0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #680 -: Юни 29, 2012, 21:46:17 pm »
. пък боби, ти сама знаеш, че това че твоето точно бебе не се вписва в резултатите от изследването не означава, че то е ненадеждно.

И какво да прави тогава майката, чието дете е кърмено и с колики? Да пустосва колко й е калпаво бебето, че не спазва резултатите от надеждните изследвания ли? :lol:
« Отговор #681 -: Юни 29, 2012, 21:49:21 pm »
Да пустосва колко й е калпаво бебето...
:lol: :lol: :lol: Искрено ме разсмя, цигу!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #682 -: Юни 29, 2012, 22:18:58 pm »
Къде се намират тия електролити? В червата ли, в стомаха ли?
А кърмата не му ли ги "измива"? Нали и в нея вода има.
В кръвта.  Измива не е точната дума, моя е вината - разрежда ги, когато е чиста водица без нищо.  А човек трбява да си има определена конценртация иначе става опасно. Като ти разреди електролите в кръвта, се получава така, че в клетките има по-голяма концентрация от колкото извън тях и това мпже да доведе  до много сериози проблеми. Кърмата си има електролити т.е. не разрежда  концентрацията им. За голям човек е трудно да се отрови с вода, но не е невъзможно. За бебе обаче не е хич трудно, понеже е мъничко. Естествено ти с твоите 30мл нищо няма да направиш, но ако някое бебе е жадно много да речем и се напие яко с вода ( не знам колко) може да  е опасно и дори има смъртни случаи от това.

Цигу, пустосвам, ама на, никой не ме пита с това калпаво бебе :-). Еленка чете изследванията, че намалява коликите, като че да значи, че нямат, а не че примерно ако 60% некърмени имат, вероятно 50% от кърмените имат ( цифрите си ги измислям, да не каже някой, че знам какво е точно в изследването), което пак значи, че кърменето намалява случаите на колики :-)

« Отговор #683 -: Юни 29, 2012, 22:37:55 pm »
Добре де, за мен (обикновения човек, без да разбирам) за да има жажда, означава, че организма има нужда. Нуждата обуславя жаждата, организма има нужда от нещо... ако нищо не му липсва, няма да търси и да иска вода.
Боби, казваш, че разреждането може да доведе до сериозни проблеми. Какви са тези проблеми, от какво естество? Стана ми интересно.

*
« Отговор #684 -: Юни 29, 2012, 22:40:18 pm »
никъде не съм казала, че кърмените бебета нямат хич, въобще, изобщо колики, казвам, че са по-малко, че децата се успокояват с кърмене и носене.
не искам никой да се чувства виновен дали е дал вода или не, просто казвам, че е не добра препоръка да се дава вода на бебе под 6 месеца. най-малкото е по-удобно - не се занимаваш да преваряваш вода и шишета. не го казвам само аз, а и сзо и консултантите по кърмене. според мен е важно да се разпространява коректна инфорамация, особено за хора като теди, които са съвсем в началото. както не е коректен съвета да се дават шишета и залъгалки преди 6тата седмица ако не е абсолютно необходимо, а то никога не е - може да се храни бебето ако е необходимо и по други начини, не го писах по-рано, защото ми е ясно, че сега ще настъпи яростен спор. това са добри практики, препоръчвани както от сзо, така и от организациите, занимаващи се с подкрепа на кърменето.

по повод нашите си бебета - ади не е вкусвала вода до 6тия си месец, пък я обожава. така че нищо няма да стане ако не се дава вода.

мишле, сега ти видях поста. бебето не може да отдиференцира дали е жадно или гладно, то изпитва дискомфорт, търси гърдата и суче докато задоволи нуждата си. понятията жаден и гладен се формират доста след 6тия месец.
« Отговор #685 -: Юни 29, 2012, 22:46:50 pm »
Ох, аз принципно съм много скептично настроена към препоръки на такива световни организации и разни промити мозъци. Това е съвсем друга тема, не искам да навлизаме сега в нея, само споменавам, понеже много пъти споменаваш СЗО, Ели. Да не си помисли някой, че се противя, само защото те така казали...

Относно жаждата и глада, не знам какво различават, ти четеш едно, аз друго, трети пети съвсем друго.... та само то си знае. Ние каквото и да си говорим няма как да знаем. Та аз съм чела, че то дори когато е жадно, пак хленчи и мрънка по същия начин, както когато е гладно. И не винаги когато плаче е от глад. Естествено при слагане на гърдата си засища жаждата (ако от това е плачело), но питам аз нужно ли е ако не е от глад плача да се товари допълнително коремчето с кърма, при положение, че е сукало преди половин-един час примерно?

