Започва да ми става изключително странен стилът на комуникация в темата. Особено на засегнатите от проблема.
Не съм допускала, че е възможно – абсолютно никакво желание за дебат и обсъждане, едни удивителни, едни болдвания, едни наставления, едни императивни изказвания, като чели след натискането на бутона публикувай, промяната отива автоматично в Държавен вестник.
Говорим, обсъждаме, изказваме мнение ... Не съм чувала по друг начин да се стига до сносни колективни решения.
Какво ни оперира от чувството на чуваемост на другия не ми е ясно ...
Моето мнение /и с това мисля да престана да го изказвам/, което за съжаление няма да доведе до автоматични промени в законодателството е:
Промяна на възрастовата граница не въобще изобщо, а при определени случаи, изчерпателно изброени, родственици и прочие, с пълното информирано съзнание на реципиентката за риска и възможния изход от процедурата ...Впрочем, не мисля че процедурата на
nadejda_sb е априори обречена, защото сестра й е на 37 г.
По тази логика всички успехи, за които четем в тази форум са фикция и фантастика. Както и мисля, че дори при неуспех, тя би била наясно че е използвала тази възможност, която очевадно е била силно желана, щом се е борила една година за нея. Усещането за щастие и нещастие е доста субективно. Да не говорим, че след неуспех едва ли някой ще се сети точно за щастие.
Всъщност самата тя може да си каже, да не се превръщам в нечий говорител.
Не говоря ни най-малко за покачване на възрастта на анонимните „банки донорки”.
И то не заради становища на многоуважаваните наши лекари от гилдията или техния опит с „хиляди” случаи.
Достатъчно е да се погледне чуждестранната практика, за да знаем, че възрастта е най-много до 35, има и до 33, има и до 30 има и до 29 ... Нашият законодател дори е на горната граница. Да, но пък ги няма другите ограничения.
Донорката да е раждала ... липсата на заплащане /това са морални, не медицински изисквания, ако пак съм неразбрана/.
И всичко това като кумулативно ограничение, изпраща масово нуждаещите се двойки извън граница, или извън закона.
П.П. С надежда сб сме публикували успоредно, но нямам време да правя редакция ...
П.П2
nadejda_sb