0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните № 29
« Отговор #180 -: Август 13, 2008, 12:14:50 pm »
Цитат
Спокойно, това са едни апарати наш набор  И на мен в ЖК са ми мерили с това чудо. С него едно време, когато не е имало ехографи са проверявали състоянието на бебето и сега някъде още го използват.

Това как да го разбирам? Изтълкувах го като апаратите за запис на тонове! Или ти си имала предвид някакви други видове апарати? Явно аз изтрещявам вече??? ще го отдам на хормоните.

Исках само да отговоря на Фреши. Дано да съм помогнала с инфо.

Поздрави на всички.
*
« Отговор #181 -: Август 13, 2008, 12:53:24 pm »
Да, това са други апарати, не са тези с коланите и меренето на тонове в продължение на 20-30 мин. и ваденето на графика :)
« Последна редакция: Август 13, 2008, 15:15:53 pm от StefiZ »
*
« Отговор #182 -: Август 13, 2008, 15:01:46 pm »
Последния път на ЖК и на мене ми лепнаха на корема някаква черна гумена слушалка,чуваха се тонове, даже лекарката си танцуваше на тях  :lol: :lol: - явно това е от онази допотопна техника от Татово време. е, пак е нещо, майка ми каза, че мене са ме слушали чак в 9 месец с дървена слушалка. иначе и аз знам ,че онова мерене, с графиката, се прави чак в 9 месец. и би трябвало да го правят във всяка една болница в София, нали?
*
« Отговор #183 -: Август 13, 2008, 19:52:24 pm »
В понеделник бях на консултация по здравна каса (24г.с.). Ходя в частен кабинет, но доктора работи с ЗК. Чухме сърцето на бебка за около 1-2 мин. Не ми е слагал някакъв колан на корема, а една малка джаджа близо около пъпа. Необърнах внимание какво представлява това чудо, но погледнах уреда и на него имаше хартия разграфена. Доктора каза че сърцето на бебка тупти с 147 удара в минута и това беше. Но не е правил някакъв запис на хартия. Може би в последния месец правят. Не го питах за подробности, следващия месец ще поразпитам, но преди това пак ще ходя някъде на частно. Докторката при която ходех няма да работи вече в ТК, когато ми е термина и сега трябва да търся друг/а :-( Така поне окончателно реших че ще е в Шейново.

*
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #185 -: Август 14, 2008, 13:18:29 pm »
С риск да досадя искам пак да се върна на темата за ниския хемоглобин. Вчера си взех изследванията и този път кръвната захар ми е добре, но хемоглобинът пак е паднал. 110 е при долна граница от референтни стойности на лабораторията 115. Попитах акушерката какво ще правим, тъй като доктора от ЖК го нямаше, а тя ми отговори следното: "Ти нали ходиш и на дурго място, като отидеш там го обсъдете с твоя доктор. Дотогава яж повече телешко и дробчета" :( :( :( Много тъпо. А до срещата с моя доктор има още 3 седмици :( Не искам бебчето да страда, не знам дали няма да му навредя като стоя така и нищо не правя с тоя нисък хемоглобин. Какво ще ме посъветвате :?
« Отговор #186 -: Август 14, 2008, 13:45:08 pm »
Здравей Елма,
и моя хемоглобин при последните изследвания беше 110, но лекарката ми пусна успоредно и желязо, което се оказа в норма. Така, че засега при това положение нищо не приемам. Този нисък химоглобин тя каза, че е нормален за тези седмици от бремеността, щом желязото е наред. Моя съвет е да си пуснеш изследване на желязо и ако там всичко е наред, въпреки по-ниския химоглобин няма за какво ад се тревожиш.
С храна и малко витамини също можеш да опиташ да го вдигнеш.

