0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Моля за мнение-щитовидна жлеза!
« -: Май 09, 2008, 20:33:08 pm »
Здравейте,

отдавна съм регистрирана но чак се си пуснах изследвания. Е, чак сега означава след 7-8 месеца опити.
Моята лекарка ми пусна почти всички хормони на 12-ти ден. Днес ми се обади и ми каза, че няма нищо тревожно, но има съмнения, че имам проблеми със щитовидната жлеза и ме прати разбира се на специалист. Все пак ми се иска да знам мнението ви, прочетох толкова много и не мога да приема, че имам проблем:(
Само да кажа, аз съм в Германия, не знам дали има разлика, но да го спомена.
ТСХ   2.91   (0.40 - 2.50)

В забележка е дадено: NACB-Guidelines определят горна граница от 2,5 mU/l. Статистическата горна граница е при 4 mU/l. Стойности от 2,5 до 4 mU/l  могат да насочат към хипотиреоза (понижена функция на щитовидната жлеза).

Ще съм ви благодарна ако коментирате:)
Благодаря предварително:)
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Моля за мнение-щитовидна жлеза!
« Отговор #1 -: Май 09, 2008, 22:29:00 pm »
Това което можеш да направиш е повториш изследването, на гладно и преди да си пила кафе, ден-два преди изследването не бива да се консумира морска риба, орехи. Ендокринолога ми беше казвал че, изследването се прави преди 11 часа преди обед. :?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #2 -: Май 10, 2008, 11:40:41 am »
Много ти благодаря:)
Четох, че не трябва да съм пила кафе, но когато бях на преглед, доки каза, че ще вземе кръв. Аз ги предупредих, че съм пила кафе.
Както и да е, аз предполагам, че ендокринолога си знае работата:)
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #3 -: Май 11, 2008, 11:16:28 am »
кои почти всички хормони ти е пуснала.
чудя се каква ли информация носят полови хормони изследвани на 12ти ден (ако е пуснала и тях).
само по тсх 2.91 ли реши че евентуално имаш проблем с щитовидната
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #4 -: Май 11, 2008, 19:29:06 pm »
кои почти всички хормони ти е пуснала.
чудя се каква ли информация носят полови хормони изследвани на 12ти ден (ако е пуснала и тях).
само по тсх 2.91 ли реши че евентуално имаш проблем с щитовидната

Именно тях:)
Попитах няма ли значение на кой ден се взима кръв за изледване на хормони и момиченцето там съвсем уверено ми отговори: НЕ!:) Както и да е. Ясно е, че тук един гинеколог не си дава зор да те изследва, а те праща направо при специалист репородуктивна медицина. Питам се, защо ли и трябваше да взима изобщо кръв, можеше да се ограничи с обикновен преглед.
Да, само по стойността на ТСХ реши, че имам проблем със жлезата. Лошото е, че за ендокринолог получх час след един месец. Тук за всичко се чака с месеци. Не знам какво да правя освен да чакам.
Някой знае ли, дали стойността на ТСХ се влияе от стрес (знам, че 65% от случаите на заболявания на щит. жлеза се дължат на стрес). Ако предположим, че човек е здрав възможно ли е заради стреса под който се намира да се покачи стойността в момента?
Благодаря ви предварително!
*
« Отговор #5 -: Май 11, 2008, 22:01:54 pm »
clevergirl и аz съм в Германия и толкова съм раzочарована от тукаШните лекари, че ми иде да си вzема багажа и да си дойда в БГ. Учудвам се, че лекарката иzобЩо те е пратила някъде другаде, но това се дължи най вероятно на факта, че лекарите в Германия не обичат да поставят диагноzи. Все гледат някой друг да свърШи тая работа. И най доброто, което може да ти се случи е да ти даде направление zа клиника по стерилитет. Там поне zнаят какво правят. Аz се борих повече от година zа такова, но сега поне виждам светлина в тунела. И zадължително си искай винаги копие от всички иzследвания, които са ти правили и си ги събирай. Ще ти бъдат от полzа. Аки имаШ въпроси, питай.

