Аз пък си имам принцип - споделям с всички добри хора, с тези, които знам, че ми мислят доброто. Не споделям само с тези, за които знам че не ме обичат. А иначе, защо да не споделям, трябва ли да се чувствам виновна за това, което ми се случва. Не се съм направила нищо лошо, че да се срамувам.
Аз съм явно едва втората след Веси, която е на по-различно мнение! Аз пък много искам да ме попитат и моите, и родителите на съпруга ми "какво става". Те обаче, от деликатни по-деликатни, нищо не питат, а аз как да отида да им кажа: много искаме, ама засега не става, правим всичко възможно и т.н. ... Много ми се иска да им кажа! Покрай лапароскопията все пак завъдихме такъв разговор с нашите, и те се държаха много мило, което е повече от естествено - интересуват се как съм, не ни дават зор а ни вдъхват надежда. Исках много покрай лапарото да обясним и на неговите родители как стои въпроса към момента, обаче Мъжо ги отрязал, че "съм си правила някакви женски изследвания, всичко било наред, обаче не искал да се коментира" което на мен ми се стори малко неадекватна реакция, ама нали са си негови родители, да си действа в крайна сметка както прецени. За свекървата специално подозирам, че може да не реагира на проблема по най-цивилизования начин, но си мисля че е по-добре да сме изяснили случая, вместо тайничко да си мислят "какво ли става с тия нашите..". Иначе съм споделила с всички други близки - естествено с приятелите ми, всички реагират много добре. Пък нали имам цивилизовани приятели, не очаквам някой да е нецивилизовано по тая тема. Единствено проблемът е, че хората не са подготвени как да реагират. Някои ме изслушват с разбиране и периодично питат как сме, как вървят изследванията и тн. Други - двете ми приятелки с деца - малко ме подразниха с реакция "ама стига си го мислила, божа работа, ще стане, ще видиш и тн", обаче гледам да не им се сърдя, като гледам колко неподготвено е обществото с "етикета на безплодието". Вината си е малко и наша, щото се крием... Обясних на тези приятелки, че то ако беше проблем притеснетието, да беше станало първите 3-6 месеца, дето не съм се притеснявала, и трябва да се направят изследвания и т.н. и сега и те се държат много мило и адекватно, питат как вървят нещата. Едната ми приятелка е с бебе, тя сигурно се опитва да не ме поставя в неудобни ситуации, понякога не успява съвсем, ама сме си много близки и не е проблем за мен. Интересно, че останалите приятели - жени без деца към момента или мъже със или без, реагират много адекватно, като проявяват разбиране и гледат да не дават неадекватни съвети. Преди няколко месеца изпитах голямо желание да споделя с Шефа, който реагира много мило и с разбиране на излизанията от работата и натоварването тук. Е, изслушах и една две историйки на едни жени, дето много се притеснявали, ама като си осиновили дете, после забременели. Него не го ограмотявах за "етикета на безплодието", обаче ми е много мило че ме разбира, осигурява ми нужния комфорт в работата и не ме забравя въпреки проблемите ми при премиите
На въпроса от по-далечни приятели, колеги, познати "Какво става, хайде детенце да си имате вече" отговарям просто с "Работим усилено, засега няма резултат" и се усмихвам. Да ви кажа, не се дразня от този въпрос, аз самата го задавам на семейни приятели. Приемам такъв въпрос като загриженост и положително отношение.
В тежките мигове на борбата с инферлитета смятам че подкрепата от околните е добре дошла и аз се радвам, че я имам!
Обаче истински ме разбирате само вие тук - наистина който не е минал по тоя път, колкото да е добронамерен, не може да го разбере, и затова много се радвам, че ви има!
Поздрави на всички