taurus,след като родиш, от болницата ще ти дадат нов болничен за 42 дни, носиш го при личната лекарка на децата, и тя ти издава нов болничен, с който ти допълва 135-е дни, вкл. въпросните 42 от болницата и 45 дни от ЖК, плюс остатъка до 135 дни. Като изтекат тези 135 дни подаваш в работата декларация, че си по майчинство от датата на раждане до навършване на 9 месеца на децата. Така поне на мен ми обясниха и това направих в моята работа. Тоест ти не губиш тези 45 дни. Много е сложно поради по-ранното раждане, блъсках си главата, блъсках и не можах да го схвана.
По закон дават 315 дни 90% платено майчинство от 45 дни преди термина, което се равнява на 10 месеца и малко. На мен ми обясниха, че се броят 9 месеца от раждането, и това е! В частност моя случай как беше. Термин 13.11.07г. последно издаден болничен 45 дни преди термин с дата 29.09.-13.11.07г. Но раждам на 15.10. и дефакто оттогава ми броят 9 месеца и се застъпват с болничния за 45 дни от ЖК. педиатърът обаче ги изравнява с болничен за 135 дни от 30.09. до 11.02.08г. Те това е положението, ако ми го обясни и на мен някой по в час ще съм благодарна. А пък аз как ти го обяснииих
, дано ме разбереш, щото аз не мога се разбра
.
Bujou, все така да растете
! И аз ставах нощно време да ям, споко, нормално е
! Само че си правех шопска салатка
.