0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Утре в Пловдив ще съм модератор на дискусия върху изработване на стратегия за диагностика, превенция и лечение на стерилитета.
Такава дискусия се организира ежегодно от Сдружение Зачатие още от 2003 г. Надявам се утрешната да е по-ползотворна и да даде отговори на въпросите, които напоследък си задаваме.

Благодарение на Пловдивски панаир ще присъстват всички, от които зависи решаването на репродуктивните проблеми на нацията. Ще ви разкажем подробно как е протекла срещата :)

Участие са заявили:
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
Национална здравноосигурителна каса
Български лекарски съюз
Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве
Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве
Институт по репродуктивно здраве
Сдружение Зачатие
Фондация Искам бебе
Специалисти: д-р Павлета Табакова, проф. д-р Никола Милчев, проф. д-р Станимир Кюркчиев, доц. д-р Атанас Щерев, д-р Явор Владимиров, доц. д-р Иван Николов, д-р Георги Николов, доц. д-р Румен Бостанджиев, д-р Тони, д-р Георги Стаменов, проф. д-р Василий Ишев, д-р Петър Матеев, д-р Янакиева, проф. д-р Воденичаров, д-р  Вакрилов, д-р Йосиф Димитров, проф. д-р Иван Козовски, доц. д-р Емилия Маркова, д-р Динко Младенов, д-р Ангел Ставрев, д-р Здравко Минев, д-р Снежана Топалова, Невена Недева, Юлия Панайотова, д-р Маргарита Монастирска, Павел Николов

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Дано да получим отговори на многото въпроси които ни вълнуват!!!
*
Ани, успешна дискусия! Не се и съмнявам, че ще се представиш на ниво!  :wink: :lol:
Имам питане, относно възрастта на двойката и по-специално на жената. Дали ще е възможно и жени над 40 години да бъдат подпомагани от държавата!?

*
Успешна дискусия и от мен! Гледам доста светила са се събрали.  :)
Искрено се надявам утрешната среща да е продуктивна и да видим най-сетне повече светлинка в тунела!
И за възрастта дано решат нещо, щото не е особено справедливо да се сложи такава горна граница (ниска според мен).
Успех и ще чакаме новини.
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

Ани аз съм упорита :oops:и пак питам за това което вълнува не само  мен ...Дали ще разберем как стои въпроса с донорските яйцеклетки и ще можем ли ние нуждаещите се от такива, да се възползваме от безплатните опити които напоследък ни вълнуват ,или поне някаква част от тях да се поема?
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Ето как едно ползотворно начинание може да се опорочи от поръчкови публикации:

Заглавието е:
"Мръсни игри с бебета инвитро"
Тук са страниците:
http://store.picbg.net/pubpic/24/25/5db55a4f57932425.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/4F/F0/3f0661a668b84ff0.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/07/A3/be7fbd5101af07a3.jpg

Иначе, да - срещата беше изключително тежка, дебатите бяха дълги и изморителни. Чест прави на всички лекари, които решиха да се мобилизират и свършат работа, а не да изпадат в безсмислени спорове и пререкания.
Поздравления на първо място за организатора - Пловдивски панаир и по-точно на Десислава Иванова, която месеци наред работеше усърдно и сърцато с идеята да ни помогне. Аз за първи път срещам човек, който не е засегнат от проблема, но е готов да се раздава и помага. Дано се запозная и с други такива хора скоро :D
Имаше доста лекари, които нееднократно изразяваха възмущението си от недобрата, според тях, организация, не можаха да вникнат в същността на проблема и се държаха така, сякаш трябва да сме им задължени, за това, че са решили да посетят кръглата маса. Явно бяха останали с впечатление, че това ще е поредната сбирка (битка) на съсловието, а не форум, на който ще се разглеждат проблемите на Пациентите.
Благодаря за участието и изказванията на проф. Козовски, проф. Кюркчиев, Юлия Панайотова, на представителите на общопрактикуващите лекари - д-р Киров и д-р Калайджиев, на доц. Щерев, който внесе яснота по въпроса за проучванията, свързани с броя на двойките с първичен и вторичен стерилитет. И този път изказванията на д-р Владимиров и д-р Стаменов помогнаха дискусията да се придържа към целта си и да обслужва интересите на двойките с репродуктивни проблеми.
Без помощта на съорганизаторите от Искам бебе и на г-жа Първнова нямаше да има ползотворен край на срещата. Благодарение на техните усилия успяхме да дефинираме следните искания:

