0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Писах на Слави :)
« Отговор #40 -: Септември 26, 2007, 12:42:26 pm »
Поздравления за инициативата! Все си мисля, че ще има предаване по темата. Дано да е по-скоро. Имам предложение обаче. Може би трябва да се обърна към misi. Защо не потърсите за съдействие Боряна Гидикова /с която се познавате лично покрай филма и/ или пък Ани Цолова, която няколко пъти разглежда проблема в сутр. блок. Може би ако те представят проблема на четири очи на Слави Трифонов или на някой от екипа му, нещата ще станат по-бързо. Дано се стигне до токаво предаване с подходящи събеседници в него!

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #41 -: Септември 26, 2007, 13:11:18 pm »
Поздравления за всички подобни инициативи, но момичета какво целим, каква  е идеята? На практика се правят някакви репортажи и периодично се повдига темата Стерилитет, но какво от това. Само разгласяване и напомняне на обществото за проблемите ни ли - това ли е целта? Какво печелим от това да се спретне 20-30 минутен репортаж, ми ще ви кажа - съчуствие от сульо и пульо, който не е разбрал и той разбира за проблема на дадена двойка... и така.

Нека когато се прави някаква инициатива или публична проява да бъде със стойностни идеи и предложения, конкренти искания, иначе става бразилски сериал.

Аз съм сигурна че Боряна ще се отзове с готовност! :)

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #42 -: Септември 26, 2007, 13:27:35 pm »
Има смисъл да се раздухва проблема, но не да търсим съчувствие, а да напомнимяме на политиците, че ни има. И да се надяваме, че ще отпуснат повече пари НЗОК за повече семейства. Но за мен основното е някаква кампания за набиране на средства за семейства които нямат финансовата възможност  дори за един опит ин витро. Сигурна съм, че такива има много.
*
« Отговор #43 -: Септември 26, 2007, 13:33:00 pm »
До колкото знам Милен Цветков е по-склонен да представя такива проблеми и не е толкова комерисален. Мога да ти пратя координати.
За съжаление сега текат избори и журналистите не обръщат внимание на подобни теми. Може би по Коледа този проблем ще предизвика повече интерес.