П.П. Би ли споделила в кой град си? 
*

лили

• 2151
« Отговор #6 -: Май 12, 2008, 10:27:42 am »
еми...ти сама си си отговорила на доста въпроси
полови хормони изследвани на 12ти ден от цикъла сигурно носят някаква информация, но не тази която ти търсиш
за състоянието на щитовидната жлеза не може да се съди само по тсх, още повече че завишението не е чак така драстично
единственото правилно което е направил гинеколога е че веднага те е ориентирал към репродуктивен специалест
чувала съм за западната система (и сестра ми е от 10 год в де) и не мога да спра да се чудя що продължават незапознати хора да ме агитират и мене там да ходя да се лекувам...
успех ти желая
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #7 -: Май 12, 2008, 12:22:05 pm »
лили, предполагам, че е zаради техниката. Имат много добра техника и първокласно оборудване. Обаче да не дава Господ да ти се налага да си с някакъв проблем и да си в ролята на простосмъртен средностатистически гражданин.
*

лили

• 2151
« Отговор #8 -: Май 12, 2008, 17:16:18 pm »
че то и тук по частните клиники където се лекуваме от стерилитет няма забележки по отношение на техника. все още има леееки забележки по отношение на обслужване които според мен обаче идват от факта че ние сме много а те малко...разликата е там че на мен моя д-р ако ми каже че имам нужда да си пусна това, това и това просто слизам на първия етаж и го пускам. плащам си го но си го пускам веднага. това в де трудно. и да искаш да си го платиш не може - чакаш си направлението. същото е и със съответния специалист - ако на личния са му свършили направленията или по няква друга причина откаже да ти даде просто си отиваш на платен прием. в де това доколкото знам няма как да се случи.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #9 -: Май 12, 2008, 17:57:07 pm »
Да ама в ДЕ няма да му свърШат направленията на лекаря.   :D Другото, което много ценя в Германия е zдравната каса. Много, много трудно иzкопчих направление zа клиника по стерилитет, но до момента не сме платили нито цент. Направена ни е спермограма, всички въzможни хормонални, имунологични, генетични и микробиологични иzследвания на мен и на мъжа ми. За гинеколкогичните, урологичните и ехогравските прегледи съЩо не сме плаЩали. Има си много кусури, но си има и предимства. Човек трябва да е нагъл тук и да zнае какво иска.

Ох, бая се отклонихме от темата, дано не ни скастрят.

clevergirl, пиШи какво са ти каzали. Интересува ме дали Ще ти иzпиШат неЩо zа ТСХто.

« Отговор #10 -: Май 12, 2008, 18:55:21 pm »
Здравейте момичета:)
Честно казано, това което го има в БГ го има и тук!
Милото е частно осигурен (когато дохода надхвърля определена цифра можеш да преминеш на частно осигуряване) и това си има предимства, когато се наложи да ходиш на лекар, намират ти час още следващата седмица. Недостатъци-един път започнал да се осигуряваш частно не можеш да се върнеш към държавното. Аз затова си останах на държавно, да видим дали е било разумно. Тук също можеш да си плащаш, като ти кажат, че нещо не се поема от касата ами плащаш си го. А и ако сам решиш да плащаш си е като в БГ.
лили, завишението не е голямо ама е извън граници, това е което ме тревожи. Надявам се да е заради кафето дето го бях пила и плодовете дето ги ядох преди да отида. А иначе за специалиста по репродуктивна ще докладвам в темата "...АРТ в чужбина", а за ТСХто тук когато имам резултат.
миле, ами съвсем нормално мила, всички изследвания за установяване на причината за стерилитета се поемат от касата, друг е върпса с АРТ процедурите ама ти си знаеш:) Стискам ти палци:)
Благодаря ви, че се отзовахте момичета:)
Дано модераторите не ми изтрият постинга:)
*

лили

• 2151
« Отговор #11 -: Май 12, 2008, 21:52:13 pm »
би могло да е от кафето. трябва да се пуснат и другите хормани и антитела, както и да се направи ехография за да се говори за проблем обаче.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #12 -: Май 16, 2008, 17:56:09 pm »
Ами надявам се да започне лекаря с ехография, щото ако ми каже в 13:30 че трябва да ми вземе кръв и ще се развикам. Ако не са виждали българка как вика ще видят:)
Шегувам се разбира се, надявам се, че си знаят:)
Мерси още веднъж за отговорите:)
« Отговор #13 -: Юни 11, 2008, 15:17:39 pm »
Здравейте момичета,

