0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

piera

• 896
  • Keen on boots
ДНК мутации
« -: Април 13, 2006, 19:05:28 pm »
Някой може ли да ми каже каква е разликата между ХОМОзиготен и ХЕТЕРОзиготен носител на мутантен алел?
Аз съм с 2 вида мутации-
1)Генетичен вариант С677Т в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза:хомозиготен носител на мутантен алел 8O
2)Генетичен вариант в гена на Тромбоцитен гликопротеин IIb/IIIa (носителство на халотип А2):хомозиготен носител на халотип А2 8O
*
ДНК мутации
« Отговор #1 -: Април 13, 2006, 19:36:53 pm »
На мене също ми е интересен отговора на този въпрос. Имам същите мутации, но не съм хомозиготен носител на хаплотип А2, а съм хетерозиготен носител на хаплотип А2.
*

Danidan

• 1209
  • творец- щурец с малко щурче
ДНК мутации
« Отговор #2 -: Април 13, 2006, 21:40:24 pm »
На мен Тодорова ми обясни, че хетерозиготните са по-леките, а хомозиготните са по-сериозните.
И все пак не се отчайвай.И аз съм със хомозиготни.Имаме шансове.
Успех!
*
ДНК мутации
« Отговор #3 -: Април 13, 2006, 22:11:32 pm »
Danidan, за Катя Тодорова от МД ли става въпрос? Ако е тя, би ли ми дала нейн телефон.
*

piera

• 896
  • Keen on boots
ДНК мутации
« Отговор #4 -: Април 13, 2006, 22:21:13 pm »
Ох Дани и ти ли мила-ужас.Ами ха дано да имаме успех :balk_21:
П.П.Знаеш ли какво се сетих-за оня филм за мутиралите X-men,пфу гадни мутации...от къде се взеха.... :evil:
 А вие с какво подтискате действието на мутациите?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
ДНК мутации
« Отговор #5 -: Април 13, 2006, 22:34:58 pm »
Хомозиготен означава носител на еднакви алела на даден ген.
Хетерозиготен означава носител на различни алела на даден ген.

Алел - това е един възможен вариант за даден ген.

Ген - това е част от молекулата на ДНК, която кодира производството.

ДНК е дезоксирибонуклеинова киселина, това е структурата, която кодира цялата наследствена информация.

Разбира ли се?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Danidan

• 1209
ДНК мутации
« Отговор #6 -: Април 13, 2006, 22:56:15 pm »
Мели, мерси много! :D
Горе-долу, но не защото ти не си обяснила добре. :oops:
Дано, Пиера! :bighug:
Прочетете темата за Кременски.
http://www.zachatie.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=70746#70746
На мен той ми обясни, че не било страшно въобще и много често се срещали напоследък.
Мари, написах тел.в темата за Тодорова, в подфорум"Адреси...."
*

piera

• 896
  • Keen on boots
ДНК мутации
« Отговор #7 -: Април 14, 2006, 09:39:55 am »
Мели,благодаря за инфото.И аз горе-долу разбрах :oops:
Дани,прочетох коментара на Кременски и се поуспокоих.Аз също започнах вчера фолиева по 4 мг на ден Неофолик Форте
ДНК мутации
« Отговор #8 -: Април 14, 2006, 09:41:36 am »
Е как се откриват тези мутации? Какви изследвания се правят?
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

piera

• 896
  • Keen on boots
ДНК мутации
« Отговор #9 -: Април 14, 2006, 09:44:01 am »
Васи, при генетични изследвания се откриват.Аз правих моите в Медицински Университет Плевен.Малко бавно стават резултатите-около месец.Ако имаш др.въпроси пиши
ДНК мутации
« Отговор #10 -: Април 14, 2006, 09:48:04 am »
Какво ви накара да ги направите тези изследвания?
Знам, че има още много неща, които не сме изследвали и по-голяма част от тях се надявам да не се налага, а ако нямахме проблем...нямаше и да знам, че хората се изследват, но това друга тема?
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*
ДНК мутации
« Отговор #11 -: Април 14, 2006, 10:03:26 am »
Цитат на: piera
Васи, при генетични изследвания се откриват.Аз правих моите в Медицински Университет Плевен.Малко бавно стават резултатите-около месец.Ако имаш др.въпроси пиши

