Здравейте, малко се пообърках, но мисля че тук е мястото за моето питане, че като чета какви теми се бистрят, всичко друго но не и на проблема
Та да обясня накратко:
Вико се роди на 20-ти декември, т.е. сега е на 2м. и 11дни. Много добре се развива бебо, поне моите наблюдения са такива - храни се, спокоен, активен, когато е буден. При раждането се оказа, че са го дръпнали явно по-рязко или не знам как, но беше разтегнато леко мускулчето което започва от ухото и слиза надолу към ключицата, как да е тоя проблем го оправихме, вече му няма нищо, но заради този проблем ходихме на физиотерапевт два три пъти. Предишния преглед беше преди месец, когато терапевтката беше казала, че все още не вдига главичка, което не беше така, пък и на мен лично ми се вижда рано за тогава да е проблем, все пак на всякъде по книги чета че това е нещо, което децата започват да правят през втория и третия месец, а той тъкмо беше навършил два месеца
Но така или иначе беше казала на мъжа ми да го заведе пак този месец. Вчера той го заведе и направо ме вкараха в паника първоначално, защото тя поставила въпроса така: "според мен вратните му мускули са по-слаби отколкото би трябвало, затова е добре да му направим една терапия, то не е сериозно и не е за притеснения, ама все пак да му помогнем малко", а също и че можело да си навакса и такива разни. Стигнала до тоя извод като го хванала за ръчички като кукла и очаквала от него да държи стабилно изправена главата, а тя леко му се килва назад, аз също го виждам това нещо, като се опитвам да го вдигна от легнало състояние, като го хващам за ръчичките, но също така пак в дебелите книги прочетох, че започват да си държат главичките наравно с телцето на 4 месеца, а Вико е само на 2. Чухме се веднага с личната лекарка, която го вижда преди два дни, тя каза, че за нея няма проблем и че физиотерапевтката търси под вола теле едва ли не. Сега съм в чудене да се притеснявам или да не се притеснявам, то не че не се шашнах вчера, защото казала да сме идели на невролог, и той дори да прецени, че няма проблем все пак да ни пуснел направление за конкретна клинична пътека и да сме му направели някаква физиотерапия
И се чудя аз сега аджеба има ли проблем детето ми да го влача ли по други лекари или да изчакам да направи поне 3-4 месеца и да видим тогава има ли или няма проблем. Защото честно казано това което ми предаде мъжа ми от разговора им оставам с убеждението, че по-скоро си търси пациент да си уплътни клиничната пътека, отколкото да има бебо наистина проблем. Да не говорим, че нито гимнастика някаква е препоръчала, която да правим у дома, защото за разтегнатия мускул ми показа гимнастик, нито е казала нещо, с което да се съобразим, за да му подсилим мускулите на тила дефакто се падат.
Апропо - когато лежи по корем си вири много хубаво даже главичката и то доста продължително стои така, а също така доста порасна той откакто се роди - качва по 1,200кг. на месец, т.е. доста наедря и главичката му понатежа и въпреки това, когато го гушкам и държа изправен съвсем стабилно си държи изправена главичката, не я килва насам натам и се пери човечето много добре даже.
Ще съм благодарна за всякакви коментари и съвети
Ту да му се не види, никак пък не си спомням с кака Кате как стояха нещата, но тя беше по-дребничка и по-жилава, помня че много рано правеше всичко на 5 месеца вече седеше