значи минах на ехограф, няма увеличение на жлезата, лекаря каза, че има едно малко възелче, което не е притеснително (казвам още тук адски съм разочарована от този лекар). Е как така не е притеснително след като е изменение? После решава да ми вземе кръв в 14:00 следобяд...кафе и ядене и т.н.На тръгване ми изписва медикамент смесен/тироксин+йод 75 мг и ми казва да вземам по половин таблетка първата седмица и после по цяла. И аз нали съм си послуша започвам, без изобщо да се замисля, че той ми изписва нещо без дори да ми е видял резултатите. Реакцията не закъснява разбира се. На на 5 ден от приема започва едно лудо сърцебиене, страшен натиск в ушите и главата, абе ужас. това продължи три дни след което си казах, сега обаче спираш с хапчетата. Обаждам се на доктора за да видя дали са готови изследванията и той ми казва продължавай с хапчетата. Отказвам разбира се и се намира един час свободен за следващия ден. Днес отивам при него и той решава, че точно сега преминавам от хипер в хипофункция. Нищо лошо, вярвам, че е така. Дава ми само Л-тироксин и забранява всичко което съдържа йод. Нищо лошо, четох, че това е правилно. Питам аз за резултатите, има ли нещо лошо там...неееее, всичко там е ок казва той и това беше.
Ето кое е ОК според него:

TSH 3,37 mlU/l - референтните няма смисъл да ги пиша, всички ги знаем. Един месец по-рано TSH 2.91!!!!
свободен Т3 3.23 pg/ml /2.1 - 4,7/
свободен T4 1,26 ng/dl /0,89 - 1,83/
TPO 270,4 U/ml / <30/ - това трябва да е МАТ мисля, ама не съм сигурна.

Толкова много се ядосах, когато погледнах резултатите, първо, че не ми е пуснал и другите антитела и второ, че ми казва, че всичко е наред.
Боже някои лекари са направо за убиване!
И още нещо, това всичко се случва в Германия!
Не знам, какво да правя, чакам само да дойде ред на 3-ден от цикъла хормони за да говоря с моя си лекар и той да реши при кой ендокринолог да ме прати, че този път ме прати моята гинеколожка а не специалиста по репродуктивна.

Извинявам се за дългия пост! Дано не съм подразнила модераторите, но толкова много ме е яд!
*
« Отговор #14 -: Юни 11, 2008, 19:52:25 pm »
И аз имах тези странични ефекти когато започнах да вземам Л-тироксина.
« Отговор #15 -: Юни 11, 2008, 21:50:59 pm »
И какво направи?
Аз не мога да продължавам да го взимам в толкова голяма доза, знам, че трябва да го приемам, но ме подразни тоталното игнориране. Аз му обяснявам, че се чувствам зле а той ми казва да продължавам. Толкова силно ми биеше сърцето, че не можех дори да заспя, а той ми каза да отида след една седмица!!!
Както и да е...при теб как се развиха нещата? След колко време се успоиха и си влезнаха в релси?
Благодаря ти за отговора:)
*
« Отговор #16 -: Юни 11, 2008, 22:08:02 pm »
И при мен тези симптоми се появиха на 4-5 ден.
Обадих се на лекаря и каза да намаля дозата и нещата се оправиха.
Аз пия Л-тироксина 2дни по 25мг на 3 ден 50мг.
И сега в деня когато пия 50мг-понякога получавам сърцебиене и ми става доста напрегнато въпреки че го пия вече 2 месеца.Понякога ми се налага даже да вземам Валидол.
« Отговор #17 -: Юни 11, 2008, 22:18:09 pm »
Не е ли малко неприятно при бременност? Представям си как се чувстваш:(
Този лекар се опита да ми предпише някакви успокоителни ама му казах, че няма да ги взимам, още повече че опитваме за бебе и ми стига, че взимам хормони. Аз мразя лекарства, сигурно затова не мога да се примиря, че трябва да взимам някакви сега. От една страна знам, че трябва от друга съм толкова ядосана, че ми се случва това.
При мен май проблема е, че не мога да приема, че имам проблем:(
Стискам ти палци всичко да мине добре и някой ден да се успокоят нещата при теб. Сега най-важното е всичко с бебо да е добре:)
Благодаря ти за отговорите:)
*
« Отговор #18 -: Юни 11, 2008, 22:40:52 pm »
И на мен ми предложиха успокоително-но аз не го вземам-само в краен случей Валидол!
*

лили

• 2151
« Отговор #19 -: Юни 11, 2008, 23:02:50 pm »
съжалявам. мога само да ти пожелая следващия да е малко по-грамотен от тоя.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!