0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета!
Апартамента в който живея е разделен между мен и брат ми. Той не живее в него от 1999 г. От една година ме изнудва по други линии и скоро ми се наложи да платя негов дълг за парно от 1999 г. от 2000 лв. ТЪЙ като отказах да платя още 8000 лв. начислени незаконно и след консултация с адвокат, брат ми е изпратил нотариална покана да му плащам наем на апартамента. Ясно е, че ще се оспорва и че ще се води дело за делба.
Някой има ли опит с такъв казус? Имам ли шансове да спечеля дело и да не изплащам моята част, като докажа всички инвестиции, които сме платили с мъжа ми за апартамента, които са в размер на половин апартамент?

Ако някой може да помогне със съвет ще съм благодарна.
[/url][/url]
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Оле Жаси съвет немога да ти дам  :? стана ми много мъчно като прочетох.Знаех, че имате проблеми ама това вече е .......не се нервирай да не вредиш на бебчо мила, дано брат ти си седне на задника, че .....неразбирам как може.
Мисля, че Лейди-11 е адвокат дано се включи със съвет.
Целувки.
*

Цвете

• 734
  • Този, който обича, вярва в невъзможното!
Жаси,каквото и да ти кажем ние най-добре ще е да се консултираш с адвокат,ще му обясниш всички подробности/как е преписан апаратамента-с дарение или покупко-продажба и т.н./. Желая ти успех,дано всичко да се нареди както го искаш и както е справедливо.Само се успокой,за да навредиш на бебчо /и никакви цигари повече :x/
Консултирай се с адвокат, форумите не са надежден източник на информация за такова важно нещо. Тук в най-добрия случай може да ти дадат координати на добър адвокат в тази област.
Все пак, расъждавайки логично, твоите инвестиции за жилището в което ти живееш, не компенсират по никакъв начин брат ти за неговата съсобственост, която той не ползва. Надявам се да намерите добро за всички разрешение, човешко или юридическо, пази се и не се ядосвай, имаш други приоритети сега.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
Свързах се вече с адвокат и довечера имам среща с него. То е ясно, че съд ще има и човешко отношение да не чакам :( затова ми е кофти. Просто исках и второ мнение по въпроса, ако има адвокат, запознат с подобни казуси.
Мерси за подкрепата момичета :)
[/url][/url]
*
Ох, Жаси, много гадна ситуация! Ще ти стискам палци да се справиш! Ако искаш мога да ти дам и аз координати на адвокат по имотни дела. Ако решиш звънкай.

УСПЕЕХХХ

Съжалявам, Жаси! Какво му става на тоя народ-вече се побърка... И аз имам брат и само като си се представя на твое място ми става лошо. Винаги ме е било страх от подобни "подялби". На никой не го пожелавам.
Мила, за съжаление, освен морална подкрепа, с друго немога да помогна в случая. Стискам палци всичко да се оправи без да се стига до съд. Дано брат ти се осъзнае. Все пак сте една кръв.

*
Ех Жаси!Не мога да ти помогна със съвет,но просто се ядосвам как заради малко пари хората се превръщат в зверове!Брат ти не се ли трогва малко от това,че ще става вуйчо че точно сега те занимава с такива неща :x :x :x
Ако имаш възможност продайте го този апартамент,хвърли му половината пари и да си ходи по-живо,по-здраво!
Ти се пази и гледай да си спокойна,доколкото това е възможно де!

*

anizi

• 1806
  • Е вярно е, че сърцето ми заби извън тялото!!!
Жаси, може и да може той да те осъди за заплащане на наем/половин/, тъй като до колкото разбирам апартамента се води и на двама ви! Надявам се да си запазила документите, с които си платила онези 2000 лева за да можеш да ги използваш в съда! Лошото е, че от 1999 година са минали 10 години и ако те осъди наема /дори половината от него/ ще е доста крупна сумичка. Не съм убедена обаче дали подобренията, каито си внесла в апартамента, ще се разделят евентуално между двамата! Моят съвет е също да вземеш адвокат и то добър! Не разбрах само за какво дело за делба говориш, защото казваш, че апартамента е разделен между двамата?!?
*

!!!

• 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Жаси ние преди години имахме същия случай. Апартамента в който живеехме беше префписан 50% на дядо ми 50% на майка ми.
В крайна сметка дядо ми се опита да ни изгони, та се наложи да продадеме апартамента.
Според мен има 2 варианта - или продавате апартамента или откупваш неговия дял.
*
Само да уточня, че за да се продаде апартамента трябва да се има съгласието и на двамата собственика. Дори и Жаси да реши да продаде своята част, пак трябва да има съгласието на брат си. А доколкото ги виждам аз нещата, той едва ли ще е съгласен на тази стъпка,тъй като неговата цел, според мен, е да има кого да изнудва периодично.
*

!!!

