Наха, не знам дали знаеш, но твоята браменност се води рискова и то не защото си забременяла чрез икси, а защото си с отрицателен резус фактор.
Принципно нормална бременност може да проследи и джипи-то ти, но провери дали това е така и в твоя случай. Защото на теб допълнително ти се полагат изследвания за антитела и една допълнителна ехография в 32 седмица. И ако личния ти лекар не може да ти даде направление за тези изследвания, ще трябва да си плащаш антителата всеки път по 40 лв., а в при теб и по-скъпо, щото по куриер ги пращат в София.
Внимателно проучи всички подробности и около талона, който ти трябва после за болницата - дали ще може личния ти лекар да го оформи и т.н.
Хайде да ви занимая и с моя проблем.
Като бременна с отрицателен резус фактор, ми правят изследвания за антитела. Последното беше вчера - отрицателни са. В една методика четох, че при Rh - отрицателни бременни без данни за антитела при изследването между 26-та - 28-ма г.с. се предлага профилактика с една ампула анти-Д - гама глобулин в 28 - 30 г.с. В момента проучвам дали ми се полага по касата ампулата или ще е за моя сметка. В ЖК на МД не знаеха, че се поема от касата дори и при раждане, при аборт и при амниоцентеза, така че не им вярвам на тях, че не се поема и в този случай.
В теми по-назад видях, че Тамара преди четири години е правила такава профилактика, но останах с впечатление, че сама си я е платила.
Аз твърдо съм решила да си направя профилактика и ще си взема ампулата, но не искам да правя услуги на НЗОК, ако ми се полага.
И въобще, защо масово лекарите не са информирани, че антиДгама глобулина се заплаща от касата? И с незнанието си задължават повечето жени да си я търсят и плащат сами.