детайлно.

Рали успях ли с малко да направя по-понятна материята?

Дано да съм - ако не на другата среща в София - лекция по банково дело ще изнасям  :)

« Последна редакция: Април 17, 2007, 16:10:59 pm от NDK »
*
« Отговор #62 -: Април 17, 2007, 16:06:34 pm »
NDK - благодаря ти за информацията, но би ли обяснил на филоложката, която хал хабер си няма от банкова терминология, що е то:

ритейл  бизнес
фючърсния пазар
спред
като лихвите по кредити в лева са леко по-високи  спрямо идентичен матуритет на  евро деноминиран кредит ---->>> идентичен матуритет? деноминиран кредит?
банка стояща по-добре на пазара и имаща достъп до по-евтин ресурс

Рали, то аз не съм филоложка, пък и икономика уж съм учила, ама и аз се пообърках да си призная честно. Това дето НДК казва, със сигурност е много важно, но и аз не съм спец по тези сложни банкови операции.
И честно са ви призная - не ЩА и от това да почна да разбирам.
Вярно че е важно какъв е ГПР, че банките използват всякакви хитринки - така че кредита да изглежда примамлив при тях, и уж много изгоден... има значение начина на олихвяване....
Вярно е и това дето НДК обръща внимание, че е важно да има конкуренция между банките,
както и че може да се тегли най-обикновен потребителски кредит (ако той е при по-изгодни условия)
Нали никой не ни пита за какво ще ги харчим.
Кредити сега се отпускат под път и над път. Всяка банка си търси нова кредитна линия, за да си привлече нови клиенти.

Аз питам (че не ми е съвсем ясно, признавам си):
С какво един кредит за репродукция ще ми е по-изгоден на мен, отколкото един потребителски кредит?
Не видях лихвите да са много по-ниски,
Искам някой да ми обясни, ама с думи по-прости.

Предвижда ли се някакъв гратисен период, преди да почне да се погасява заема?

Важно е банката от която ще се тегли да е здраво стъпила на пазара и в бъдеще да не се увеличава "цената" на кредита.
Но да ви кажа честно за мен дали лихвата е 9% или 10% е как да кажа...все тая..
Защото големия ми проблем ще е как да погасявам главницата, не толкова лихвата.

Ако има гратисен период, или възможност при необходимост за предоговаряне на условията по такъв вид кредит ще е добре.
Периода в който ще сме на 1 заплата, докато (дано да стане) аз съм по майчинство ще е най-трудно да се погасява заема. За това си мислех за гратисния период.

Другото: гласувах заема да може да се тегли на части, и се надявам че ако има такав опция, лихвата ще е само за теглената сума.
Трябват ми 2000лв например, усвоявам такава сума от кредита и върху нея плащам лихва.

"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

*
« Отговор #63 -: Април 17, 2007, 16:24:12 pm »
И аз гласувах :)
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #64 -: Април 17, 2007, 18:13:55 pm »
Аз питам (че не ми е съвсем ясно, признавам си):
С какво един кредит за репродукция ще ми е по-изгоден на мен, отколкото един потребителски кредит?
Не видях лихвите да са много по-ниски,
Искам някой да ми обясни, ама с думи по-прости.

Предвижда ли се някакъв гратисен период, преди да почне да се погасява заема?

Ако има гратисен период, или възможност при необходимост за предоговаряне на условията по такъв вид кредит ще е добре.
Периода в който ще сме на 1 заплата, докато (дано да стане) аз съм по майчинство ще е най-трудно да се погасява заема. За това си мислех за гратисния период.

