Това са ФАКТИТЕ накуп:
1) Цезаровото сечение е било направено по спешност, т.к. е имало реална опасност за живота на майката
2) Операцията е била направена на 5 Май 2010 г., но случаят е бил потулен до вчера, т.к. явно клиниката е решила да мълчи докато се стабилизира майката
3) Въпросната клиника, направила инвитро поцедурата, е поела финансово грижата за децата до навършването на първата им година
4) В репортаж по телевизията, родилката сподели, че е взела решението за инвиторо за около 3 месеца
5) Според думите на майката в друго предаване, причината да се реши толкова късно да има деца е това, че родители й са били доста протекционистични и били против това . Не стана явно дали са против това тя да има деца по принцип (което ми звучи абсурдно), или са били противници на забременяване инвитро. Т.е. излиза, че родителите и са починали в рамките на тези 3 месеца, в които тя е обмисляла решението си
Смърди ми, много ми смърди цялата история
П.П. А с риск да ме анатемосате, ще споделя тук какво мисля за възрастовото ограничение. Смятам, че е нужно таково (не само заради този "рекорд"), а от чисто морална гледна точна. Нека да бъдем по-отговорни към поколението, което създаваме! Спорем мен възрастовото ограничение би следвало да се изчислява на база пенсионната възраст на жените. В момента тя е 60 години. Според мен едно дете е нужно да бъде издържано от работещ родител до 18 години. От това следва, че възрастовото ограничениЕ за АРТ би трябвало да е 60-18=42 години. Ако след време пенсионната възраст се вдигне (каквито са световните тенденции), то и възрастовото ограничение автоматично ще се коригира.
Но ограничение определено следва да има и от долната страна - не може циганките да раждат на 11-12-13 години. Нямам идея обаче каква мяра би ги спряла - затвор (той ще им дойде дюшеш - безплатна храна и квартира), затвор+ глоба за ДжиПи-то (ами те нямат такова), отнемане на детето от майката (и пак държавата да го издържа)... не вижам решение за тях. Но е факт, че българите скоро ще са малцинство!