Поздравления за темата, Алтеа!
Отдавна се каня да отговоря, но чак сега имам време да се „включа” на спокойствие. Т.к. темата е специфична (а както видях, има много хора, които се интересуват от нея), предлагам също тази тема да бъде отделена като отделен подфорум или форум /модераторите да преценят/.
Както може би знаеш, аз съм един от „ветераните” по темата с донорските процедури. Бях на 29г., когато цикълът ми спря, и минаха почти 3г., докато се установи каква е била причината за това.
През последните 2 години направих три опита ИКСИ с донорски яйцеклетки, но за съжаление и трите бяха неуспешни. Единствената „светлина в тунела” е, че само преди месец се установи каква е била причината за неуспехите.
Така че продължавам смело напред!
В началото ми беше изкючително трудно да приема мисълта за донорството. Както всички жени, исках децата ми да бъдат част от мен и не можех да приема мисълта, че това не е възможно. Впоследствие, след всички кошмарни диагнози, процедури и прогнози, успях да преодолея вътрешната си съпротива и приех мисълта за донорството. Осмислих факта, че е много по-важно да родиш и отгледаш дете, отколкото да търсиш начин да продължиш гените си. (Ох, казано така, звучи много просто, но аз си знам колко много ми костваше да започна да разсъждавам по този начин!...)
А сега, по въпросите, които задаваш:
Въпросът с донорството е много зле регламентиран от юридическа гледна точка. Вместо да се търсят варианти, с които този процес да бъде облекчен (както за донора, така и за реципиента), в средата на тази година законодателството наложи допълнителни условия, които изключително много усложняват тази и без това сложна процедура. Т.к. не съм юрист, не мога да бъда съвсем конкретна, но знам, че ситуацията се усложнява, вместо да се опростява.
Според мен е нормално жените, които могат и искат да бъдат донори, да получават някакво възнаграждение за това, защото тази стъпка не е никак лека за тях и е нормално да бъдат овъзмездени по някакъв начин.
Мислила съм много по това дали бих искала да се запозная лично с донорката си или не. По-скоро не. Най-вече защото не бих искала някой ден детето ми да разбере, че носи гените на друга жена. Поне засега не мисля, че за едно дете би било добре да научи за сложните събития, които са довели до появата му на бял свят.
Все пак, животът е непредсказуем и не бих могла със сигурност да твърдя как точно ще реагирам след години.
И накрая, стискам палци на всички момичета тук! От собствени яйцеклетки или от чужди, желая от сърце на всички да прегърнат своите бебета и да бъдат много, много щастливи! Заслужили сме го!