Другото: гласувах заема да може да се тегли на части, и се надявам че ако има такав опция, лихвата ще е само за теглената сума.
Трябват ми 2000лв например, усвоявам такава сума от кредита и върху нея плащам лихва.
Ромми
Аз ще опитам да обясня, ама ако бъркам, то е защото според мен кредитие по принцип не са изгодни и не съм ги ползвала до момента. Ясно е, че кредит, при който доказваш с доходите си, че не ти е небходим, ще е с по-ниска лихва.
Предполага се, че ако прибягваш до кредит за нещо конкретно, той ще се отпуска при по-облекчени условия, и най-вече няма да има значение дали имаш или не друг непогасен кредит.  Най-вероятно тук няма да те питат какви са размерите на другите ти кредити, а само какъв доход ти остава след това.
Пак се предполага, че кредита за асистирана репродукция ще е с различни условия от стандартните продукти (кредити) на банката. Явно те затова питат как да го направят така, че да стане интересен за нас. За тези, които ще го използват точно за това, за което е предназначен.
Е цената на тези по-добри условия е по-високата лихва.
Предоговаряне на условията по кредитите също е възможно. Даже при предоговаряне на условията обикновено няма тази лихва за предсрочно погасяване, която би се появила ако изтеглиш нов кредит при новите условия и с него погасиш стария. Наказателната лихва за предсрочно погасяване спира именно това - да погасиш този кредит с по-изгоден от друга банка. Пазят си портфейла хората.
За гратисния период - не вярвам някоя банка да се съгласи на гратисен период от 3 години. Но това, което бихме могли да поискаме е наказателната лихва  за забавяне да не е по-висока от договорената. По този начин си правим гратисен период, колкото е необходим.
А ако искаш да теглиш когато и колкото искаш - това вече си е овърдрафт и там лихвите са доста по-големи. Ако ти трябва някаква сума за процедура - теглиш кредит за сумата, която ти е нужна. Иначе те няма да искат да договарят по-изгодни условия за нас, само защото сме ние.
И накрая Ромми, ако нямаш теглен заем и имаш добри доходи, които можеш да докажеш, всеки ще ти даде кредит. Така че този тук няма да ти е необходим. (Пожелавам ти го preggo) Но не всички момичета отговарят на тези условия. Защо да търсят пари при много по-неизгодни условия и да се молят на близки и роднини за заеми, когато има банка, която се е съгласила да отпусне кредит.
Оле как се отплеснах - бе с две думи това е само още една възможност. Не е задължително да е изгодна за всяка една от нас поотделно. Но сега е моментът да си я напрвим така, както би ни свършила работа, ако прибегнем до нея.
Да се надяваме, че и други банки ще се съгласят да направят такъв кредит после и да имаме възможност да договорим по-конкурентни условия после.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #65 -: Април 17, 2007, 19:15:59 pm »
Роми, предвижда се гратисен период от 12 месеца. Като цяло идеята този кредит да ти е по-изгоден от всеки друг е той да бъде съобразен максимално с тебе кат опредставител на таргетната група, т.е. да има значително по-облекчени условия за отпускане на кредита, дискретност, гъвкавост в траншовете и в начина на погасяване, по-дълъг срок на погасяване, липса на такси за обслужване на кредита и т.н.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #66 -: Април 18, 2007, 11:00:23 am »
Роми, предвижда се гратисен период от 12 месеца.

Тамара, Мели, благодаря за отговорите. :)
Точно такъв гратисен период имах и аз предвид - за около година.
То, ясно че ако ми виси един голям кредит да изплащам, няма да си седя 3год. в къщи, ами бързо-бързо ще се връщам на работа. Но все пак едно бебе до 1 год. си е доста малко и е много трудно да го гледа някой друг, а майката да работи. Нали точно в този период то ще има най-голяма нужда само от майката. Както и да е, да не се отплесвам в други теми.

Важното е че един такъв кредит ще бъде максимално съобразен с нашите нужди.
"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

« Отговор #67 -: Май 04, 2007, 22:25:02 pm »
http://www.monitor.bg/bussiness/article?aid=118730&eid=1049&cid=40

Днес имаше репортаж в новините по Нова телевизия.

lb2f
*
« Отговор #68 -: Юни 14, 2007, 21:52:00 pm »
И аз ще се включа по темата:
1. Да много е добра идеята - дори и само защото никоя др. банка до момента не се е сетила, все пак ако се вярва на статистиката това са си 250-270000 евентуални клиенти :)
А сега сериозно относно конкретните условия - конкуренцията между ТБ към момента до толкова е свалила критериите при оценка на риска и платежоспособността на бъдещите кредитополучатели, че почти от всяка банка можеш да получиш потребителски кредит между 10-15 хил лв.с доказан доход под 500 лв. за двучленно домакинство,  без поръчителство, без залог на бъдещи вземания (това е залог на вземанията ти по действащ към момента на получаване на кредита трудов договор или договор за наем или др. източник на доходи)и без да се проследява целесъобразно използване на средствата, т.е. макс. дискретност (никой няма да разбера за какво и как си използвал парите), сроковете варират между - 5-7 до 10 г. ,което е абсолютно приемливо. Таксите са минимални,а лихвените нива са много близки, като за лева и евро в момента направо са си равни (ако ще харчиш парите в лева и ще ги връщаш в лева най-добре е кредита да е левов, иначе губиш от превалутиране). Гратисния период като цяло само оскъпява, така че аз лично не го препоръчвам, а за овърдрафта се изисква финансова култура, т.е. да можеш точно да си прецениш силите, а не да изхарчиш целия лимит и след това да плащаш само лихви до умопомръчение.......,
но за финал пак ще кажа, че идеята е похвална и дори условията да са същите като на др. банки или малко по-различни , важен е жеста..........така че пожелавам успех на начинанието!
*
« Отговор #69 -: Юни 14, 2007, 21:55:22 pm »
Таксата за предсрочно погасяване ще е в размер на тримесечния еквивалент на ГПР (годишен процент на разходите) върху остатъка от кредита. Дано не бъркам, че познанията ми по банково дело са унизително малки. :)
[/quote]

