Елма, спокойно миличка, няма страшно за бебето. Момичетата са ти дали хубави съвети. От храните най-лесно се усвоява желязото от месото (телешко), а дробчета не се препоръчват за бременни поради високото им съдържание на вит.А. Хубаво е с месото да има нещо с вит.С - зеленчук и пр., но не млечни произведения.
Също подкрепям, че е редно да се изследва и желязото, само ако е ниско, се препоръчват железни препарати. Хубаво е да се взимат и вит.В9 и В12.
Моят хемоглобин беше паднал до 91, защото заради заболяване имах кървене с месеци. Вляха ми няколко пъти венофер (желязо), предписаха ми и инжекции В12 (заради въпросното заболяване не можех вече да пия през устата нито витамин, нито малтофер). Бебето си черпело от запасите на майката, ниският хемоглобин бил кофти предимно за майката. Аз ходя на хематолог и той ми обясни, че в моя случай, след като съм стартирала бременността с хемоглобин около 128, можело да се чака, докато спадне до 80 - тогава кръвопреливане. За хора с постоянна анемия (например генетична), които си ходели цял живот с нисък хемоглобин, можело да се чака и до по-ниски стойностти да спадне, било въпрос на адаптация на организма.
Иначе д-р Сигридов ми беше казал, че докъм 115 хемоглобин може да се мъчи качване с храни (но долна реф. ст-ст на лаб. - 120), а под тази стойност препоръча малтофер.
Така че с твоята стойност не виждам нищо тревожно, хапвай повече телешко, ако можеш, пусни си серумно желязо и ако не е подчертано под норма, си изчакай лекаря (ако е под норма и няма с кого да говориш, мисля, че можеш да взимаш по един малтофер на ден).