... Предлагам в темата да пишат всички ... готови да откликнат и да дарят. Нека споделим преживяванията си в тази насока,както и опита и практиката на различните клиники в тази област.
Аз бих искала да споделя какво е за мен да съм донор. Тъй като гордо мога да кажа, че съм го правила вече 2 пъти.
Първият път стана спонтанно. Никой не очакваше, че ще произведа толкова много яйцеклетки. И след пункцията док, изненадана от количеството, ми каза, че има една жена, която се нуждае.
Винаги съм искала да бъда донор. И се случи. Бях безкрайно доволна. И все още съм. Не знам дали жената е имала късмет да забременее.
Вторият път беше предварително уговорено. Когато се уговорихме с док да започвам подготовка за икси, той ми предложи, ако искам да стана донор отново, разбира се при достатъчно добър отговор на стимулацията. Не познавам жената реципиент. Тя пое сумата за иски процедурата, аз платих лекарствата. Бях силно притеснена, че при втория опит яйцеклетките бяха наполовина от първия (стимулацията беше различна), но в крайна сметка поделихме 12 яйцеклетки - 7 за мен и 5 за нея. нямаше предварителна уговорка колко точно ще й дам. До последно имаше съмнение, че яйцеклетките може да не са достатъчно за 2 семеиства. Безкрайно се зарадвах на новината за положителния й тест. Дано всичко се развие добре до последно! И за миг не съм й завидяла, че при нея се получи, а при мен не.
Не знам дали ще го направя и трети път, може би не, но не защото не искам. Обстоятелствата около причината за стерилитета може би няма да ми позволят трето донорство. Но ще съм безкрайно доволна, ако жената успее да износи бебенце до край!
... Бихте ли се запознали лично с донора си въпреки изискването за анонимност или не. Бихте ли казали на детето си като порастне как се е появило на бял свят...
С удоволствие бих се запознала с жената реципиент, стига да е добър и искрен човек. НО нямам и не бих имала никакви претенции към детето. Майката, според мен, е жената, която го е носила 9 месеца в себе си.
И да, бих казала на детето си, ако имам щастието да го имам, че е създадено с лекарска помощ.
или достигнали до донорски ембриончета,
За дон. ембриони не съм чувала.
Да ме поправят ако има и такъв вариант.
Познавам една жена, на която ембрионите бяха много лоши и беше почти на ръба да не й ги трансферират. Докато чакаше информация какво ще се случи, друга жена с отлични ембриони и много на брой, й предложи да й дари. Не зная дали е законно, дали се практикува. Така и не се стигна до това - мъжът на другата жена отказа, поради вероятност от наследяване на някакво негово заболяване.
както и да е, исках само да кажа за този случай. Че има хора, готови да дарят, а други да приемат ембрион, не само една клетка.
Извинявам се за дългия пост, но нали идеята е да се сподели, а то не става с 2 думи. Поне аз не го мога