Днес привечер ще ходим да купим ваничката - за означенията на материала и групите знам,
Моля те, сподели за означенията на материала и групите, щото аз съм в неведение за какво иде реч
Ами общо взето инфото, което имам от цялото четене е следното :
Ваничките съдържат голямо количество диетилхексилфталат, който от тази година е забранен от ЕС. Веществото нарушава хормоналната обмяна, има естрогеноимитиращо действие, което значи че носи риск от настъпване на ранен пубертет, повишен риск от рак на гърдата при момиченцата и от увреждания на половата система при момченцата.
Проблемът е, че тези фталати се използват в обработката на PVC-то, за да го направят пластично. А забраната за тях е влязла в сила съвсем отскоро и има риск да се съдържат все още в много продукти от PVC, произведени до първата половина на тази година. Поначало PVC-то не е безопасна пластмаса и повечето големи компании още преди година-две са се отказали да го използват - такива са примерно Икея, Лего, Чико. Общо взето въпроса опира до това,че вредните фталати трябва да се заменят с други пак близки до тях, но да не се очеизвадно вредни. Плюс това в Китай нищо не е забранено, а повечето играчки от там идват. Обозначава се с тройка, обградена с триъгълниче от стрелки - това му е кодът на PVC-то.
В нашите магазини има и патета и хипопотамчета , които са майка с малки, те също са забранени заради фталати.
Просто трябва да се гледа дъното на пластмасовите изделия и винаги да има идентификация - съкращение и цифричка заградена със стрелки.
Ако пише LDPE, HDPE, PE, PP, кодове 2, 4 или 5 - няма проблем.
Ако е PVC, V, PC или PS, кодове 3, 6 или 7, работата е зле.
И още - ако няма идентификация на вида пластмаса, произведено е най-вероятно в нечий китайски заден двор или гараж и може всичко да се очаква.
Ето го сайта, където публикуват продукти забранени за разпространение в ЕС - там има и 2 ванички на Cam, плъс патета и хипопотамчета и други неща :
http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/create_rapex.cfm?rx_id=141