Една от темите беше посветена на генетиката, като беше водена от Д-р Хаджидекова от МБАЛ "Надежда". Всъщност в цялата конференция бяха застъпени множество теми и разбира се същите бяха само маркирани от съответните специалисти... По повод коментара ми, беше зададен въпрос от една посестрима по съдба - реципиентка, дали майката, която износва плода участва в активирането на определени гени. Д-та каза, че сперматозоида и яйцеклетката са носители на многобройни гени вариации, но от майчиния организъм зависи точно кой комбинации ще се развият. Също така, че интелигентността до голяма степен зависи от реципиентката. Признавам си, че уроците по генетика в училище съм забравила, но ако и вие знаете нещо по въпроса, ще ми е интересно да дискутираме... Предполагам, че гените на ембриона се стараят да копират гени, подобни на майчиния организъм. Може би важи принципа "в Рима, като римляните", а може би говоря големи глупости...
Както и да е, намерих следната информация:
"......Някои от гените за изключени или потиснати. Всеки път, когато дадена клетка се дели и прави ново копие на своята ДНК, специални ензими закачат специфични “маркерни шапки” (caps) на определени места по дължината на ДНК. Тези caps правят невъзможно за клетката да прочете тези гени, към които те са прикачени. В резултат на това тези гени не могат да изградят съответстващите им белтъци. В тези случаи caps са прикачени само към едно от родителските копия на гена. Другото копие остава uncapped и може
Това родителско потискане е известно като генен импринтинг (gene imprinting). Оказва се, че то може да е много важно за нашето здраве. Мутации, които променят схемата на импринтинг, могат да предизвикат сериозни ефекти върху нашите тела. Например, ако дадена клетка не може да импринтне един от двата родителски гена, то тя ще притежава два гена продуциращи белтъка вместо само един. Така клетката ще произвежда два пъти повече копия на този белтък."