Аз писах на Милен Цветков преди две седмици... :oops:
Ама не ви казах по-рано, защото си мислех, че ще ми отговори и поне да ви кажа резулта.Всеки ден по пет пъти си проверявам пощата, ама тцъ, нищо.  :(
  Видях на една реклама на СиБанк, че и Нова телевизия е медиен партньор в кампанията "Искам бебе", та първо се сетих за Милен Цветков и си позволих да направя това.
   Той поне кани и повече хора в предаването си, дискутира се много, обаждат се зрители, може да покани и някой от Министерството на здравеопазването.
b]
« Последна редакция: Септември 26, 2007, 13:36:00 pm от eli_v »
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #44 -: Септември 26, 2007, 14:02:29 pm »
Идеята поне според мен не е да предизвикаме съчуствие - то нас не ни грее изобщо. А да се поканят хората, които помагат, да се види, че има такива инициативи, да се потърси още помощ и евентуално да се търси начин за някакъв диалог с НЗОК (не че ще има де :?)
Ето - Людмила Филипова, Фондация "Аристон", д-р Милен Врабевски - всичко това може да се покаже на хората и да се потърси някакъв вариант да се помага. Не да се мълчи. Да се търси вариант за превенция. Нали президента щеше да прави кръгли маси и да се заема с този проблем - ето сега е време пак да му се напомни, че се е ангажирал с една такава кауза. А предполагам Боряна Гидикова и Анна Цолова ще помогнат. Все пак са доста ангажирани с тези проблеми.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #45 -: Септември 26, 2007, 15:07:13 pm »
И аз мисля, че идеята трябва да бъде акцентирана към това като към съществен проблем на съвременното общество и това как другите общества в другите държави го решават и при нас до колко е въобще изяснен след това усилията които се полагат за неговото решаване в нашето общество. Наистина трябва гласност по проблема за да стане ясно, че всеки един в някакъв момент може да попадне в нашата група - няма застраховани и не да се придизвиква съчувствие с разни разкази на разни хора и излагане на показ нашия личен живот, а поглед като проблем за бъдещето на обществото ни. Съгласна съм с непрекъснатите призиви на разни хора за благотворителност към сирачета и детски домове за изоставени деца, ами искам да попитам аз с "голяма въпросителна" така да се каже - ЗАЩО НЯМА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ЗА СЕМЕЙСТВА ИСКАЩИ ДА ИМАТ ДЕТЕ ?!  При това може да си бъде тяхно. Възникват и още въпроси, но много дълго ще стане. Мисля че трябва да се пробва и по други масово гледани предавяни и все някой ще се заинтересува. Сещам се за Венета Райкова макар, че предаването и е с друга насоченост, но пък тя е жена и може и да измисли нещо, понякога нестандартните идеи имат невероятен успех - знам го от личен опит.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
« Отговор #46 -: Септември 26, 2007, 15:19:22 pm »
Точно такава е идеята ми, Ganka
Идеята поне според мен не е да предизвикаме съчуствие - то нас не ни грее изобщо. А да се поканят хората, които помагат, да се види, че има такива инициативи, да се потърси още помощ и евентуално да се търси начин за някакъв диалог с НЗОК (не че ще има де :?)
Ето - Людмила Филипова, Фондация "Аристон", д-р Милен Врабевски - всичко това може да се покаже на хората и да се потърси някакъв вариант да се помага. Не да се мълчи. Да се търси вариант за превенция. Нали президента щеше да прави кръгли маси и да се заема с този проблем - ето сега е време пак да му се напомни, че се е ангажирал с една такава кауза. А предполагам Боряна Гидикова и Анна Цолова ще помогнат. Все пак са доста ангажирани с тези проблеми.
Аз не искам съчувствие - могат да ми съчувтсват хора, които са с нашия проблем и хора от близкото ми обкръжение.
Не целя това някой да ме съжалява, целя не да
да се спретне 20-30 минутен репортаж, ми ще ви кажа - съчуствие от сульо и пульо, който не е разбрал и той разбира за проблема на дадена двойка... и така.
Нека когато се прави някаква инициатива или публична проява да бъде със стойностни идеи и предложения, конкренти искания, иначе става бразилски сериал.
Да, наистина за да се обърне внимание на нещо, то първо трябва да е добре "раздухано", за да са запознати хората с темата и за какво иде реч.
Не беше ли подобен проблема с рака на гърдата, колко преди това се раздухваше, преди да се предприемат мерки - задължителни годишни мамографски прегледи след еди коя си година и т.н.
Аз лично повече предложения от това, което съм писала, не мога да дам - те са ХОРАТА, те решават. За мен е важно да чуят за нас, няколко пъти ако се наложи, защото никой, преди да е запознат с проблема няма да се хвърли да помага, дори и да има тази възможност, каквато и да било тя - финансова, юридическа и т.н... Да помага на кого, за какво, по какъв начин...?
Това имах предвид и в един от по-горните си постове - да се запознае обществото с един от сериозните си проблеми, как биха могли да се решат, какви средства са необходими, каква е уязвимата възрастова група и подобни, кое след кое следва при уреждане на инвитро процедура ...
Този форум е прекрасен, вие сте прекрасни, че споделяте и помагате на всеки с каквото можете, но дали всички имат достъп до интернет?, да, това е вид медия, но според мен е необходимо освен тук, тези въпроси да се разискват по всички възможни медии.
Благодарим Ви Д-р Александров!
« Отговор #47 -: Септември 26, 2007, 16:22:51 pm »
Лично аз си мисля, че повечето хора не биха подкрепили финансово кампания ако не са запознати в детаили със сериозноста на проблема.
Аз самата до скоро не мислех,че е толкова голяма бройката на семействата с такъв проблем.
Министерството на здравеопазването неще да спаси умиращи ,едва ли ще даде пари за ин-витро:(

Но съм сигурна в едно - ако има телефон на който да се набират средства, както с българската коледа и болните дечица, които изпратихме на лечение, бих пускала поне по няколко смс-а ,както до сега...и знам,че много други биха го направили.

Но за да се стигне до там трябва някой да организира благотворителна акция  и някой да бъде неин патрон, защо не Слави, защо не Милен Цветков?

А защо да не Президента, според мен държавна институция най-лесно може да организира акцията, пък и вече имат опит с коледната кампания.