Участниците във форума се обединиха върху становището в подкрепа на създаване на устойчива административна структура, която да управлява разпределението на средствата от бюджета за "ин витро" процедури по следните принципи и правила:

1.Прозрачност в управлението на административната структура и гарантиране на участието на НПО на специалистите и пациентите в управителното тяло.
2.Равнопоставеност на програмата за всички граждани на Република България по социален, икономически, здравен, религиозен, етнически, териториален и друг признак.
3.Заплащане на до 3 "ин витро" процедури, до 5000 лв. за всяка, на всички нуждаещи се граждани, в зависимост от медицинските критерии.
4.Подробно разписване на всички дейности, медикаменти, изследвания и др., които се покриват от програмата в рамките на до 5000 лв. за една "ин витро" процедура.
5.Свободен избор на пациентите на център за репродуктивно здраве, лицензиран и регистриран в Агенцията по трансплантациите.
6.Средствата по програмата да се изразходват само на територията на република България, в лицензирани клиники според изискванията на закона.
7.Въвеждане на задължителни критерии за качество на работа в центровете за репродуктивно здраве, в съответствие с изработените такива от БАСРЗ.
8.Строг експертен котрол върху центровете за репродуктивно здраве, с участие на специалисти от БАСРЗ.
9.Участие на центровете за репродуктивно здраве в мониторинга на Европейски съюз.
10.Стриктно водене на документацията на центровете.
11.Създаване на национален регистър на хората с репродуктивни проблеми и на нуждаещите се от "ин витро" оплождане.
12.Управителното тяло на програмата да прави предложение, въз основа на актюерски разчети, чрез Министръра на здравеопазването и Министъра на финансите до Министерския съвет за необходимите средства за финансиране на програмата от Държавния бюджет за всяка следваща година.
13.Да се въведат административни механизми, чрез които НПО да осъществяват строг контрол върху прозрачността, управлението на програмата и разходването на финансовия ресурс.
14.Министерство на здравеопазването да изработи и предложи за обсъждане проект на законов нормативен акт за учредяване на Фонд репродуктивно здраве, който да оперира със средствата по програма "ин витро".
15.Участниците във форума предлагат на Министерския съвет да приеме субсидия от 35 млн лв. за финансиране на програма "ин витро" в Закона за републиканския бюджет за 2009 г.

Мила Вера, благодаря ти за емоционалното изказване! То дойде точно в момент, когато бях загубила надежда, че срещата ще е ползотворна. Възхищавам ти се, че успяваш да говориш за проблема си толкова открито и въздействащо! Отново ме разплака и същевременно ме зареди с нови сили. Надявам се твоята борбеност да е заразителна и да провокира и други пациенти да отстояват правата си :bighug:

Момичета и момчета, не забравяйте, че самите ние сме тези, които правят промените и от нас зависи мечтите ни да се сбъднат. Незвисимо кога точно се оползотворят тези 10 милиона, те ще са крайно недостатъчни. От бюджета за другата година засега не се предвижда ново субсидиране. Опасенията са, че тези 10 милиона от излишъка ще са инцидентен акт и няма да се превърнат в традиционна грижа за двойките с репродуктивни проблеми.

Благодаря на всички, които ме изчетоха!

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
:bighug: Ани
 :flower:Благодаря ти за неуморния труд и сърце които влагаш в работата си!