• 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Само да уточня, че за да се продаде апартамента трябва да се има съгласието и на двамата собственика. Дори и Жаси да реши да продаде своята част, пак трябва да има съгласието на брат си. А доколкото ги виждам аз нещата, той едва ли ще е съгласен на тази стъпка,тъй като неговата цел, според мен, е да има кого да изнудва периодично.

Никой не отрича че трябва да има съгласие! Тези спорове се решават в съда. В противен случай никой няма да живее в тоя апартамент и никой няма да има облага от него!
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
Жаси ние преди години имахме същия случай. Апартамента в който живеехме беше префписан 50% на дядо ми 50% на майка ми.
В крайна сметка дядо ми се опита да ни изгони, та се наложи да продадеме апартамента.
Според мен има 2 варианта - или продавате апартамента или откупваш неговия дял.
Точно така! Има две възможности, недвижимият имот, няма как да се подели между двамата, в случаите, когато наследниците са двама. Най добрият вариант е същият да се продаде и парите да се ра0зделят между двама ви или в другият вариант, т.з който ще го ползва (иска) да го наплати на другият наследник. В случая Жаси, следва да платиш на брат си ... като цената може да бъде по данъчната оценка на апартамента или по пазарната му стойност, най-вероятно човека ще иска и повече парички да измъкне, та, ще си иска пазарна цена ...
Много неприятно за жалост.
Пожелавам ти късмет Жаси и скоро да разрешите пробрлема по най-добрият за вас вариант  :wink:

Жасинкаааа мила как може такова нещо,се ми се иска да вярвам че ще му дойде акъла все пак сте брат и сестра  :? :(
 Миличка ти не се ядосвай много,то няма как ама се пак заради сладкото бебоче в теб,каквото е писано това ще стане,дано обаче е писано в твоя полза  :D
 Прегръдки и Целувки стеб съм духом :wink:
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Цитат
Здравейте момичета!
Апартамента в който живея е разделен между мен и брат ми. Той не живее в него от 1999 г. От една година ме изнудва по други линии и скоро ми се наложи да платя негов дълг за парно от 1999 г. от 2000 лв. ТЪЙ като отказах да платя още 8000 лв. начислени незаконно и след консултация с адвокат, брат ми е изпратил нотариална покана да му плащам наем на апартамента. Ясно е, че ще се оспорва и че ще се води дело за делба.
Някой има ли опит с такъв казус? Имам ли шансове да спечеля дело и да не изплащам моята част, като докажа всички инвестиции, които сме платили с мъжа ми за апартамента, които са в размер на половин апартамент?
Първо как е разделен между теб и брат ти? Имате доброволна спогодба или влязло в сила решение кой коя стая ще ползва или?
Негов дълг си платила за същия или за друг имот от 2000 лева? Кога си ги платила тези пари?
Как да "изплащаш твоята част" - тя си е твоя, можеш евентуално да изплащаш частта на брат ти, намалена със сумата на подобренията, които си направила за апартамента /ако ги докажеш в съда с допустимите по ГПК средства/.
Не ти знам казуса в детайли, но от 1999г. до 2009г. имаш и изискуемия се период за придобивна давност
Имам опити с много такива казуси, но що не се обърнеш към вече консултиралия те адвокат...Всеки учил по дебели книжки адвокат може да се справи.

П.П. На някой  от прежде изказалите се  да отговоря - има поне два легални начина да прехвърлиш идеална част от недвижим имот без да искаш съгласие на останалите съсобственици.

*
Здрасти, Жаси. Да ти кажа имам 5 годишен опит с две съдебни имотни дела. Най-добрият вариант е да седнете да се разберете с твоя брат. Взимай на помощ роднини, приятели, дори среща направете с адвокат, за да си поговорите и да разберете и двамата какви ще са последиците. Независимо какво ще бъде решението на съда, трябва да знаеш, че ще загубите и двамата. Незнам от кой град си, но си намери много добър адвокат и то, който се занимава с делби. Мога да ти помогна за Пловдив. Закона така е направен, че ще загубите апартамента, защото ние загубихме два апетитни имота - голям монолитен апартамен и прекрасна вила, точно по същите причина, че имаха повече собственици. Историята е дълга, няма да я разказвам. Или другият вариант е да наплатиш частта на брат си. Но на каква цена, дали е ще ти признат разходите,защото и ние имахме документ за направените разходи и никой не ги взе под внимание. Напрова ни казаха да пием една студена вода. Получи се имал -дал.Мога да ти помогна със съвет, но трябва да напишеш всичко подробно, защото за всеки казус има различни решения. Иначе в случая може да те подведа. Да не ти говоря и как съда си определя решенията - различните съдебни тълкувания позволяват и различно решение на казуса. И никога не забравяй, че на никой не му пука за вас и ще реши така както повелява закона.   
*

lady_11

• 3217
Малко офф /докато питащата уточни казуса/:
Незнам от кой град си, но си намери много добър адвокат и то, който се занимава с делби.   
Е те това ми е любимото: "Много добър адвокат, който се занимава с...". Как разбирате кой е добър, та чак и много? По лъскавия офис, златните бижута, скюпия костюм и обувки, използваната от адвоката кола или компютър. А може би ви е препоръчан от х, на който е спечелил делото? По професинално оттренираните "свалки" на потенциални клиенти?

