Здравейте,
на мен мерене и запис на тонове ми направиха за първи път в 28 г.с. и следващото мерене е в края на 32 г.с. Това мерене се прави наистина като екг, слага се колан на корема и си лежиш около 30 м., записват се и контракциите на матката. по това лекаря преценява дали матката е спокойна и на бебето дали му е комфортно. Не мисля, че това е излишно. Смятам, че тези записи ориентират лекарите още по-добре. И не навсякъде апаратите за двупотопни, напротив. Аз ходя в частна клиника и там в отделна стаичка (към самия АГ кабинет) си има достатъчно модерен такъв апарат и меренето го прави същата гинеколожка, която гледа н аехограф и при която ще раждам.
Фреши, аз лично те съветвам да си го правиш това и по-раничко, не чак в 9 месец. От много, глава не боли.
А за меренето на вътрешния таз - не знам точно кога се прави. Все още не са ми го мерили, но това също се прави от гинеколожката. При първата ми бременост си спомням, че ми мери с един такъв железен уред размерите на вътрешния таз, но вече съм забравила кога точно. Мисля беше някъде към 8-9 месец. Нали знаеш, че размерите на таза, също са един от показателите за раждане нормално или секцио.
Усмихнат ден на всички!