0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част І
« Отговор #780 -: Януари 15, 2010, 13:27:36 pm »
Докторе, нас ни завъртяха болежките и пак сме в схема, този път малечка. Онзи ден след сън стана с леко зачервен горен клепач, подут и леко приклепнало оченце, през деня леко сълзене, от време на време секрети- но не обилни, само при плач да речем, веднага при личната тя изписа офталмосептонекс да капем по 5 пъти в оченцето по 1 капка, а ако се влоши състоянието и кремче Фуситалмик по капка два пъти дневно. До следващата вечер обаче ефект нямаше, не се влошаваше, но и не минаваше оченцето. Същата вечер почна и температура, почнах да слагам от кремчето. На сутринта температурата беше 37.6, до обед стигна 38,4 почнах и нурофен 60 мг свещичка. Снощи я заведохме отново при личната, защото температурата не спадаше под 37.6-37.7, гърдите са чисти, гърлото също, ушите са ок, има един предкътник, който направо е като киста, набъбнал и твърд, но не пробива. Оченцето след второто намазване вече е ок. Но във листовката му пише, поне два дена след възстановяване на нормалното състояние да прилагам. ЛИчната беше категорична, че детето не е за АБ, но аз предпочетох да ми включи, заради състоянието със окото, след като снощи пак през 7 часа ми вдига Т реших да дам- Аугментин от 156 мг, на 8 часа по 5 мл /на база антибиограмата, която правихме миналата седмица по повод болестта на каката/. Ще съм ви благодарна да коментирате описаното, дали сме взели адекватни мерки и какво пропускаме. Благодаря ви.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #781 -: Януари 15, 2010, 13:50:27 pm »
Това вероятно е вирусен конюнктивит? Защо веднага АБ в окото?
Ако няма обезпокояващи неща при преглед и всички ваксини са поставени правилно, изчакването с разумен срок е добър подход.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #782 -: Януари 15, 2010, 14:00:03 pm »
значи е твърде възможно Т да е от конюктивита в случая
обаче вече съм безкрайно уморена, от 24.12 не съм спала за да следя каката, сега малката, за това съм толкова изнервена вероятно и прибързана в действията си
иначе суче, но отказва всякаква твърда храна, имунизациите са в срок поставени
благодаря ви за бързото включване
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

Birdie

• 11040
« Отговор #783 -: Януари 15, 2010, 14:56:07 pm »
Това са вирусни конюнктивити.
Започва така, после т-та, после кашлицата, после отхрачването.
Трае около 7-12 дена всичко  "от-до", и ако няма усложнения (инфекции, бронхиолит).
Sir Alec Guinness
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #784 -: Януари 15, 2010, 23:00:07 pm »
Аз да се отчета, както и да се надявам доктор Бърди да се включи:
При прегледа при дерматолог се установи , че "пъпките" по гърба представляват лишеи, с незнайна етимология. Имало две петна , които приличат на "розов лишей", но мнението на дерматоложката не е категорично. Пет дни на Кларитин сироп и кортикостероиден крем за мазане, ако не мине - пак на преглед. Тотално е отречена диагноза каквато и да било шарка
От днес Вики между временно е с  едно рядко изхождане и температура движеща се между 38.1 и 37.5.
Сутринта педиатърката обяви , че температурата и растройството са в резултат на обрива, наречен алергия. Не повярвах. За това заведох детето на дерматолог , за който детето има кожен проблем, но той не е в някаква причинно-следствена връзка с температурата и растройството.
За сега давам само Нурофен и изписаното от дерматоложката.
Моля за коментари. Доколкото съм чела, не е най-правилното да се премине направо към КС крем при дерматологичен проблем. Да не говорим, че  дерматоложката според мен обърка дозата на Кларитина - изписа го в доза 5 мл за сиропа Кларитин. Такива милилитри обаче се дават за 30 килограмово дете, а Вики тежи 15 кг.! И на своя глава му дадох само 2.5 мл. от Кларитина.

П.П. Иска ми се да не бях учила за айдукат, а за лекар-педиатър :D
*

Birdie

• 11040
« Отговор #785 -: Януари 15, 2010, 23:07:44 pm »
Снимка?
Sir Alec Guinness
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #786 -: Януари 15, 2010, 23:23:41 pm »
:( Докторе отново сърдечно благодаря, Преслава днес отново вдига температура
искам да попитам за зъбчето- практикува ли се цепване на венец на едногодишно, набъбнало е и е мекичко като гнойна торбичка от доста време е така, но зъб не се показва, ако цепнем и излезе дали няма да й намалее дискомфорта
определено има моменти, в които има болки от зъбите, захапва дори и мен където падне
и друг въпрос- каката при условие, че Преслава има вирусен конюнктивит, какво вие предполагате мога ли да пусна на ясла в понеделник, тя до вчера беше на АБ /10 дена Зинат/ или по-добре да си я оставя за наблюдение
притеснението ми е относно някакъв инкуабационен период и мога ли да очаквам развитие и при нея
благодаря ви отново
*

Birdie

• 11040
« Отговор #787 -: Януари 15, 2010, 23:31:12 pm »
Не е практика да се отваря венец, освен ако не се касае за гнойна колекция.
Не пускайте детето на ДГ.