Дано тези 10 милиона не са инцидентно дадени, а бъдат ежегодна вноска във фонда!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Ultra,  благодаря за изчерпателната информация която даваш на всички чакащи и надяващи се.
Прочетох в сайта на frognews една не много приятна статия, но за нашата действителност е нормално където има пари да има спорове и съмнения, защото хората години наред са лъгани и трудно вярват, че може да се случват добри неща и да има безкористни начинания.
Спомням си как в края на миналата година пари от Фонда за лечение на деца в чужбина не бяха използвани и бяха върнати в бюджета при положение, че има толкова нуждаещи се от лечение деца. Но се оказа, че бумащината и бюрокрацията в този фонд е огромна. Дано не ни сполети това. 
Надявам се правилата да са ясни  и контрола по изразходването на средствата строг. И ако се учреди този  фонд в него да попаднат хора всеотдайни и с големи сърца, а не просто служители.
А колкото до статиите в пресата, та ние сме свикнали да четем безброй лъжи, защото част от журналистите ни са водени само от мисълта да създадат сензация, а знаем че за тях добра новина е лошата.
*
Ани, благодаря ти за изчерпателната информация!
Благодаря ти, за всичко това, което правиш, защото го правиш както и където трябва и влагаш цялото си сърце и душа в него!
 :youwoman: :bighug: :thankyousign:
П.П. Особено ми хареса т.2!  :wink: :lol:

*

Eti76

• 158
  • Координатор на Фондация Искам бебе за Пловдив
Мила Вера, благодаря ти за емоционалното изказване! То дойде точно в момент, когато бях загубила надежда, че срещата ще е ползотворна. Възхищавам ти се, че успяваш да говориш за проблема си толкова открито и въздействащо! Отново ме разплака и същевременно ме зареди с нови сили. Надявам се твоята борбеност да е заразителна и да провокира и други пациенти да отстояват правата си :bighug:

Ани, много ти благодаря за топлите думи!
Искам да кажа на всички, че според мен това е начина да ни забележат - да вдигнем гордо глава и да заявим пред всички, че ни има и че България наистина трябва да ни помогне! Но за целта, първо ние трябва да се научим да се борим открито и отговорно!
Толкова се радвам, че присъствах на тази Кръгла маса и че в крайна сметка, дори и малко късно, взех правилното решение и се изказах!!! Не можех да си представя, че срещата ще приключи без резултат и надеждите на всички ни за помощ ще рухнат. Затова когато Ани започна да закрива форума с думите, как и този път до никъде не сме я докарали, НЕ ИЗДЪРЖАХ! Станах и им дръпнах една доста прочувствена реч в мой стил - направо от душата:) И направо не повярвах на очите и ушите си, че после за няма и едун час се свърши работата, която трябваше, а преди това 3 часа се дъвкаха и хапаха! И благодаря на Владимиров, например - говореше наистина загрижено и с внимание за нашите проблеми, докато Щерев през цялото време беше контра и все повтаряше как щр се изказва против тази идея в Парламента, защото имало риск от "корупционни практики"... Та така за малко и нищо да не излезе, ама накрая взеха та се стреснаха (не знам дали от моето изказване, ама да ви кажа, май наистина ги събуди).
Дано най-най-най-накрая да дойдат по-добри времена за бебета "ин-витро" в България! Прегръщам ви всички, борете се!
Та
Не губете ВЯРА, НАДЕЖДА винаги има, докато е жива ЛЮБОВТА:)
*