*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #48 -: Септември 26, 2007, 16:40:06 pm »
Идеята със SMS-ите ми харесва ;) Но трябва да е добре организирано - да се направи кратко разясняващо клипче, в което да се описва колко двойки, какви са най-честите проблеми и варианти за решаването им. Разбира се, няма да е лесно и да се подберат двойки, на които да се помогне - за изследвания, за пътуване от страната до големите центрове (толкова е трудно въобще да достигнеш до специалист), за операции, за инсеминации, за инвитро, или дори за командировка на специалисти от специализираните клиники в малките градове за безплатни консултации? Идеята за помощ е много хубава и благородна, но не става така - хайде да съберем пари и готово. Предполагам, че дамите от Сдружението имат някакъв опит с тези неща. На мен лично не ми се струва проста задача, но бих помогнала с каквото мога.
Ако все пак се организира цялата кампания е хубаво да се информира обществото освен с рекламното клипче и в различни предавания, както и да има популярна личност, заставаща зад идеята.

« Отговор #49 -: Септември 26, 2007, 16:57:39 pm »
Напълно съм наясно каква организация изисква такава акция ,и колко отговорни хора ,и колко много труд...
Понеже тук се коментира въпроса,че едно предаване нищо не решава и никой няма нужда от съчувствие,за това предложих този вариянт.
Освен това нямах предвид да подпомогнем Петрови с 6 000 - 7 000 лв. ,за да си имат бебе, някак си няма да е честно.
С парите от кампанията може да се организират безплатни прегледи и изследвания свързани със стерилитета, или да се закупят лекарства ... все нещо което да е в помощ, пък било то и център за консултация...

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #50 -: Септември 26, 2007, 17:09:31 pm »
Малко е встрани, но ще го напиша - идеята за набиране на средства чрез смс-си е не толкова трудна за осъществяване, колкото безумна за мен като концепция, защото от събраните средства организаторът ще получи само процент, а не цялата сума. Допълнително ми създават дискомфорт тези 20% ДДС, с които се облага всеки смс.

И пак да напомня, че докато проблемът стерилитет не стане приоритен проблем в здравната политика, всичко останало ще е само вятър и мъгла. Ще се дадат пари на някакъв брой двойки - 10-20-колко? Ами останалите 269,980 хиляди?
« Последна редакция: Септември 27, 2007, 12:25:32 pm от Мели »

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

evro

• 5167
« Отговор #51 -: Септември 26, 2007, 17:14:18 pm »
Малко е встрани, но ще го напиша - идеята за набиране на средства чрез смс-си е не толкова трудна за осъществяване, колкото безумна за мен като концепция, защото от събраните средства организаторът ще получи само процент, а не цялата сума. Допълнително ми създават дискомфорт тези 20% ДДС, с които се облага всеки смс.

И пак да напомня, че докато проблемът стерилитет не стане приоритен проблем в здравната политика, всичко останало ще е само вятър и мъгла. Ще се дадат пари на някакъв брой двойки - 10-20-колко? Ами останалите 269 980 хиляди?
Тъй де! Това е и моето мнение, пък нали в др. тема стана въпрос - все пак Ин витрото е "последна инстанция". Въпреки че сега е актуално да се правят инвитра едно към гьотере, ей така опита да се събира. :?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #52 -: Септември 26, 2007, 17:15:44 pm »
Мели, напълно съм съгласна с теб, но според мен тези 10-20 двойки са равни на едно 20 дългоочаквани бебета.Като го сравник с бройката 0 (нула) за в момента-пак си е нещо!
Пък то и така може-от тука пари за 20 двойки, от там за още 20......От където и да го погледнем просто няма откъде да се вземат пари за 270 000 инвитро процедури.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #53 -: Септември 26, 2007, 17:21:34 pm »
Мели, напълно съм съгласна с теб, но според мен тези 10-20 двойки са равни на едно 20 дългоочаквани бебета.Като го сравник с бройката 0 (нула) за в момента-пак си е нещо!
Пък то и така може-от тука пари за 20 двойки, от там за още 20......От където и да го погледнем просто няма откъде да се вземат пари за 270 000 инвитро процедури.