Към Теди: сещам се още едно нещо, което присъстваще в първоначалните ми покупки и ми осигуряваше спокойствие- една малка кутия АМ. Прибираш го някъде на дълбоко и забравяш за него  :lol: В адски краен случай, ако по никакъв начин не можеш да нахраниш детето си, нащем или когато и да е. Нужда винаги можеш да имаш. Щом си и в малък град,предполагам нямаш денонощен магазин или аптека до блока, така че няма да ти е излишна. Дано да ти е излишна де, аз моята още не съм я отваряла, така си стои :)
« Последна редакция: Юни 29, 2012, 22:59:58 pm от Мишле82 »

« Отговор #686 -: Юни 29, 2012, 23:18:33 pm »
Дискусията е интересна и полезна за мен(предполагам и за други момичета),чета вашите мнения и въз основа на тях и на прочетеното ще извадя най-близкото до моето усещане и виждане.Със сигурност предпочитам да имам много информация,макар и противоречива,отколкото да нямам никаква,както преди години и да се лутам и тревожа и да си мисля,че съм най ужасната майка,която се е провалила в кърменето.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #687 -: Юни 29, 2012, 23:19:19 pm »
Добре де, за мен (обикновения човек, без да разбирам) за да има жажда, означава, че организма има нужда. Нуждата обуславя жаждата, организма има нужда от нещо... ако нищо не му липсва, няма да търси и да иска вода.
Боби, казваш, че разреждането може да доведе до сериозни проблеми. Какви са тези проблеми, от какво естество? Стана ми интересно.

Ама то си е жадно, ама това не значи чиста вода Н2О. А Значи вода с нещо примерно с кърма :-). Освен това на бебето и храната му е течна, ходи разбери дали има жажда или глад. То и то самото не знае кое е. Знае само, че му е празно стомахчето. Ако е гладно може да се напие с вода, за да си го напълни. Тя свекърва ми така ми обяснаваше, че не било същото да пие мляко като да пие вода, понеже тя се била напивала с вода само. Същото е, от гледна точка на водата, пак толкова си взима. От кое се напиваш си е до навик. Дядо ми цял живот не съм го видяла чиста вода да пие - само разни компоти и мляко, никога, ама никога не е пил чиста вода.
Проблемите най-сериозните са с централната невна система. Може да се стигне до припадъци и дори смърт. Ето тук лесна за разбиане информация, за съжаление не намерих добър линк на български http://www.hopkinschildrens.org/newsdetail.aspx?id=4844 Казват, че всяко лято им водят в спешното по 2-3 бебета с припадъци от препиване с вода.
« Последна редакция: Юни 29, 2012, 23:20:57 pm от Bobbie »

*
« Отговор #688 -: Юни 29, 2012, 23:20:41 pm »
Ох, аз принципно съм много скептично настроена към препоръки на такива световни организации и разни промити мозъци. Това е съвсем друга тема, не искам да навлизаме сега в нея, само споменавам, понеже много пъти споменаваш СЗО, Ели. Да не си помисли някой, че се противя, само защото те така казали...

Това изобщо не е принципно, а несериозно, дори малко срамно.
Българите сме пословично цинични, но не очаквах да прочета такова тотално отричане.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #689 -: Юни 29, 2012, 23:40:16 pm »
Според мен, ако човек е добре запознат с причината за препоръките, може и да не спазва всичките, понеже знае кое може и кое не. Но тези препоръки се дават общо, че който и да ги спазва да не сбърка без да иам нуджа да става специалист по бебешко хранене.

*
« Отговор #690 -: Юни 30, 2012, 00:14:55 am »

Замърсители и алергени чрез водата. :)

Факт: Кърмата съдържа между 85-90% вода (зависи от цитирания източник).

*
« Отговор #691 -: Юни 30, 2012, 00:27:22 am »
Съжалявам, въобще не съм искала това да стане. Аз просто обяснявах защо трбява да се консултираш, а не че след това пак трбява да те е стах.
Да, разбирам те, че не си искала :) Аз просто се стреснах, защото на своя глава реших да не давам тази лактобактерия за флората и за това. Но приключихме с АБ, всичко ни е ок. Благодаря на всички за помощта.