Ани, много ти благодаря за топлите думи!
Искам да кажа на всички, че според мен това е начина да ни забележат - да вдигнем гордо глава и да заявим пред всички, че ни има и че България наистина трябва да ни помогне! Но за целта, първо ние трябва да се научим да се борим открито и отговорно!
Толкова се радвам, че присъствах на тази Кръгла маса и че в крайна сметка, дори и малко късно, взех правилното решение и се изказах!!! Не можех да си представя, че срещата ще приключи без резултат и надеждите на всички ни за помощ ще рухнат. Затова когато Ани започна да закрива форума с думите, как и този път до никъде не сме я докарали, НЕ ИЗДЪРЖАХ! Станах и им дръпнах една доста прочувствена реч в мой стил - направо от душата:) И направо не повярвах на очите и ушите си, че после за няма и едун час се свърши работата, която трябваше, а преди това 3 часа се дъвкаха и хапаха! И благодаря на Владимиров, например - говореше наистина загрижено и с внимание за нашите проблеми, докато Щерев през цялото време беше контра и все повтаряше как щр се изказва против тази идея в Парламента, защото имало риск от "корупционни практики"... Та така за малко и нищо да не излезе, ама накрая взеха та се стреснаха (не знам дали от моето изказване, ама да ви кажа, май наистина ги събуди).
Дано най-най-най-накрая да дойдат по-добри времена за бебета "ин-витро" в България! Прегръщам ви всички, борете се!
Та
Eti76, възхищавам ти се за куража и смелостта да се изправиш пред всички тези хора и да изразиш най-интимните чувства, които те вълнуват! Благодарение на хора, като теб, като Ани, като Мели, като д-р Владимиров и д-р Стаменов и редица други, нещата просто няма как да не се получат!!!  :youwoman: :bighug: :thankyousign:
П.П. С удоволствие и аз бих участвала, въпреки, че нямам дар слово, ако имах тази възможност!

*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Дано тези 10 млн. лева се увеличават всяка година.
Не знам защо всичко започва да се гради предизборно и след това отива в небитието. Моля се за тази кауза, дано идеята да се развие в полза на  на нуждаещите се час по скоро.
никога не отстъпвай на принципите си!
Аз пък да ви кажа , много ми е добре така. Седя си  в къщи , разположена удобно на дивана , следя с огромен интерес всички изяви, на всички нива, излъчени по телевизията , чути по радиото ,чета си материали в интернет , в пресата.
Поздравявам и приветствам инициативи...
Ами така си е , вълнува ме темата за стерилитета!
Пука ми какво ще измисли държавата за нас!
Пука ми и още как!
Ето сега , пак така полегнала ,чета какво е написала Ултра.
И изведнъж ме удря като мълния едно прозрение!
Ами , че то , на този форум само институции участвали , че и нас ни представляват само институции, пардон организации (де да бяха институции)?!
Брех , пък и сме много , цели 250 000 двойки ,че и повече!
Вярно ли е това?
Ааа, не точно , една от нас , една смела жена се е изправила , там пред суровите и неразбиращи лица на държавата , в подкрепа на останалите 499 999 човека.
Така де , да съм спокойна , имаме си представител , не е като да няма никой!
Ще се реши проблема , знам аз ,ей така както си седя на дивана и един ден ще прочета или чуя или видя ,как Държавата коленичи за прошка пред нас-невидимите , и подава силната си ръка за помощ!
Така ще бъде , вЕрвайте ми!

