Мила
Танита, темата наистина е много деликатна и също толкова обширна…
Може би в друг пост ще ти пиша конкретно, какво е моето мнение за различни аспекти... но най-напред ми се искаше, да ти разкажа, кога за първи път се замислих по въпросите за донорството и за носенето на дечица… Може поста ми на пръв поглед да изглежда доста отнесен и не особено по темата… (в случай, че досадя на някого, предварително се извинявам…) но според мене има много, много тясна връзка с този толкова деликатен въпрос…
Преди години гледах един документален филм по немската телевизия, който силно ме впечатли. Беше предаване на
BBC Exklusiv и на немски се казваше
"Vater im Alleingang", а английското име беше
"I'm the Daddy".
Филмът разказваше за един англичанин на име
Ian Mucklejohn, който без изобщо да има жена и съпруга, става баща на тризнаци, като запложда донорски яйцеклетки и използва сурогатна майка за износването…
(Опитах, да намеря филма, за да ви пратя линк, но не успях. Само следното видеорепортажче и тази информация...)Та, този човек решил, да разясни на вече 5 годишните си деца истината за техния произход и да ги запознае с жените, участвали в тяхното появяване „на бял сват”. (естествено, почти бях загубила ума и дума, но това не е темата тук...)
Невероятно силно впечатление ми направиха някои сцени, които още не мога да забравя!
Когато
дарителката на яйцеклетки се срещна с децата, тя просто изпълняваше дадено обещание… - говореше си с тях, беше мила,… но остана някак безучастна и студена… Обаче срещата на децата с
жената, която ги е родила, беше толкова вълнуваща, че и аз се просълзих … Майката (тя, за разлика от другата жена, се държеше точно като такава) заплака, като видя дечицата. В очите и, в жестовете и, в цялото и същество се четеше толкова силно вълнение… прегърна ги, вдигна ги… и не можеше да отлепи очи от тях…
Тогава се замислих, че явно една жена, която е носила, има много по-силна емоционална връзка с рожбите си… в сравнение с онази, която не е изпитала никаква близост с дечицата,
пък макар и носители на гените и…
(между другото, във второто линкче има снимчици на таткото, на дечицата, на донорката и на жената, родила дечицата…)Фуси, много ти благодаря за споделеното! Аз съм от „половинките със страховете” и моят мъж ми е казвал почти дословно нещата, за които пишеш ти
Но да чуя и от тебе тези думи ми е много ценно…