Гледах репортажа и разбирам гнева на
Лиско!
Фуси е права, че тя не само трябва да пише писмо, а да си търси правата съвсем сериозно...
Според мене не става въпрос за грешка от страна на Бтв, след като ДРЗ изобщо не е споменат в репортажа. В крайна сметка екипът е знаел къде отива, какво снима, за какво хубаво мероприятие става дума... а материалът е за "донорство на яйцеклетки"... Ако беше обратното - отразено ДРЗ и междувременно на фона на определени кадри беше споменато и донорството, тогава бих приела че е грешка...
Относно филма - на мене ми стана интересно, как в предаването "Тази сутрин" се боравеше с конкретни цифри, които авторката на "разследващия материал" е взела от художествената литература (от книгата на Л.Ф.) и как и водещите повтарят тези цифри, налагайки ги едва ли не като факт. Да ви припомня:
М.Б.:"В крайна сметка наистина това, което тя [Л.Ф.] пише, че има 4 000 000 ембриона, които чакат да бъдат разпратени в различни точки по света, е истина... и че има свръх-производство на готови хора."
Водеща (с цялата си сериозност): "Всички тези 4 000 000 ембриона, част от тях, групи по групи са братя и сестри..."
- Защо не се подготвиха тези хора от Бтв по-добре, не мога да си обясня... Сега, след последния материал който гледах, започвам да си мисля, че наистина става въпрос за тенденция...
От правна гледна точка мисля, че филма е безупречен - имам предвид, че трудно може да се претендира за нарушаване на нечии права, вкл и скритата камера.
Жалко! Защото аз не намирам за нормално жени, които имат реални житейски проблеми, да бъдат сравнявани с пилета и бройлери
(взети от филма Барака, който се базира изключително на визуални послания)... и да се създава внушението, че донорството е свръхпроизводство на готови хора без права, което обслужва предимно баби и богати "маниачки". Тенденциозно е да се говори за донорството по принцип, със смели обобщаващи твърдения, без да се покаже нито едно средностатистическо семейство с репродуктивен проблем... и без да не се спомене за размера на проблема у нас... И не на последно място ми се струва неестествено, излишно и проява на изключително лош вкус да се показват бебетата на русенката толкова често...
Но вероятно е вярно, че репортажът е изряден от правна гледна точка... В крайна сметка вестници от рода на "Шок" и "Лична драма" също са факт...
Въпросът е, че този репортаж беше излъчен в най-гледаното време,... което за мене поставя под съмнение качеството на телевизията...
Ами... жалко за БТВ. Толкова реклама, толкова анонси....
Да, филмът беше анонсиран във всеки рекламен блок...