Приятен ден!   
*

elma

• 1289
« Отговор #187 -: Август 14, 2008, 13:50:55 pm »
Благодаря ти, Скарлет! А това желязо къде се изследва всъщност? Тези изследвания досега съм ги пускала в местната поликлиника с направления от ЖК. Дали мога да отида на същото място и сама да поискам изследване на желязо? Очевидно моите  наблюдаващи лекари не сметнаха за обезпокоителен този хемоглобин :? Пък и защо да ме пращат на допълнителни изследвания като така и така излизат в отпуск и няма да могат да видят резултатите.....Малко съм ядосана май :(
« Отговор #188 -: Август 14, 2008, 13:54:53 pm »
Елма, аз бях решила да не занимавам повече хората тук с манджите и витамините си, но ако ще ти е от полза, ще споделя. Моят хемоглобин беше 107 в началото на бременността. Падна на 87 и ми вливаха венофер. Успоредно с това аз си пиех една добавка с желязо (не е от онези по аптеките, че ми дразнят стомаха), но вземах и VitC за да се усвои желязото. Не можех да ям месо, но пък ме налегна глад за скаричка и сега поне три пъти седмично си хапвам скумрия на скара (кебапчетата и кюфтетата са инцидентни забежки :D). В понеделник на прегледа избих рибата с правата лопата :D-хемоглобин 127 8O и всички останали изследвания-убиец (включително серумното желязо). Докторката каза, че резултатите не са като за бременна. Та тогава ми обясни, че при бременност смятат хемоглобин до 100 за приемлив.
Извинявам се за дългия пост. Де да можех да достигна краткия изказ на Мпия :oops: :D
*
« Отговор #189 -: Август 14, 2008, 15:04:12 pm »
Цитат
А това желязо къде се изследва всъщност? Тези изследвания досега съм ги пускала в местната поликлиника с направления от ЖК. Дали мога да отида на същото място и сама да поискам изследване на желязо?
Да-може да ги изследваш на същото място.
Кажи,че искаш да изследваш-серумно желязо и ЖСК/желязо свързващт капацитет/
*

elma

• 1289
« Отговор #190 -: Август 14, 2008, 15:34:17 pm »
Благодаря ви милички!
Бубе, mpia, scarlet :bighug:
*
« Отговор #191 -: Август 14, 2008, 17:03:47 pm »
Моят хемоглобин в края на юни беше 121, а в началото на август 126. Без нещо да съм взимала или да съм похапвала. Докторката която ме следи каза че до 110 е допустимата долна за бременни. Ако ядете телешко не комбинирайте с млечни не се усвоява желязото, това е което прочетох.

Аз съм бивша дългогодишна вегетарианка (13 години не бях яла месо и риба), но от 2 години ям месо отново. От както съм бременна хич не ми се яде месо едвали не нарочно си купувам за да ям. Наблягам много на бяло сирене и кисело мляко, за месце рядко се сещам  :oops:

« Отговор #192 -: Август 14, 2008, 17:09:44 pm »
Тъй като и моя хемоглобин е към 100 док ми каза да пробвам първо със сурови ядки и варени яйца  и ако това не го вдигне тогава към лекарства
« Отговор #193 -: Август 14, 2008, 18:19:35 pm »
...и медец с орехи :D Тези дни който е от Варна може да се вреди и да си хапне мед безплатно, че има тук една дегустация :D
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #194 -: Август 14, 2008, 22:10:51 pm »
И аз да кажа какво знам за хемоглобина.По време на бременност той логично спада, защото се получава "разреждане" на кръвта, наречено хемодилуция.
Все пак детенцето взима за себе си всичко , което му е необходимо, в случая майката страда, ако има други понижени показатели и клинични прояви  е добре да се приемат лекарства за това.
Аз по принцип съм с нисък хемоглобин и очаквам да спадне доста :(.
Момичета, аз да се оплача за себе си.Сутрин не мога да пия, да ям, трудно ставам,
 напук на това следобед пия много вода и вечер мога да ям. 8OКак да променя това не знам.
*
« Отговор #195 -: Август 14, 2008, 22:32:09 pm »
Elfita,ако можеш недей да пиеш кафе докато приемаш но-шпа, защото така му намаляваш действието.още повече, ако го пиеш, защото имаш болки.
за яденето - пробвай например да хапваш кисело мляко - на мене ми помагаше до към 15-16 г.с., защото то хем е храна, хем е вода, а в тия жеги не е хубаво да се обезводняваш. и да знаеш , промените тепърва започват  :D стискам ти палци и успех!!
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #196 -: Август 14, 2008, 22:39:28 pm »
киселото мляко дразни стомаха, ако има позиви за повръщане е по-добре да не яде
аз с това бебе вече бая стаж навъртях, просто идва един момент от деня в който ако хапнеш гарантирано няма да повърнеш, иначе сутрин и парче солета да хапна съм повръщала
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #197 -: Август 14, 2008, 23:09:46 pm »
dianka, ами не пия кафе и да искам не мога, просто ми се иска някак да обърна нещата поне да ям "по-следобедно", не вечер.
утре ми е последн ден и излизам в отпуска за 2 седмици, като си почивам ще ми е по-добре сигурно, поне ще си поспивам повечко, сега чат-пат се налага да ползвам кушетката в манипулационната.Поне шефа е разбран, много момичета се оплакваха.Ама не знам защо жените са винаги "злобни шефки"
« Отговор #198 -: Август 15, 2008, 10:05:18 am »
Елма, спокойно миличка, няма страшно за бебето. Момичетата са ти дали хубави съвети. От храните най-лесно се усвоява желязото от месото (телешко), а дробчета не се препоръчват за бременни поради високото им съдържание на вит.А. Хубаво е с месото да има нещо с вит.С - зеленчук и пр., но не млечни произведения.
Също подкрепям, че е редно да се изследва и желязото, само ако е ниско, се препоръчват железни препарати. Хубаво е да се взимат и вит.В9 и В12.
Моят хемоглобин беше паднал до 91, защото заради заболяване имах кървене с месеци. Вляха ми няколко пъти венофер (желязо), предписаха ми и инжекции В12 (заради въпросното заболяване не можех вече да пия през устата нито витамин, нито малтофер). Бебето си черпело от запасите на майката, ниският хемоглобин бил кофти предимно за майката. Аз ходя на хематолог и той ми обясни, че в моя случай, след като съм стартирала бременността с хемоглобин около 128, можело да се чака, докато спадне до 80 - тогава кръвопреливане. За хора с постоянна анемия (например генетична), които си ходели цял живот с нисък хемоглобин, можело да се чака и до по-ниски стойностти да спадне, било въпрос на адаптация на организма.
Иначе д-р Сигридов ми беше казал, че докъм 115 хемоглобин може да се мъчи качване с храни (но долна реф. ст-ст на лаб. - 120), а под тази стойност препоръча малтофер.
Така че с твоята стойност не виждам нищо тревожно, хапвай повече телешко, ако можеш, пусни си серумно желязо и ако не е подчертано под норма, си изчакай лекаря (ако е под норма и няма с кого да говориш, мисля, че можеш да взимаш по един малтофер на ден).
Благодаря ти, Бени!

*

elma

• 1289
« Отговор #199 -: Август 15, 2008, 10:32:25 am »
Елфита, опитай сутрин да хапваш още преди да станеш от леглото някаква бисквитка, солетка или нещо друго лекичко. Не при всички се получава (както mini казва при нея не е имало ефект), но нищо не пречи да опиташ. Също така ментови бонбони може да смучеш през деня за гадането (аз лично задължително още в леглото изсмуквах един олипс), но и с тях не прекалявай (някъде четох, че и с ментата шега не бива за бременни). От друга страна пък сухата храна води до нещо друго много неприятно - запек :( Аз лично имам доста неприятен спомен, голяма борба беше близо две седмици докато се регулират нещата....

Фреши
, благодаря ти за успокоителните думи. Не знаех, че ниският хемоглобин се отразява зле само на бъдещата мама. Беше ме страх за бебето, дали ще има достатъчно кислород и дали то ще се чувства добре. Нещо напоследък и тя е една кротушка...само ми изкарва акъла от време на време. Иначе аз физически се чувствам много добре, така че може би засега наистина няма от какво да се притеснявам. Но ще пусна все пак изследване и на желязото.
Ще си наложа и да ям телешко, червено цвекло, сурови ядки и варени яйца. От вчера започнах и по 50мл червено вино на обяд и вечеря. Дано има резултат :D

Хубав ден на всички! :D