Здравейте на всички, аз съм д-р Сигридов.Нямам профил и ще ползвам този за да внеса някои кратки разяснения,все пак имам право да се защитя(lomidol)!Темата за комерсиалността ми, направо ще я подмина.Мисля, че който ме познава знае, че винаги съм подпомагал (и ще продължавам да го правя) неплатежоспособни двойки.Съзнавам, че времената са такива, пък и лекарите трябва да сме на първо място хора, а не бизнесмени.Това съвпада и с мотото на екипа ни да помагаме да имате деца, а не само положителни тестове и го правим, все пак сме на първо място по живородени здрави деца по статистиката на Фонда, което все пак до някаде се дължи на факта, че методите ми сработват.Само един от тях доведе до раждането на около 100 бебета миналата година, които бяха на път да се родят в нежизнеспособни седмици,а има много други примери......Не искам да се хваля-това са фактите и така отговарям на обвинението, че не съм дораснал да бъда лекар и опозорявам екипа ни.Искам да благодаря за рекламата с 2-та Дауна, но нямаше нужда.В страните с напреднали медицински грижи, откриваемостта е около 95% (
http://www.fetalmedicine.com/fmf/FMF-English.pdf)или се изпуска по един на всеки 20.Като вкараме в уравнението възрастовия диапазон на по-голямата част от пациентките на клиниката (35+),ще установите, че ежемесечно се сблъскваме многократно с този проблем.Аз работя тук вече 4-та година......мисля,че това е значително над 95% откриваемост!Предполагам си задавате въпроса,а защо не е 100%.Ще се опитам да обясня.Ултразвуковата диагностика е полезна единствено,при наличие на анатомичен дефект. Т.н. синдром на Даун е хетерогенна група заболявания-преживяемостта е от няколко месеца след раждането до 50-60 годишна възраст и това се обуславя от различната генетична форма (
http://medicina-bg.info/?p=893).При леките форми има единствено интелектуален дефицит и липсват типичните маркери (голяма нухална гънка,липса на носна кост,трикуспидална регургитация и т.н.).Тази група се изпуска от скрининга и феталната морфология.В западна Европа тя не се и търси, тъй като има множество програми за интегрирането на тези деца в обществото.В България не е така и аз го съзнавам.Асистираната репродукция крие и своите особености, а именно по-малки нухални гънки при ICSI и замръзени ембриони,по-ниски стойности на PAPP-A и по-високи на bCG от първичния скрининг, което го прави полезен при нормално забременелите жени.При ART НЯМА ВСЕ ОЩЕ ИЗГРАДЕН СТАНДАРТ ЗА СКРИНИНГ и често Дауните са с NT 1.0 мм!Шокиращо нали......Затова д-р Стаменов и д-р Хаджидекова разработиха уникална за България генетична лаборатория,с чиято помощ освен всички форми на с-м на Даун,съвсем скоро ще можем да диагностицираме до 4000 генетични заболявания!Ние смятаме амниоцентезата за сигурен метод и никои няма желание да предизвиква спонтанни аборти.Затова тя се извършва в операционния блок,по модифицирана методика,с цел намаляване на риска,след анализ на изследванията и с пре- и посттерапия.Досега не сме имали спонтанен аборт.Освен това се спуква единствено инфектирания мехур, който няма възстановителни способности и така или иначе и без процедурата изтънява и водите изтичат.С изследванията търсим именно тези инфекции.Процедурата е стандартна по света,извършва се при жени над 35г.,след ICSI,при открити генетични особенности на партньорите,изоставащ плод,анатомични вариации и т.н.В България се приема,като комерсиална и опасна!?!Последиците са явни и потресаващи за Европейските здравни институции.В ЕС най-висока детска смъртност има в България, която е 3-4 пъти по-голяма от средната за съюза, като от някой страни е 7 пъти по-висока.Анализа на данните показа,че това не се дължи на лошата педиатрична грижа,а все още се изпускат огромен брои несъвместими с живота аномалии.Амниоцентезата е един от лостовете за намаляване на този срам.На другите въпроси ще отговоря лично, тъй като ме чака поредното детенце с родителите си