извън тово словоизлеяние:
Благодаря на всички защитници на най-красивата кауза   , за силата , куража и неувяхващият ентусиазъм!
« Последна редакция: Октомври 29, 2008, 18:44:33 pm от Eфирче »
ЗДРАВЕЙТЕ , МОМИЧЕТА
ТОВА Е СТРАХОТНА НОВИНА . ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ВАС ЗА ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕ .ВИЕ СТЕ СТРАХОТНИ .  :youwoman: :youwoman:
АЗ ЛИЧНО ИМАМ ПРИТЕСНЕНИЕ ПО НЯКОЛКО ВЪПРОСА И СЕ СЪМНЯВАМ ВСЕ ОЩЕ ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ БЕЗ ПРОБЛЕМИ. КАК ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ СЕ УСВОЯТ ТЕЗИ 10 МИЛИОНА -НАЛИ БЮДЖЕТНИТЕ СРЕДСТВА СЕ УСВОЯВАТ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ???АЗ ЛИ НЕЩО СЪМ ПРОПУСНАЛА КАТО ИНФОРМАЦИЯ ИЛИ.... :dontknow: ВСЕ ПАК ОЩЕ НЯМА НИКАКВИ ПРАВИЛА НЕ СЕ ЗНАЕ ДОРИ КАК ЩЕ СЕ КАНДИДАТСТВА ЗА ТЕЗИ СРЕДСВА ,КАКВИ ЩЕ СА КРИТЕРИИТЕ , А ДОКАТО ТОВА СТАНЕ ТО ДОШЛА ДРУГАТА ГОДИНА .
КОЛКОТО ДО ВЪПРОСА ЗА КОРУПЦИАТА - ТЯ СИ Е ИМА И ЩЕ СИ Я ИМА . ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА . АКО НИЕ УСПЕЕМ ДА Е ПРЕБОРИМ В ТОЗИ ПРОЕКТ ЗНАЧИ ИМА НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО В РАЗВИТИЕТО НА НАШАТА ДЪРЖАВА . ДА ПРЕДПОЛОЖИМ ЧЕ НА МЕН МИ ОТПУСНАТ ТЕЗИ ТАКА ЖАДУВАНИ 5000 ЛЕВА , НО АЗ ИЗРАЗХОДВАМ 4680 КАКВО ЩЕ СТАНЕ С РАЗЛИКАТА  ПРАВИЛНО БИ БИЛО ДА Я ВЪРНА ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ОТ НЯКОЙ ДРУГ А НЕ ДА СЕ ИЗПИШАТ ПО  ГОЛЕМИ РАЗХОДИ  МИСЛЯ ,ЧЕ С ТОВА СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ . 
*

Eti76

• 158
Ей, Ефирче, много ти благодаря за изказването, ама освен многото ирония, другото не можах да го разбера!
Аз лично в този форум пиша отскоро (както сте забелязали), защото имах нужда в началото, когато започнах да помагам на Искам бебе, да стигам по-лесно до повече хора. Преди това не ми е и идвало наум, че е голям килипир това да си писателстваме тука, та и затова не съм писала... Както и да е, сега съм тук... Важното е, според мен, че информацията стига бързо до много хора и благодарение на тези, които са се опарили от нещо и някой, ще попречат на други да повторят техните грешки!
Но относно нашата мила родина, честно казано, това не е достатъчно, трябва много много повече!
Абсолютно си права, че на подобни Форуми, Конгреси, Кръгли маси и т.н. както и да се наричат - проблема според мен винаги е един и същ - събират се много хора, които УЖ са съпричастни на проблема - лекари, политици, журналисти и т.н., НО КЪДЕ СМЕ НИЕ??? Нас обикновено ни няма там! ЗАЩО?
Лятото, когато в София беше Луиз Браун, аз имах уникалната възможност да говоря, тогава дори ме имаше в програмата и се бях поприготвила с това, което исках да кажа. Отне ми около 20 минути, много смелост и емоции. След изказването дойдоха доста хора да ми кажат, че съм ги трогнала, дори и политиците, дори и лекарите! Дано!
Този път в Пловдив, не бах планувана да се изказвам - нямах микрофонче, стоях на втора линия като наблюдател... НО НЕ ИЗДЪРЖАХ и пак се изказах, далеч по-емоционално, не така добре формулирано и обмислено! Даже се притесних, че отстрани сигурно съм изглеждала леко истерична (като седнах цялата треперех)... Много съжалявам, че не бяхме повече там, вратите бяха отворени, всеки можеше да присъства! Дано в бъдеще сме повече, дано да ни чуят!
И друго си мисля, ако има камера, която да записва тези събития - мисля, че ще е много полезно - първо всички непресъствали ще видят истината, кои какво е говорил, кой как е реагирал и ще се спести много питане и писане из форума - просто гледаш и знаеш! И второ, тези "светила", които присъстват и не обелват дума или са задни колелета - нека всички да ги видат кой колко пари чини, всеки пациент да си прецени за себе си кой крив кой прав!
*