За водичката -  аз също давам от 2 седмици някъде. И аз бях против даването на вода, НО на мен ми казаха така - ако когато пипаш бебето по главичката фонтанелата (дано така се пише  :oops: ) е леко хлътнала на вътре, значи бебето е обезводнено и трябва да се дава по малко водичка между 2 хранения. Е, при нас е такава жега, че бебето се поти постоянно и фонтанелата наистина и хлътна леко - сега давам по малко, а тя я пие с голям кеф. И на всичкото отгоре и давам минерална вода с ниско съдаржание на sodium, а не преварена. Аз и правя и АМ с минерална вода. Тук така се дава.

За коликите - ние имахме ужасни, бебето имаше такива спазми, че съм ревала с нея. Единственото което ни помогна е да и загрявам коремчето със сешоар. Също така съм доволна от Инфакол и Калмосил (сироп). Аз също пиех чайове за кърмещи като ненормална, не бих казала че е имало голяма файда...

За храната - от както стана на 3 седмици не съм се ограничавала от нищо като хранене, защото и да се ограничавах и да не се, тя все имаше колики. Първоначално се ограничавах от шоколад, краставици, плодове (без банан и ябълка), мента, кофеин, алкохол, лук, чесън, краве мляко, морски дарове. Сега ям всичко без лук, чесън и краставици.
« Последна редакция: Юни 30, 2012, 02:06:40 am от Krisi88 »

*
« Отговор #692 -: Юни 30, 2012, 01:29:53 am »
криси, обезводнено бебе, значи гладно бебе и особено когато са мънички им се дава кърма или ам. като го заведеш в болницата, защото е обезводнено ако не го сложат веднага на системи ще му дават ам, а не вода.

ясно е, че всеки си решава сам какво да прави и на какви източници да вярва
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #693 -: Юни 30, 2012, 01:35:20 am »
Замърсители и алергени чрез водата. :)
  Алергените винаги са протеини. Във водата може  сигурно някой по погрешка попаднал протеин да има тук там, ако падне косъм примерно  :-) .

Криси, когато бебето е обезводнено се дава кърма, не чиста вода. Да не говорим, че толкова малко бебе, ако е обезводнено трябва да звъниш на педиатъра на момента и да му кажеш, че фонтанелата е хлътнала.  В линка, който съм дала пише, че е още по-опасно при обезводнено бебе да се дава чиста вода!

Разберете, гледайте на течностита като на вода с нещо - примерно кърмата е вода с разни протеини мазнини и въглехидрати, соковете са вода с разни въглехидрати ит.н. все е вода. Не е останало бебето жадно, ако не е чиста прозрачна вода.

*
« Отговор #694 -: Юни 30, 2012, 02:10:32 am »
Криси, когато бебето е обезводнено се дава кърма, не чиста вода. Да не говорим, че толкова малко бебе, ако е обезводнено трябва да звъниш на педиатъра на момента и да му кажеш, че фонтанелата е хлътнала.  
Боби това за фонтанелата ми го каза педиатъра, не съм си го измислила. Също така тя ми каза да давам водичка заради големите жеги.  А фонтанелата леко хлътва сутрин например, а след обяд и вечер е ок. Не е постоянно. Например сега я пипам и нищо и няма.
Иначе те разбирам какво имаш в предвид относно водата, аз самата бях против даването на вода поради същите причини, но педиатъра ми промени мнението на последният преглед. В крайна сметка малко водичка в тия жеги едва ли ще навреди на бебето.
« Последна редакция: Юни 30, 2012, 02:15:31 am от Krisi88 »

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #695 -: Юни 30, 2012, 07:12:56 am »
Боби това за фонтанелата ми го каза педиатъра, не съм си го измислила. Също така тя ми каза да давам водичка заради големите жеги.
Да, това за фонтанелата е така- означава дехидрация. Но това с водата е обратното всякакви съвременни препоръки.

« Отговор #696 -: Юни 30, 2012, 09:33:05 am »
Криси, къде е това "тук", където се дава минерална вода на бебе? 8O

Боби, прочетох, благодаря. Въпреки това не ми стана ясно какво е количественото измерение на "too much water". Вярвам, че всяка от нас може да  прецени и едва ли някоя ще налива детето си с вода.

цигу, не бъди крайна, както казах това е мое мнение, което нямам намерение да аргументирам, нито ще се засрамя от циничността си. Предпочитам да гледам детето си и да се доверявам на инстинктите си, отколкото да чета световни препоръки.