Това може би е вирусно заболяване... варицела?
Sir Alec Guinness
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #788 -: Януари 15, 2010, 23:40:19 pm »
ами няма петна, всичко започна с оченцето, както по-горе ви описах  :?
« Отговор #789 -: Януари 15, 2010, 23:44:50 pm »
Обсъдете включване на Омепразол (или аналог-протонен инхибитор) за известно време + Метоклопрамид (Церукал). Лично смятам метоклопрамида за много по-ефективен.
Ако можете да обсъдите за Хеликобактер изследвания и насока- добре би било. Има неинвазивни методи за диагноза.
Може да давате 1 ч.л. Алмагел (или аналог) преди лягане.

Гстроскопия? ендоскопски? Ако има нужда, може би е добре- ще се вземе и проба за Хеликобактер инфекция... ще се оцени езофагита... .

Благодаря ви, д- Бърди.
*

lady_11

• 3217
« Отговор #790 -: Януари 16, 2010, 09:21:41 am »
Снимка?
Имам, но на нея почти нищо не се вижда и е безполезна. Ще се опитам наново да снимам.
От нощес има ново развитие - температура 39.0 С, растройство - няма.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #791 -: Януари 16, 2010, 13:21:36 pm »
Докторе, сега като се замисля върху въпроса с ваксините, Преслава навърши в неделя 1 годинка, а проблема с оченцето започна във вторник, та мисълта ми е, че няма поставена Приорикс.
Преди около два месеца напипах на вратлето и от двете страни под ушичките топченца- лимфни възли, коментирахме с педиатъра, този от дясно е около 2 см, но подвижен и не е твърд. Този от ляво беше доста по-малък, педиатъра не пусна изследване, каза няма нищо тревожно в това. По повод на заболяването на каката помолих и другия педиатър да я прегледа, и нейното мнение беше, че няма нищо тревожно относно тези лимфни възли. Сега напипвам от ляво още един лимфен възел, преглеждам за обриви, но няма. Температура вдига на около 7 часа след Нурофен, последния прием сутринта беше в 4:30 и преди около 20 минути, когато Т беше 38,5- тя повече от това не е и вдигала, но не сваля под 37 градуса дори и с антипиретик.
Въпроса ми е, според вас мога ли да искам консултация за рубеола и изобщо това ми предположение има ли резон в случая. Освен да потърся и лаборатория да и пусна кръвни изледвания.  :?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #792 -: Януари 16, 2010, 13:27:00 pm »
Има значение къде точно са уголемените лимфните възли- значението е различно и интерпретацията.
Затова и Приорикс се поставя колкото се може по-рано след навършване на 12м възраст. :)

"Консултация за Рубеола"? как да стане това?
Sir Alec Guinness
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #793 -: Януари 16, 2010, 13:35:20 pm »
преглед, това имах предвид
направо ще я заведа всъщност, по-добре от колкото да я мисля
лошото е, че колкото педиатри, толкова и мнения /това във връзка, че варианта за работещ педиатър днес е различен от до сега посещаваните/
а лаборатории работещи нямаме, единствен вариант е да влезем в ДО  :?
« Последна редакция: Януари 16, 2010, 13:37:34 pm от mini »
*