Eti76

• 158
ЗДРАВЕЙТЕ , МОМИЧЕТА
ТОВА Е СТРАХОТНА НОВИНА . ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ВАС ЗА ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕ .ВИЕ СТЕ СТРАХОТНИ .  :youwoman: :youwoman:
АЗ ЛИЧНО ИМАМ ПРИТЕСНЕНИЕ ПО НЯКОЛКО ВЪПРОСА И СЕ СЪМНЯВАМ ВСЕ ОЩЕ ЧЕ ТОВА ЩЕ СТАНЕ БЕЗ ПРОБЛЕМИ. КАК ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ СЕ УСВОЯТ ТЕЗИ 10 МИЛИОНА -НАЛИ БЮДЖЕТНИТЕ СРЕДСТВА СЕ УСВОЯВАТ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ???АЗ ЛИ НЕЩО СЪМ ПРОПУСНАЛА КАТО ИНФОРМАЦИЯ ИЛИ.... :dontknow: ВСЕ ПАК ОЩЕ НЯМА НИКАКВИ ПРАВИЛА НЕ СЕ ЗНАЕ ДОРИ КАК ЩЕ СЕ КАНДИДАТСТВА ЗА ТЕЗИ СРЕДСВА ,КАКВИ ЩЕ СА КРИТЕРИИТЕ , А ДОКАТО ТОВА СТАНЕ ТО ДОШЛА ДРУГАТА ГОДИНА .
КОЛКОТО ДО ВЪПРОСА ЗА КОРУПЦИАТА - ТЯ СИ Е ИМА И ЩЕ СИ Я ИМА . ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА . АКО НИЕ УСПЕЕМ ДА Е ПРЕБОРИМ В ТОЗИ ПРОЕКТ ЗНАЧИ ИМА НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО В РАЗВИТИЕТО НА НАШАТА ДЪРЖАВА . ДА ПРЕДПОЛОЖИМ ЧЕ НА МЕН МИ ОТПУСНАТ ТЕЗИ ТАКА ЖАДУВАНИ 5000 ЛЕВА , НО АЗ ИЗРАЗХОДВАМ 4680 КАКВО ЩЕ СТАНЕ С РАЗЛИКАТА  ПРАВИЛНО БИ БИЛО ДА Я ВЪРНА ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ОТ НЯКОЙ ДРУГ А НЕ ДА СЕ ИЗПИШАТ ПО  ГОЛЕМИ РАЗХОДИ  МИСЛЯ ,ЧЕ С ТОВА СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ . 

Мавро, виж сега - нормално е да се притесняваш, въпроси и неудачи ще има, ама дано все пак да се заделят тези милиони за нас, а не да отидат пенсионерите на море!
По повод бюджета - точно този проблем се опитваме да разрешим, като излезем от НЗОК, а се направи Фонд. Самото пренасочване на парите от излишъка към този Фонд, ще се приема за усвояване на средствата и те няма да се загубят! Т.е. няма да има нужда да се похарчат до края на 2008-ма, а постепенно. (поне така го обясни г-жа Първанова, като каза, че това е шанса да се отделят за тази кауза средства от излишъка, без да е необходимо да се изхарчат до Декември, именно, защото няма време).
Относно критериите - те не са още фиксирани точно, но ще се ползват част от тези за кандидатстването по здравна каса до срга и ще се добавят други ако е необходимо. Табакова каза, че тяхната Асоциация има вече изградени медицински критерии и това не е проблем - ще стане бързо.
А относно точната сума - идеята е парите да следват пациента в неговия избор, т.е. отивам си аз в клиниката, която искам, правим си инвитро и накрая, като теглим чертата - ако е до 5000лв, аз нямам грижа за пари, но ако е над 5000лв - си доплащам разликата. Защото вие знаете, че всяка клиника си има различни тарифи, всяко инвитро е с различна стойност, но ще се полагат до 3 опита до по 5000лв на всеки нуждаещ се! Ако останат 300 лв от "моето" инвитро - те не се губят - те си стоят във Фонда и се ползват от друг. За мен това е ок, защото аз си имам 3 опита. Сега не мога да съм сигурна за разни детайли, ще се изчистят в последствие.
Ако има още въпроси - засега съм на линия, питайте (стига да знам, де, и дано нещата не се изопачат - тук ви казвам до какви идеи и предложения се стигна в П-в на Кръглата маса, но не мога да гарантирам, че ще се запазят в този вид до края...)
*

