П.П. Фолиевата киселина изобщо не подлежи на коментар - тя си е задължителна - по 1 табл от 400 мл поне 3 месеца преди начало на бебеправене, а на мен ми е предписано от доц. Конова - Неофолик мета - таблетки - 3 пъти по 3 броя 15 дни преди трансфер и до 12 седм, а след това - 2 пъти по 1 таблетка.
Какви са ти резултатите от генетичните , асоциирани с тромбофилия?Нали заради тях , доц. Конова ти е предписала тази дозировка на фолиевата ?
Много ми е странно едно нещо:имам имунологични и генетични отклонения (вкл. мутацията по МТХФР), а доц. Конова ми е предписала по 1т. неофолик(дори не е мета). Аз пия от метата , обаче.
Да, заради тях ми изписа доц. Конова тази терапия. Сега ще ти препиша резултатите, каквото и да означават, защото на мен нищо не ми е ясно. Все си мислех, че нямам никакви проблеми, а сме изцяло с мъжки фактор, но явно с годините нещата стават все по-зле.
Фактор V Leiden:
Хомозиготен носител по нормален алел
Мутация G20210A в Протромбиновия ген:
Хомозигатен носител по нормален алел
Генетичен вариант C677T в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза:
Хомозиготен носител по мутантен алел
Генетичен вариант в гена на Плазминоген активатор инхибитор 1 (PAI - 1):
Носител на генотип 4G/4G
Интерпретация на резултата:
Дефектът в ензима MTHFR се установява в над 5-10 % от общата популация. Този генетичен дефект може да предизвика понижение на нивото на фолиевата киселина и повишение на хомоцистена в кръвната плазма - състояния, които е възможно да доведат до прекъсване на бременността и/или развитие на дефекти на невралната тръба на плода.
С оглед установения генетичен дефект в ензима MTHFR, се препоръчва при следваща бременност приемане на съответни препарати на витамините - Фолиева киселина, В6 и В12. Приемането на фолиевия препарат е уместно да се започне 1-2 месеца преди планиране на бременност. и т.н.