Относно пълния член и идеята да се премахне като стандарт при писане, бих казала, че е прибързана. Истинският проблем с пълния член (за мен), е в безумния начин, по който още в началното училище ни обясняват кога се ползва и как се определя необходимостта да бъде употребен. Сещате се - кой е подлогът, ама на какъв въпрос отговаря...тегава работа. Чистосърдечно си признавам, че имах сериозен проблем точно с тази част от граматиката до първата си година, като студентка. В годините преди това, милион пъти кой ли не ми е обяснявал правилата и милион пъти ги забравям десет минути след обяснението, и не мога и не мога да ги приложа при писане всеки път, все някъде грешка, или пропуск... Позеленявах от яд, обвинявах се, че явно съм твърде глупава, за да проумея нещо толкова лесничко и елементарно.
И така, в първи курс наред с макроикономиката и микроикономиката, се оказва, че имам и някакви "общообразователни курсове". Английски в две части - ясно, компютърна грамотност - ясно, изненадата идва с един учебник озаглавен "Езикова култура". В първия момент чак ми стана смешно. Викам си: "Ееее тези пък се оляха вече, чудят се как да запълнят програмата май."
Ама изпит си е все пак, сядам да чета. Препитването се състои в две части - тест по граматика и писане на есе. За есето съм спокойна, роман мога да напиша
, залавям се да си припомня граматиката... И когато стигам до главата "употреба на пълен член" - изненада. Вместо 3-4 страници напоителни обяснения, в едно каренце е изведено "правилото ТОЙ/НЕГО"
, което аз виждам за първи път в живота си.
И в какво се състои "врътката"? Пишете си вие нещо и се чудите пълен, или непълен член.
Замествате въпросната дума в изречението с "него", ако изречението звучи логично - непълен член. Ако заместите думата с "той" и звучи логично - пълен член. Толкова.
Примерно: Стерилитет
ът при мъж
а не е прецедент.
Проверката:
НЕГО (стерилитет)
при мъжа не е прецедент. - звучи странно
Опитваме с:
ТОЙ (стерилитетът)
при мъжа не е прецедент. - така вече звучи логично, ползваме пълен член - става стерилитет
ЪТ.
Продължаваме по същия начин и нататък.
Стерилитетът при ТОЙ (мъжа)
не е прецедент. - очевидно не става така.
Стерилитетът при НЕГО (мъжа)
не е прецедент. - явно е необходим непълен член.
Лесно, бързо и удобно, действа безотказно.
Сами се сещате, че когато пишем бързо, мисълта лети, а изреченията ни не са съобщителни от по 4-5 думи...да спираш и да задаваш въпрос в изречение състоящо се от 3-4 реда изписани на монитора... :(Поне аз това не го мога.
Надявам се, да съм била полезна на някой, имащ проблеми с членуването. Със сигурност мога да ви кажа, че на 5-6 хлапета на приятели, когато им обясних нещата по този начин - повече проблеми по този въпрос не са имали
Спряха да им шарят писмените работи с червено, а "родителското тяло" след всеки такъв случай да се поти и обяснява сложни правила, които с нищо не помагат на горкото дете.
Все пак, защо трябва да е трудно, като може и да е лесно?!