Марина75

• 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
А кога и как ще разберем че е започнал приема на документи ,и по всяка вероятност във всеки град ще си има къде да се подават нали?Къде и как ще се прави регистъра за бездетните двойки,как можем да се включим в него?И още нещо ме интересува ние нямаме брак дали това ще има някакво значение?
Извинете ме ако задавам глупави въпроси,но до момента 7 год.не съм се възползвала никога от ЗК ,все си плащаме и за това никак не са ми ясни такива работи.До ин витро не сме стигнали за сега пробваме с инсеминации,но ако не стане ще правим ин витро няма на къде,и ми се ще да се възползваме от държавата най-сетне.
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 06:38:11 am от marina75 »

"Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
ДА ЕТИ 76 С ТОВА СЪМ СЪГЛАСНА,ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ КАТО ОСТАНАТ ВЪВ ФОНДА ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА НЯКОЙ ДРУГ . ДО ТУК ДОБРЕ, НО .... АЗ ВЕЧЕ СЪМ ПРАВИЛА ТРИ ОПИТА -ПЪРВИЯ С ИЗВЪН МАТОЧНА ЗАВЪРШИ НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА . ВСЕКИ ПЪТ С РАЗЛИЧНИ МЕДИКАМЕНТИ НА РАЗЛИЧНИ ЦЕНИ - МЕРИОНАЛ НА 32.00 ЛВ МИСЛЯ ЧЕ БЕШЕ АМПУЛАТА; ГОНАЛ И ПУРЕГОН -150 ЛВ АМПУЛАТА . ИНТЕРЕСНИЯ ФАКТ ,ЧЕ В РУМЪНИЯ ЛЕКАРСТВАТА КАКТО ПИСА НЯКОЙ ВЪВ ФОРУМА СА ПО ЕВТИНА С ОКОЛО 30 ЛВ АКО НЕ СЕ ЛЪЖА  И КАКВО СЕ ПОЛУЧАВ. ЗНАЧИ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА СЛЕДИ КЛИНИКИТЕ С КАКВИ ЛЕКАРСТВА РАБОТЯТ И НА КАКВИ ЦЕНИ . ДА НЕ СТАНЕ ТАКА ,ЧЕ ЗА ЕДНО И СЪЩО ЛЕКАРСТВО В ЕДНАТА КЛИНИКА ВЗИМАТ 20 ЛВ В ДРУГАТА КЛИНИКА 50 ЛВ ПРИМЕРНО . ЕТО С ТАКИВА ВЪПРОСИ  СИ БЛЪСКАМ ГЛАВАТА. МИСЛЯ,ЧЕ ТОВА ЩЕ Е НАЙ СЛОЖНАТА ИСТОРИЯ - НИЕ ЛИ ЩЕ СИ КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВАТА ? НА КЛИНИКИТЕ ЛИ ЩЕ ГИ ОТПУСКАТ И ОТ ТАМ ДА ГИ ИЗПИСВАТ ? НА КАКВИ ЦЕНИ ЩЕ БЪДАТ? С КАКВИ МЕДИКАМЕНТИ ЩЕ СЕ РАБОТИ ?   :balk_5: 
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
mavrol, пиши с малки букви! Използването на главни букви в уеб пространството се приема за крещене.
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 11:06:14 am от evro »

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Ултра, браво!  :youwoman:
Поздравления за твоята отдаденост на каузата!

Ети, браво и на теб за инициативността и смелостта!
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 11:52:34 am от Милена Б »

Бъдете добри и не губете кураж! :)