Здравейте!!! Реших да ви споделя и моето мнение, понеже имам доста опит по въпроса! Пила съм дуфастон месеци наред с надежда да забременея и то по съвет на уж добри дофтори. Но уви.
Много е важно да се установи първопричината и да се лекува именно тя и всичко е индивидуално.
Лекарка, от която съм най-доволна по късно ми сподели "Истината е че много жени забременянат след спирането на дуфастона" И при мен стана така - защото съм го пила преди овулацията, която при мен е късна, но кой да се сети за това
уж били лекари
За съжаление претърпях мисед аборт,после пих 3 месеца противозачатъчни и след спирането им забременях успешно още на следващия месец и сега имам дъщеря на 2г и 10 месеца! И така дуфастон(синтетичен прогестерон) се пие при недостатъчност на жълтото тяло, което отделя хормона на бременността-прогестерон, необходим за поддържане на евентуална такава, ако няма "завърта" цикъла наново.Жълтото тяло се образува СЛЕД ОВУЛАЦИЯ на мястото на отделената яйцеклетка. Ако причината е липса на овулация или зъкъсняваща такава при нередовен, продължителен цикъл, смятам че това не добрия вариант. При мен беше втория вариант със симптоми на поликистоза и така все нередовен и дълъг, все се регулирах от 23-24 годишна с нещо било дуфастон или противозачатъчни само, за да ми идва. Но когато реших да имам дете дойде и проблема. След раждането(пак с куп проблеми) и спиране на кърменето уж се порегулираха нещата. Но май пак усещам подобен проблем, а сега искам второ
И си мисля пак за един курс от противозачатъчни от 3 месеца и след това веднага атака, тогава подтиснатата овулация се отприщва изведнъж и се получава нещо като хиперовулация, така че и това е вариант с доказан резултат, който спинка в другата стая! Но разбира се за задълбочени случай с по тежки проблеми трябва ЛЕКАРСКА ПОМОЩ!!!