цветенце, за да определиш номера на детето, има едни разграфени хартиени шаблони (поне К и К имат такъв), върху които детето стъпва с босо краче.
купува се задължително с детето. обува се обувката, детето трябва да стъпи с нея на земята, след това отпред трябва да остават свободни между 0,5 и 1 см, а зад петата да можеш да си пъхнеш пръста.
първите обувки на Мартин бяха тези:
http://www.ecco.com/fr/fr/collection/premierspas/4/premierspas/4/76441/54480/detail.doняма да спра да ги хваля. още са като нови, няма одрано, няма захабено. скъпи са, знам, но ги купихме през юни с 50% намаление. силно се надявам и тази година лятното им намаление да е през юни, за да му купя същите, но по-голям номер.
за обезопасяването:
- пластмасови "тапи" за контакти - струват стотинки, продават се на много места, ние ги купихме от Бриколаж. задължителни са, защото рано или късно щепселът и неговото напъхване в контакта стават цел номер едно за всяко дете.
- предпазител за врата - както вече се писа, обожават да блъскат и тряскат врати. предпазителят представлява една подкова от гумен порест материал, която се надява странично на вратата и при блъскане не може да се затвори.
- може да е маниакално, но ние си поръчахме прозорци с ключалки за детската стая. все си представям как един ден ще си дотътри стола до прозореца и ще си го отвори...
- предпазители за ъгли бях купила на Канпол едни силиконови топчета. издържаха точно половин час, преди да бъдат старателно изчоплени всичките. не е удачно, според мен.
- заключалки за шкафове и хладилници - имаме доста такива у дома, купени от Комо.
- доброто старо тиксо - не се смейте, много работи. всички чекмеджета и вратички, които са ниско, не могат да се заключат с ключалките, а са опасни, са залепени с тиксо.
- за балконските врати - засега цаката е да са затворени в присъствието на младенеца. много нездрав интерес има към излизането на балкона, а и нашия не е супер безопасен. там ще мислим какво да се прави...