Роксана,
цветът на акитата на бебетата в различни моменти според с какво се хранят е различен: кафяв, зелен, жълт. На Али също и стана зелено акито след като започнахме с Нутрилон. Мисля, че за цвета няма какво да се притесняваш.
За запека: акито твърдо и сухо ли е? Това, че ака по веднъж на 48 часа, не е признак за запек. Важно е да е меко-кремообразно да речем, тогава това е само забавен пасаж на акитата, а не запек. При Али също така се получи-от акане по 6-7 пъти на ден, докато ядеше кърма, до веднъж на 2-3 дни, но кремообразно. Трудничко ги изкарват, напъват се, плачат, чувстват дискомфорт, но ще се орегулират нещата, ще се нагоди коремчето към новата храна.
Иначе, ако е твърдо и сухо, освен масаж:
1. давай повечко АМ. Колкото повече течност, толкова по-лесно акане. Но все пак в някакви разумни граници и ако детето иска.
2. клизма с термометър, но ! ВНИМАНИЕ! това да не става навик, че после лошо. Термометърът (аз ползвах дигитален, че от живачните ме е страх) се забърсва с чисто памуче, натопено в спирт, за дезинфекция, оставя се за минута спиртът да изветрее, около анусчето се слага обилно мазен крем и с въртеливи, изклЮчително внимателни движения се стимулира изхождането. НАЙ-ДОБРЕ е да ти покаже лекарката как става, защото си е много фина работа. Да не вземеш да си раздереш бебчето!