Проблемът има и един друг аспект, а именно дали, кога и как да кажем на самото дете.
Искам да засегна само няколко точки, които ми се струват важни:
Независимо от това,
дали една майка е на мнение, че ще е добре да се каже на детето, си или не,…
и в двата случая тя трябва да е наясно със себе си. Иначе сянката на несигурността ще пречи на щастието и….
(И ако вече има отношение и по тези въпроси, няма смисъл да се изпадаме в спорове…)
Едва след това идва въпросът за възрастта на детето и
кога да му кажем. Но и в случая… (независимо от възрастта, на която смятаме че ще е добре, да се каже)… защо трябва да се набляга толкова много на гените? Според мене Танита не случайно е попитала „кога и
как”?
Защото според мене начина, по който ще се каже, е също толкова важен аспект… Като това включва също така
отношението ни към темата преди изобщо да започнем такъв разговор.Извинявам се предварително за това, което ще вмъкна, но ей това ми се стори ужасно неточно:
според мен е абсурд да се опитваш да обясниш на едно малко дете идеята за донорската яйцеклетка. "тати ми е тати, но мама не ми е мама"...
аз лично не бих казала. осиновено - да, донорска сперма или яйцеклетка - не. не мога да си формулирам аргументите научно, така го усещам.
Изобщо не мога да разбера, защо”мама да не е мама” - ?
Да, може би ако изречението гласи:
”Виж какво, дете, дойде време да ти кажа, че ти не носиш моите гени”, е възможно то да си помисли нещо в тази посока … (като това би могло да се случи, независимо на каква възраст е… и дори и да е изучило и цялата биология
) Обаче според мене, тази тема има много други аспекти, освен гените… Дечица, заченати по този начин, наистина са много специални и обичани… (Допадна ми варианта на Бамзе за това, как би обяснила на детето си)… А майките са невероятни жени с изключителен характер и сила…
Тук е момента да споделя,
защо според мене има разлика между осиновяването и зачеването с помощта на донорство. (Ще се опитам, да го обясня по странен начин… ама иначе не се сещам, как…)
Всяко детенце носи в своята история и тази на родителите си... И му е интересно, да научи повече за тях – какви са били, как са се запознали и оженили … и какво ли още не
В историята на осиновеното детенце има два чифта родители – и затова то (би могло) да иска да знае не само историята на мама и тате, а и тази на биологичните му родители – какви са били… как се е появило на този свят, защо са го оставили…
Обаче детенцето, заченато с помощта на донор, има само една родителска история в живота си. То е създадено и отгледано от тях с любов и ок, носи гените на някого, но никога не е имало друг родител! (там няма история)
… …
Ая, благодаря ти, че обясни. Наистина вече те разбирам... Аз лично бих имала „товар върху плещите си”, ако премълчавам нещо такова… (Но не бих корила когото и да било, ако не мисли като мене…) Що се отнася до „психологическия проблем у детето”… Нека се опитаме, да изброим
конкретно евентуални емоционални трудности, с които то може да се сблъска… и може да се окаже, че тези проблеми имат някакво решение
Джам, исках да попитам (наистина е само с цел дискусия) би ли казала на децата си, че са заченати чрез ИКСИ или инвитро?
Танита, отдавна ми се искаше го кажа, ама
Възхищавам на последователността ти за нещата, които правиш…
Приятен ден, момичета!