Апартамента в който живея е разделен между мен и брат ми. Той не живее в него от 1999 г. От една година ме изнудва по други линии и скоро ми се наложи да платя негов дълг за парно от 1999 г. от 2000 лв. ТЪЙ като отказах да платя още 8000 лв. начислени незаконно и след консултация с адвокат, брат ми е изпратил нотариална покана да му плащам наем на апартамента.
Жаси, може и да може той да те осъди за заплащане на наем/половин/, тъй като до колкото разбирам апартамента се води и на двама ви! Надявам се да си запазила документите, с които си платила онези 2000 лева за да можеш да ги използваш в съда! Лошото е, че от 1999 година са минали 10 години и ако те осъди наема /дори половината от него/ ще е доста крупна сумичка. Не съм убедена обаче дали подобренията, които си внесла в апартамента, ще се разделят евентуално между двамата!
Първо как е разделен между теб и брат ти? Имате доброволна спогодба или влязло в сила решение кой коя стая ще ползва или?
Негов дълг си платила за същия или за друг имот от 2000 лева? Кога си ги платила тези пари?
Как да "изплащаш твоята част" - тя си е твоя, можеш евентуално да изплащаш частта на брат ти, намалена със сумата на подобренията, които си направила за апартамента /ако ги докажеш в съда с допустимите по ГПК средства/.
Искам да обобщя цитираните мнения и да допълня:
Апартамента е 50/50, той не го ползва от 1999 година, а ти си платила задължение за този период, което значи, че трябва да докажеш със свидетели и документи периодите на владеене на имуществото и направените разходи и изплащането им от страните.
В случай, че по време на ползването на имота от теб, си правила подобрения, трябва да ги докажеш с документи/фактури.
Горепосочените аргументи, могат да се използват в твоя полза, ако се стигне до изплащането на неговата част (в смисъл, това което ще му изплатиш, ще се намали с направените разходи, които не са идеална сума, а намаляваща от съпътстващи фактори, но пак е нещо).
Относно поскания от него наем, за периода в който брат те не е ползвал имота, можеш да оспорваш с предпоставката, че той притежава своята идеална част и че по собствено желание, не е влязъл във владение, за което ти не му дължиш наем, защото не си използвала предполагащата се негова половинка.
Относно следващият коментар:
Не ми се ще да влизам в полемика с хора "поназнайващи" право от гледна точка на личния им казус.
Наем се дължи за напред от писмено поискване. Не може да бъде направено писмено поискване за минало време и съда да го уважи.
Да, аз настина поназнайвам нещо от личен казус и не желая да споря. Да сигурно е така, както казваш, но това е действие за бъдеще време, а аз имах в предвид това което се е случило до сега. Исках само да помогна със съпричастност от личен опит и не споря, че мога да цитирам даден член за да се обоснова. Извинявам се, ако съм засегнала някой, неволно!