Две хубави дечица... какво по-хубаво от това? Нека им пожелаем щастлива звезда на небето... и ако може и нас малко да озари.
Владо
Две хубави дечица, които поради опасност за живота на майката (причинена от усложнеиня в следствие на възрастта и) са родени преждевременно, с опасност за живота... Едното детенце, тежащо само 500 грама, вече е преживяло два пъти вливане на контрастно вещество, чух и за операция... и не е ясно дали ще оцелее... А рисковете за трайни увреждания и при двете деца са много високи...
Владо, моля те изгледай тези две предавания (линковете са от Сигнус) и пиши, какво ти е мнението за чутото и видяното:
БНТ Да родиш на 62
БНТ Късното майчинство - световни рекорди
Chandra,
Изгледах приложените репортажи. Все пак, колкото хора, толкова и различни мнения.
Случая ни е събрал тук да си говорим за една жена, чиято съдба й е позволила чак на 62 да си роди.
Виждам че повечето хора вече са я отписали и децата са вече сираци, или пък дечицата са вече „пътници”
Знам че риска при раждане на тази възраст е по-висок. Две мнения по въпроса няма, но в интерес на истината, няма и статистика колко от децата на всички жени които са родили на 62 са имали отклонения...
Дечицата са родени преждевременно и има опасност за здравето им, но това се случва и на семейства в нормална детеродна възраст. Същото се отнася и за деца с физически отклонения и т.н.
Има и друго - кой щял да й гледа децата?
Има много деца с пълен пакет родители, които живеят като безпризорни и ги събира полицията по заведенията по малките часове. Тук вече навлизаме в теми за социална политика на държавата и т.н. Не коментирам... трески за дялане да искаш.
Но това, което искам да кажа е, че човек е жив, докато има надежда. Да знае за какво се буди сутрин и да ляга щастлив вечерта. Няма ли надежда, той не е жив. Е, в този ред на мисли, Красимира си е имала възможност за последното желание в живота, възможността да остави нещо след себе си. Какво означава в този случай да мислиш че детето ще се роди неизносено, че ще има проблеми .... Ако си не кораб, който потъва, няма ли да скочиш във водата да плуваш, въпреки че земя не се вижда никъде??? Или може би ще умувам докъде бих стигнал и видите ли... не ми трябва да се моря чак толкова..... Не знам какво мислиш по въпроса, но бога ми, аз ще плувам. Красимира това и прави. Надявам се че и ти също (нали може на „ти”?)
Добри хора, не я съдете жената. Не всичко е пари и сметки. Разбирам че много хора се чувстват предредени, но имайте милост. Случая се раздухва в медиите и има коментари, които ми звучат много цинично. За съжаление семката ни е такава, че тези които ще хукнат да оправят бакиите в репродуктивната медицина ще почнат да мислят за законови ограничения, забрани за еди какво си и т.н. Нормално е много семейства да са притеснени от този факт.
Мнението ми по въпроса е точно обратното, че случая трябва да ни даде повод да си мислим, че в такъв случай надежда има за всички нас. Не може да се сложи ограничение и забрана на това да мечтаеш... да живееш с надежда.Казах в първото си писане тук, за „пътя по който тя е минала”. Май не бях разбран. Не визирах факта, че са се уредили нещата само за 3 месеца. Исках да пожелая дечица на всички, които таят надежда за това, но да не е чак на тази възраст. Няма да й е леко все пак.
Благодаря за линковете към репортажите.
Владо