Боби, относно знае ли детето дали е жадно или гладно и това, че все си цока. Чакай да ти кажа моя хубавец колко е хитър. Като беше още по-малък, случвало се е да дам от шише кърма. Прави разлика между водата и кърмата, въпреки, че са от шише. Понеже нашата педиатърка се опитваше да ми обясни, че след първия месец трябва нощното хранене да е под формата на "залъгване с водичка", аз й казвах, че това при нас просто няма как да се случи. Гладен ли е, усеща водата още на втората глътка и започва да реве още по-силно, докато не дам млякото! Вкус ли е,глад и жажда ли е...то си знае :)

Та така, както каза наскоро един мой познат, който се опитваше да ми обясни, че за да не ми е бебето на режим съм виновна аз поради слаба дисциплина  :lol: - "всеки знае мене си"!  :lol: :lol: :lol:
Важното е майката да наблюдава детето си, нуждите му, да си вярва повече и да се доверява на майчините си инстинкти.

« Отговор #697 -: Юни 30, 2012, 09:53:32 am »
Не мога да повярвам, за първи път съм абсолютно съгласна с Боби :D

Сега по въпроса с водата, първо да си кажа собствения опит, Божидара не е пила вода до 7 месец, след това се опитвах по всякакъв начин да и давам, но резултат никакъв, значи моето дете не е пило вода до около година- година и месец, след като и взех чаша със сламка започна да пие и сега си пие доста.

Не забравяйте, че при новородени бебета на чийто майки не е регулирана кърмата, ако се даде шише може да се затрудни кърменето, затова винаги съм съветвала, ако не е наложително да се избягват шишета поне до двумесечна възраст, не всички бебета се объркват от това шише-гърда, но, има и такива. След това, ако сте решили да научите бебето на шише вече няма такава опасност, даже и да не се научи има такова изобилие от чаши, че все от някоя ще пие. За залъгалките също съм против, но при някои бебета са си необходими, затова първо пробвайте без тях а ако не става тогава давайте.
За коликите, Божидара имаше, но не толкова силни, успокояваше се много с една играчка която възпроизвежда различни шумове (бели шумове) По напред в темата съм дала линк и към играчката и към страница за свалянето на такива.

Мишле, болшинството педиатри в България освен да направят кърменето мъчение, и да откажат майките от него, друго не съм видяла от тях. Хубаво е всеки да си каже мнението, така майката има информация, а избора трябва да е неин.
Аз винаги съм си гледала бебето и съм се водила от неговите нужди, не от моите собствени, защото, ако беше така, да съм спряла да кърмя още преди година.

Това е моето лично мнение!

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
« Отговор #698 -: Юни 30, 2012, 10:28:25 am »
За водата аз също предлагам, започнах може би когато Рая беше на месец, но и до сега ми се отказва :P, но се опитвам поне да ми бъде навик, защото като наблюдавах сестра ми (чието бебе беше изключително кърмено до година и 4 месеца) когато вече беше добре захранен и си пийваше вода, често плачеше защото е жаден, а тя в началото нямаше навик да му предлага/дава да пие. Та го правя от тази гледна точка.

Относно шишето - през първите 2 седмици Рая няколко пъти е хранена с биберон - успешно и е пила глюкоза от шишето, при нас не оказа влияние на кърменето, но пък няколко седмици по-късно реве още щом го види  :lol:
Биберон с мляко/кърма предложих отново след като Рая стана на два месеца и до сега също ми се отказва - а ми се налага да я оставям понякога, защото работя и това ми е проблем. Ако един ден имам второ дете, решила съм за себе си, че ще предлагам шише от самото начало, нещо от рода поне по един път на ден, за да не се окажа в сегашната ситуация. При нас излиза, че два месеца са достатъчно време бебето да запомни много добре кое е гърда и кое не, и да си има свое виждане от къде ще яде :wink:.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #699 -: Юни 30, 2012, 11:29:38 am »
Криси, къде е това "тук", където се дава минерална вода на бебе? 8O
Франция. Тук се продава минерална вода на която е изписано на самите шишета, че е пригодена за разреждане на АМ и за бебета. Има и такава която не става, трябва да чете. Повечето майки купуват евиан.

А за водата и аз мисля, че всеки сам трябва да прецени. В крайна сметка нашите майки са ни давали яко вода, защото тогава не се е считало за вредно, и нищо ни няма. Кой знае нашите деца като са родители какво ще са измислили   :lol: Аз за това смятам, че с малко водичка нищо няма да му стане на детето, както и педиатърът ми.