По отношение на трансфера има двете "школи"
- едната твърди, че трябва да се връщат само бластоцисти (попадала съм на сайт на клиника, в която никога не правят трансфер преди 5-я ден), другата твърди, че трансфер на 3-ти е по-добър. И двете са разпространени по света и си имат своите силни аргументи.
За трансфера на 3-ти ден сте казали повечето неща. С тази разлика, че теорията за средата в матката не е съвсем така. На 3-я ден ембрионът е още в тръбите, които имат различна среда, и самата среда в матката се променя през тези дни, т.е. не е тя определящата. Но силен аргумент в подкрепа на 3-я ден е фактът, че има бременности с ембриони, които са върнати на 3-ти, защото са се съмнявали, че ще ги отгледат до 5-ти ден...
В подкрепа трансфера на 5-ти ден са следните неща - 1) ембрионите са достигнали по-напреднала фаза на делене, т.е. преминали са още една критична граница, 2) могат да се видят повече техни показатели за анализ на качеството и да се направи подбор, 3) застъпниците на този метод твърдят, че бластоциста, във фазата преди имплантиране, е по-подготвен за "стреса" от промяната, отколкото в по-ранните фази и съответно го понася по-добре. И... съвсем не е вярно, че ги вадят и разбутват всеки ден
.
Моите лични наблюдения са, че клиниките в България прявят трансфер предимно на 3-ти ден и тези на 5-ти са много по-рядко, да не кажа изключение. И все ме човърка мисълта, че клиниките по света, които са по-уверени в себе си, правят по-често трансфери на 5-ти ден.... Не знам, може да не съм права, просто е субективно усещане
За съжаление, не намирам в сайта анкета по този повод. Някой попадал ли е на такава?? Щеше да е интересно да видим резултатите. Макар и малка групичка, все пак сме добра "представителна извадка"