*
Госпожо, да не разваляме добрия тон. И аз мога да бъда група. Да, добър адвокат, значи добър. Нашият нямаше нито лъскав офис, нито лъскава кола, но за ваше сведение я познават и търсят доста хара, защото има капацитет в главата, за сметка на много други. Не искам да продължавам повече, за да не обидя някой!
Re: Съдебна делба между брат и сестра - някой и
« Отговор #18 -: Ноември 09, 2009, 21:54:14 pm »
Апартамента в който живея е разделен между мен и брат ми. Той не живее в него от 1999 г. От една година ме изнудва по други линии и скоро ми се наложи да платя негов дълг за парно от 1999 г. от 2000 лв. ТЪЙ като отказах да платя още 8000 лв. начислени незаконно и след консултация с адвокат, брат ми е изпратил нотариална покана да му плащам наем на апартамента.
Жаси, може и да може той да те осъди за заплащане на наем/половин/, тъй като до колкото разбирам апартамента се води и на двама ви! Надявам се да си запазила документите, с които си платила онези 2000 лева за да можеш да ги използваш в съда! Лошото е, че от 1999 година са минали 10 години и ако те осъди наема /дори половината от него/ ще е доста крупна сумичка. Не съм убедена обаче дали подобренията, които си внесла в апартамента, ще се разделят евентуално между двамата!
Първо как е разделен между теб и брат ти? Имате доброволна спогодба или влязло в сила решение кой коя стая ще ползва или?
Негов дълг си платила за същия или за друг имот от 2000 лева? Кога си ги платила тези пари?
Как да "изплащаш твоята част" - тя си е твоя, можеш евентуално да изплащаш частта на брат ти, намалена със сумата на подобренията, които си направила за апартамента /ако ги докажеш в съда с допустимите по ГПК средства/.
Искам да обобщя цитираните мнения и да допълня:
Апартамента е 50/50, той не го ползва от 1999 година, а ти си платила задължение за този период, което значи, че трябва да докажеш със свидетели и документи периодите на владеене на имуществото и направените разходи и изплащането им от страните.
В случай, че по време на ползването на имота от теб, си правила подобрения, трябва да ги докажеш с документи/фактури.
Горепосочените аргументи, могат да се използват в твоя полза, ако се стигне до изплащането на неговата част (в смисъл, това което ще му изплатиш, ще се намали с направените разходи, които не са идеална сума, а намаляваща от съпътстващи фактори, но пак е нещо).
Относно поскания от него наем, за периода в който брат те не е ползвал имота, можеш да оспорваш с предпоставката, че той притежава своята идеална част и че по собствено желание, не е влязъл във владение, за което ти не му дължиш наем, защото не си използвала предполагащата се негова половинка.
Относно следващият коментар:
Не ми се ще да влизам в полемика с хора "поназнайващи" право от гледна точка на личния им казус.
Наем се дължи за напред от писмено поискване. Не може да бъде направено писмено поискване за минало време и съда да го уважи.
Да, аз настина поназнайвам нещо от личен казус и не желая да споря. Да сигурно е така, както казваш, но това е действие за бъдеще време, а аз имах в предвид това което се е случило до сега. Исках само да помогна със съпричастност от личен опит и не споря, че мога да цитирам даден член за да се обоснова. Извинявам се, ако съм засегнала някой, неволно!
« Последна редакция: Ноември 09, 2009, 22:40:27 pm от glezenka »

*

lady_11

• 3217
Относно поскания от него наем, за периода в който брат те не е ползвал имота, можеш да оспорваш с предпоставката, че той притежава своята идеална част и че по собствено желание, не е влязъл във владение, за което ти не му дължиш наем, защото не си използвала предполагащата се негова половинка.
Не ми се ще да влизам в полемика с хора "поназнайващи" право от гледна точка на личния им казус.
Наем се дължи за напред от писмено поискване. Не може да бъде направено писмено поискване за минало време и съда да го уважи.

Госпожо, да не разваляме добрия тон. И аз мога да бъда група. Да, добър адвокат, значи добър. Нашият нямаше нито лъскав офис, нито лъскава кола, но за ваше сведение я познават и търсят доста хара, защото има капацитет в главата, за сметка на много други. Не искам да продължавам повече, за да не обидя някой!
Не обиждаш никой. Уверявам те , това е  и моето мнение за капацитета в главата. Интересно ми беше как един адвокат се квалифицира като "добър" или "много добър". Известен столичен адвокат, доколкото знам, взима за 10 минути 100 евро консултация - и кво ще ти каже за тях? Ма медийна звезда, лъскав офис и кво от туй?!?
П.П. Моят тон си е такъв, ако имаш предвид начина ми  на  писмен изказ във форумното общуване.