Здравейте, нека споделя и аз.
Тъй като съм на 34 г. и възрастта ми напредва, а от около 1 година и нещо правим опити за бебе, реших да тръгна по доктори.
Моя позната акушерка от АГ ми препоръча д-р Александров и ходих при него.
Първото, което даде е сперматограма на съпруга ми. Прави я при него в клиника "Кьосеви" , като аз занесох материала в пластмасово контейнерче. Материалът не трябва да се държи повече от 15-20 мин. Изследването излезе след 10 мин. и беше добро.
След това д-р Александров прегледа мен на вагинален видеозон и каза, че не виждал запушени тръби. Решението за него беше, че трябва да си правя ин-витро. Добре де, но на ман не ми бяха правили никакви изследвания, освен за хламидии. Като го попитах не трябва ли да си мина по каналния ред - хормонални изследвания, проследяване на овулацията и т.н., ми каза, че тъй като възрастта ми била напреднала не трябвало да се бавя. Единственото решение било инвитрото.
Страшно ме ядоса това, защото лекарите вече май гледат само комерсиалната страна на нещата, а не хуманната.
Естествено, че като правиш инвитро парите отиват в неговия джоб, а те не са никак малко.
Личният ми лекар ме посъветва да отида при ендокринолог за хормонални изследвания, а не при гинеколог и то точно по тази причина, защото са станали като мафия.