И в Майчин дом - София, също стават за 1 месец.
*

piera

• 896
  • Keen on boots
ДНК мутации
« Отговор #12 -: Април 14, 2006, 10:07:48 am »
Ами след двата миседа,трябваше отнякъде да започна да правя изследвания,щото беше ясно че не са случайност.Отидох при доц.Конова,обясних и всичко и тя каза,че трябва да направим имунологични и генетични,за да разберем евентуално откъде идва причината.При имунологичните пуснахме-хуморален имунитет,хламидия,антитела и др.Излязох с положит.Хламидия и завишен Антикардиолипин и хуморален имунитет.
При генетичните резултатите са в първия ми пост тук.И така.
Най-добре се консултирай дали да предприемеш такъв вид изследвания,като имаш в предвид,че е добре да ги направиш,за да знаеш какъв ти е организма-имунната система и днк.В смисъл,че нищо не ти пречи да ги пуснеш за всеки случай.
*
ДНК мутации
« Отговор #13 -: Април 14, 2006, 10:24:36 am »
Цитат на: piera
Ами след двата миседа,трябваше отнякъде да започна да правя изследвания,щото беше ясно че не са случайност.Отидох при доц.Конова,обясних и всичко и тя каза,че трябва да направим имунологични и генетични,за да разберем евентуално откъде идва причината.При имунологичните пуснахме-хуморален имунитет,хламидия,антитела и др.Излязох с положит.Хламидия и завишен Антикардиолипин и хуморален имунитет.
При генетичните резултатите са в първия ми пост тук.И така.
Най-добре се консултирай дали да предприемеш такъв вид изследвания,като имаш в предвид,че е добре да ги направиш,за да знаеш какъв ти е организма-имунната система и днк.В смисъл,че нищо не ти пречи да ги пуснеш за всеки случай.

Пиера и сега какво трябва да предприемеш при следваща бременност? Трябва ли нещо специално да прилагаш през бременността??
*

Danidan

• 1209
ДНК мутации
« Отговор #14 -: Април 14, 2006, 13:53:39 pm »
Васи ,генетичните ги правят обикновенно след аборти.
Генетичните причини се проявяват след забременяване, затова.
Juli7, за този вид генетични изменения препоръчват 10-то кратни дози фолиева киселина-Неофолик Форте-4мг., но най-добре консултация с лекар-генетик, а не самоназначаване.
*
ДНК мутации
« Отговор #15 -: Април 14, 2006, 14:52:34 pm »
Пиера, би ли ми казала от каде я намери тази фолиева киселина - Неофолик форте. Аз обърнах сумати аптеки и няма, та няма.
Джули,  само да допълня, че фолиева киселина от 4мг. на ден, не се пие когато се цели забременяване.
*
ДНК мутации
« Отговор #16 -: Април 14, 2006, 14:58:45 pm »
Във всяка аптека я има :roll:
Кажи в кои райони търсиш?
Аз съм я купувала и от аптеките по центъра и в квартала, където живея.
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
ДНК мутации
« Отговор #17 -: Април 14, 2006, 15:02:05 pm »
Цитат на: Mary
Джули,  само да допълня, че фолиева киселина от 4мг. на ден, не се пие когато се цели забременяване.

аз това не го разбрах :roll:
*

Danidan

• 1209
ДНК мутации
« Отговор #18 -: Април 14, 2006, 15:05:14 pm »
Цитат на: manhattan
Цитат на: Mary

аз това не го разбрах :roll:

И аз :roll:
*
ДНК мутации
« Отговор #19 -: Април 14, 2006, 15:08:53 pm »
В смисъл в месеца в който се цели забременяване, а не по принцип. Тази доза се пие 2-3 месеца преди това. Аз съм решила ако всичко е наред този месец да започна стимулация, но ще се консултирам с д-ра какво да правим.