Ох, гледам я аз тази тема от няколко дена, но пустото време, все не остава да оставя някоя "мъдрост" и аз в нея!
Като чета обаче, на всички ви е мъчно за детството ви, а не за "справедливия" социалистически строй. Това, че детството ни се е случило точно тогава си е случайност. Детството винаги се идеализира, даже и да е било най-бедното. Всичко, което очите ти виждат за първи път, съзнанието го запечатва и пази за цял живот, и после всичко ново се сравнява с базовите данни от впечатления. Така ще е и с днешните деца, нищо че нямат никаква представа за оня строй. Просто, детското съзнание е като бял лист и то попива, и изгражда представата си за света тогава.
Вярно е, че беше по-чисто, по-малко престъпност имаше, по-бедно беше и като че ли животът беше по-спокоен. Днешната България на нищо не прилича, като един разграден двор е все още, където всички са се разбягали, а останалите проклинат майсторите зидари, че са си оставили ръцете на строежа. Не искам обаче да се връща старата България, онази от социализма. Помня и други неща освен предметите от бита, които тук показвате. Помня как вкъщи тихо се говореше за "престъплението" на дядо ми (по бащина линия). Отказал човекът да даде коня с каруцата си и бил бит и нарочен от своите за враг. Дядо ми цял живот след това пиеше, за да забрави срама, че е бил бит от свои, почти комшии. След това си представяте каква характеристика е била дадена на баща ми и колко голям избор е имал да учи, а беше много, много умен и паметлив човек, любознателен. Ако беше се запазил социализмът, никога нямаше да имам живота и равния старт (поне в началото на промените беше така), който имах с останалите. Никога нямаше да имам и професионалното развитие, което имах, щото нямахме партийци в рода, а врагове. След това обаче "демокрацията" напредна дотолкова, че равният старт отиде на кино и на негово място се настаниха приятелско-роднинските препоръки. Мдам, нещо все не е наред в нашата страна.
Така че, хич даже не ми е мъчно за предметите от бита, защото истинският живот на хората зависеше от морала и лъжливата, манипулационна пропаганда на машината, в която отделният човек можеше да има мнение само за определени неща, за които обикновено никой не го и питаше.
Сега май трябва да се извиня, че ви помрачих настроението...
Но казват, че животът не бил само рози...