При нас опитите започнаха точно преди 4 години като забременях още пръвия месец, но се оказа извънматочна. Намаше как близките ми да не разберат и съответно след известно време след това са се досещали че продължаваме с опитите, а явно не става. Случвало се е да ме питат и аз им казвам, че работим по въпроса и търсим проблема. Но колкото повече време минава ги усещам, че не смеят много да питат, за да не ни притесняват. Мен обаче не ме притеснява когато ме питат, дори им разказвам докъде сме стигнали ако ги интересува.
В службата имам една колежка, с която сме по-близки и с нея също споделях. Дори мисля, че донякъде допринесох с това тя да пожелае и второ дете скоро. Правиха 6 месеца опити и забременя, сега е в майчинство. Дойде на нейно място друга колежка, с която се сприятелих много и с нея започнах да споделям. След това и тя забременя и сега е в майчинство. Чувам се често и с двете, понякога ме питат до къде сме стигнали, има ли резултат.
Хората около нас предполагам, че също се досещат, че има някакъв проблем. Все пак сме женени вече 4 год., а нямаме деца. Спомням си преди около 2год бяхме поканили едни комшии на гости и стана въпрос за деца, и любимия говореше "Живот и здраве като имаме деца...". Естествено се сещат, че искаме да имаме. Преди известно време и на кума бяхме споменали, но не ни разпитват. В началото само намекваха кога ще кръщават.
Със свекървата от време на време си говорим по въпроса, интересува се и аз й разказвам, но напоследък ми се струва, че не смее да попита за да не ни притеснява. Иначе любимия се е случвало да ни засича точно когато говорим затова и се дразни. Мъжка му работа. Затова гледам да не е наоколо като обсъждаме и се радвам че тя е голям оптимист. Преди време ми беше казала, че вярва че някой ден ще имаме деца и въобще не се е съмнявала в това.
С майка ми понякога говорим, дори наскоро ме пита защо не опитаме инвитро след като не става с "впръскване" (тя така вика на инсеминациите
)
Като си помисля близките и приятелите около нас знаят, но това не ме притеснява. Случвало се е да се продрязня на някои дребни неща, като например някоя жена да се прави на много компетентна по въпросите около забременяването като е забременяла от раз и то все още с неосъзнато желание за това. Но осъзнавам, че няма как хората които не са го изпитали да ни разберат напълно.
А ако някой ми каже "Ох, чакай да видиш някой ден като имаш дете какво е?" В някое от мненията по-горе имаше нещо подобно. Бих попитала, дали затова е забременяла и износила детето, защото не е знаела какво е? Дали наистина би се отказала.