Точно така е - това е формулирано в закона за потребителския кредит, който действа от октомври 2006г.
« Отговор #70 -: Септември 03, 2007, 09:19:53 am »
Има ли някой информация дали отпускат вече кредит?
*
« Отговор #71 -: Септември 06, 2007, 19:52:38 pm »
Смятам да тегля кредит,някой знае ли колко време траят формалностите.Ще се радвам,ако някой е теглил точно този кредит/от СИБАНК/,да сподели опит.
*
« Отговор #72 -: Септември 06, 2007, 23:25:35 pm »
И на мен ще ми се наложи май да тегля кредит. Най-вероятно ще се възползвам от този на СИ-Банк. Така, че който има някакво инфо - да пише! Аз смятам да ходя в понеделник до Си-Банк да проверя на място как стоят нещата. Днес чух по новините, че щели да отпускат и безлихвени кредити на бедни семейства. Интересно как ще докажа това?!

*

maggi4ka

• 440
  • Няма невъзможни мечти....
« Отговор #73 -: Септември 09, 2007, 17:16:47 pm »
Аз питах в СИБАНк. Условията са си като по потребителските кредити, само дето има 2 варианта - да изтеглиш цялата сума при лихва 8.5% или под формата на овърдрафт - 9.6%(Като банков служител ви съветвам ако стигнете до този вариант да изберете второто - овърдрафт). Иначе условичта са си стандартните - 6 месеца назад здравни и социални осигуровки, 70лв. остатъчен доход на член от семейството и ако имате други кредити да остават парички и за вноските по тях и за вноските по този кредит. Кофтито е само, че не приемат служебна бележка с реален доход, а взимат само осигурителния. В РайФайзен има лихви от 7.45 до 8.5% за потребителски кредити на служители на предприятия, които имат договор с банката.Много са, така че няма да ги изброявам, но го имайте впредвид.

*
« Отговор #74 -: Септември 09, 2007, 18:33:11 pm »
На мен много не ми е ясно има ли изобщо смисъл да тегля кредит от СИБанк?! Май ще проверя и по другите банки...

*

maggi4ka

• 440
  • Няма невъзможни мечти....
« Отговор #75 -: Септември 10, 2007, 10:19:21 am »
 :balk_103: :balk_46: Това имах впредвид! Ама все пак немога да навивам никой.Провери на още няколко места.Тва все пак си е малко сложна работа и тряа да се измисли възможно най-добрия вариант, а аз далеч не съм сигурна, че точно СИБанк е наи-удачното предложения.

« Отговор #76 -: Септември 11, 2007, 23:17:02 pm »
На мен много не ми е ясно има ли изобщо смисъл да тегля кредит от СИБанк?! Май ще проверя и по другите банки...
[/quote/Du6ka, провери ли как е с кредитите по другите банки?
*
« Отговор #77 -: Септември 19, 2007, 08:33:26 am »
Проучих всички банки, и за мен има смисъл да тегля кредит "Искам бебе". Лихвеният процент е най-нисък, нямат такси за обслужване на кредита и можеш да погасяваш предсрочно до две годишни такси без наказателна лихва. Подадох си документите и до ден-два ще излезе решението дали съм одобрена. Бяха много любезни и отзивчиви.
*
« Отговор #78 -: Септември 19, 2007, 09:00:22 am »
Джини,какви точно документи подаде?
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #79 -: Септември 19, 2007, 10:01:36 am »
В РайФайзен има лихви от 7.45 до 8.5% за потребителски кредити на служители на предприятия, които имат договор с банката.Много са, така че няма да ги изброявам, но го имайте впредвид.
Аз работя в такова предприятие. Ние сме на 7.7% май. Но когато, на ДРЗ, разпитах за кредита на СиБанк... определено условията звучаха по-добре. Казаха ми, че при тях за мен лихвата ще е 7.4% и без такси. А таксите понякога много лъжат. Например 7.2% при ОББ е повече от 7.65% от Булбанк заради таксите.
Аз не съм теглила нито един от тези кредити.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.