lady_11

• 3217
« Отговор #794 -: Януари 16, 2010, 15:42:47 pm »
Докторе, просто няма да успея да кача читава снимка на лишеите - те и след Кларитина и КС крем почти не се забелязват. Явно е, че обрива и растройтвото и температурата са две различни неща
Това което ме притеснява в момента - от сутринта Вики има три изхождания, двете от които кашави. Температурата се повлиява от Нурофен. Чета назад темите и дадените от Вас съвети и възникват въпроси:
1. Педиатърката нареди строга диета - ориз, картоф, морков, без плод, мляко ако не искам с детето да постъпим в инфекциозна болница. Доколкото ми е известно, вие не препоръчвате такава строга диета. Кои от зеленчуците мога да дам - тиквичка, карфиол /макар че е зелева култура/. За плодовете знам, че ябълка може, а тиква, череша, праскова /без мъхестата част/?
Грис може ли? Мляко /все още пием сутрин и вечер мляко/?
2. В предходен пост пишете, че при диария , съпроводена с висока температура може да става въпрос за апендицит. Какви са симптомите за това, тъй като днес е събота и няма къде да заведа Вики?
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #795 -: Януари 16, 2010, 19:19:06 pm »
Докторе, заведох Преслава при трети педиатър- аденовирусна инфекция, преглед на гърло и уши, преслуша гърдите, към ушите е тръгнала и от днес гърлото
изписа капки за ушите Отипакс, подкрепи за прием на Аугментин 156 мг по 5 мл на 8 часа
странно ми стана, че посъветва да ползвам хексалгин за температурата, както и ампулите вит.С
също така за носа Виброцил и да купя аспиратор с тръбичка, че тя не може да издухва, а обикновен не върши работа, да мога аз да изтеглям след третиране с Виброцил
днес е трето денонощие с Т за детето, много е изтощена и вече явно я боли гърлото, ще помоля за съвет мога ли и как да облекча неразположенията
мерси предварително

*

Birdie

• 11040
« Отговор #796 -: Януари 16, 2010, 19:33:51 pm »
Докторе, просто няма да успея да кача читава снимка на лишеите - те и след Кларитина и КС крем почти не се забелязват. Явно е, че обрива и растройтвото и температурата са две различни неща
Това което ме притеснява в момента - от сутринта Вики има три изхождания, двете от които кашави. Температурата се повлиява от Нурофен. Чета назад темите и дадените от Вас съвети и възникват въпроси:
1. Педиатърката нареди строга диета - ориз, картоф, морков, без плод, мляко ако не искам с детето да постъпим в инфекциозна болница. Доколкото ми е известно, вие не препоръчвате такава строга диета. Кои от зеленчуците мога да дам - тиквичка, карфиол /макар че е зелева култура/. За плодовете знам, че ябълка може, а тиква, череша, праскова /без мъхестата част/?
Грис може ли? Мляко /все още пием сутрин и вечер мляко/?
2. В предходен пост пишете, че при диария , съпроводена с висока температура може да става въпрос за апендицит. Какви са симптомите за това, тъй като днес е събота и няма къде да заведа Вики?
Не се правят диети при тези случаи. Може да поразредите малко млякото.
Апендицит-а е винаги възможност. Търси се и се внимава за него. Има поне едно повръщане, все пак.
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #797 -: Януари 16, 2010, 19:36:25 pm »
Докторе, заведох Преслава при трети педиатър- аденовирусна инфекция, преглед на гърло и уши, преслуша гърдите, към ушите е тръгнала и от днес гърлото
изписа капки за ушите Отипакс, подкрепи за прием на Аугментин 156 мг по 5 мл на 8 часа
странно ми стана, че посъветва да ползвам хексалгин за температурата, както и ампулите вит.С
също така за носа Виброцил и да купя аспиратор с тръбичка, че тя не може да издухва, а обикновен не върши работа, да мога аз да изтеглям след третиране с Виброцил
днес е трето денонощие с Т за детето, много е изтощена и вече явно я боли гърлото, ще помоля за съвет мога ли и как да облекча неразположенията
мерси предварително

Ако детето има отит- капките са без полза.
Ако вече сте започнали АБ, от капките няма нужда.
Нищо повече не може да направите освен антипиретик-обезболяващо.
Но все пак диагнози без преглед? не мога да кажа.
« Последна редакция: Януари 16, 2010, 19:48:43 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #798 -: Януари 16, 2010, 19:42:12 pm »
разбирам ви, напълно съм наясно
но държа на Вашите консултации, винаги сте подхождали с мярка и адекватни съвети, за което съм Ви безкрайно благодарна

п.п. съпруга ми Ви обяви за д-р Хаус  :D сериал много модерен при нас напоследък, учуден е от факта, че лекари с преглед диагностицират много по-неточно, отколкото Вие по интернет
това се нарича професионализъм и само мога да кажа, че се прекланям пред всичките часове и консултации, които ни подарявате
бъдете здрав и дано по-малко нужда от консултации да имаме
*

Birdie

• 11040
« Отговор #799 -: Януари 16, 2010, 19:48:09 pm »
Не знам дали АБ има добра обосновка тук... но ако наистина има отит- добре.
Не е нужен Виброцил, а Олинт.
Нищо друго не е нужно от лекарства- само се товари детето- Вит Ц, Отипакс и т.н.
Sir Alec Guinness