Мимка, аз не оспорвам идеята за благотворителност, напротив, самата аз от години участвам в множество благотворителни мероприятия, а Зачатие, както знаеш, работи изцяло и напълно по възможно най-изчистената схема за спомоществователство. Но ... първо няма да са 20 деца от 20 ин витро процедури (уви, това е жестоката реалност). Второ, нищожен процент от тези 270 000 двойки имат нужда от ин витро. И трето, което е може би най-важно - на тези 270 000 двойки ако им се помогне адекватно и навреме, голяма част от тях няма да стигнат до ин витро и обратно, ако сега не им се помогне, утре ще са на опашката за АРТ.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

evro

• 5167
« Отговор #54 -: Септември 26, 2007, 17:26:33 pm »
Чистият процент от "СМС-кампаниите" не надхвърля 40%, така че вместо да се пълни нечий джоб и да се плаща ДДС е редно да се покани някоя от съществуващите вече фондации или инситуции, там поне нещата са по-прозрачни.

Те осмислят живота ни!

*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #55 -: Септември 26, 2007, 17:33:11 pm »
Съгласна съм с Мели, трябва да има здравна политика по проблема. И то не само здравната каса да отпуска еднократна помощ от 1500лв. за инвитро процедура, а клинична пътека, включваща изследвания и прегледи преди да се стигне до самото инвитро.
Свидетели сме на случаи, в които двойки преминали през един или два неуспешни опита АРТ след това забременяват естествено.
*
« Отговор #56 -: Септември 26, 2007, 17:54:01 pm »

Мимка, аз не оспорвам идеята за благотворителност, напротив, самата аз от години участвам в множество благотворителни мероприятия, а Зачатие, както знаеш, работи изцяло и напълно по възможно най-изчистената схема за спомоществователство. Но ... първо няма да са 20 деца от 20 ин витро процедури (уви, това е жестоката реалност). Второ, нищожен процент от тези 270 000 двойки имат нужда от ин витро. И трето, което е може би най-важно - на тези 270 000 двойки ако им се помогне адекватно и навреме, голяма част от тях няма да стигнат до ин витро и обратно, ако сега не им се помогне, утре ще са на опашката за АРТ.

Знам това.Имах в предвид, че не бива да се подценяват и 'малките спонсорства' като тия за 10-20 семейства.А иначе честно- не съм наясно с смс-кампаниите. :oops:
*
Re: Писах на Слави
« Отговор #57 -: Септември 26, 2007, 18:08:37 pm »
Истината е че държавата трябва да направи нещо, разни там министри и прочие.. Нали чухте в репортажа на БТВ че в Словения имат по 9  безплатни оита за първо и още толкова за второ, е питам се аз защо у нас да не може. Дайте му името на тоиа министър дето отговаря и него да засипем с поща и спам и смс си.
*

• 165
  • Малко повече усмивки
Re: Писах на Слави
« Отговор #58 -: Септември 26, 2007, 19:30:49 pm »
Хрумна ми, че в предаването "Това е живота" могат да проследят в няколко епизода пътя, по който минаваме. Така зрителя по-силно ще усети това, което чувстваме и ще се запознае с реалността. Да види нещата от кухнята и да се замисли.

На мнение съм, че ако ще "атакуваме" да го направим към всички възможни предавания по медиите или към ведомствата. Българското общество има нужда от силен шамар, за да се събуди.
*
« Отговор #59 -: Септември 26, 2007, 20:25:49 pm »
Има смисъл да се раздухва проблема, но не да търсим съчувствие, а да напомнимяме на политиците, че ни има.
Те пък наш'те политици направо ги виждам как се затрогват и веднага се втурват да ни обръщат внимание един през друг...Чакай от умрял писмо,дето има един лаф! :roll: Ако бяхме нормална държава,нямаше дори да има нужда да "напомняме" за себе си - наскоро по новините чух за европейска държава,която покривала 6 или 9 опита инвитро(мисля,че беше 9 8O)... 
А ние тука се мъчим по какви ли не начини на нашите да им "напомняме"...А бе дори не ми се говори,че като почна само се ядосвам,и то много...  :x

Дано все пак подобни инициативи имат желания резултат - всички тук се надяваме!
« Последна редакция: Септември 26, 2007, 20:35:21 pm от Counterfeit »

Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!