Мишанте, критикуваше човекът, бе! критикуваше... че някой не е помислил овреме за детето му - да го научи да си мие зъбите.
Ама, разбира се, даже и детският стоматолог е виновен в случая, че не е отишъл сам в дома му, за да му прегледа детето
Изобщо, изумена съм колко са безхаберни родителите по отношение млечните зъбки на децата си! Съседчето тука на Галата е на 5г - като Мона, голяма част от зъбките му (и предни, и задни) са проядени до дъно, а тези , които не са проядени чак до венеца, са разрушени и тъмно кафяви. Ясно е, че са комплексни факторите, довели до тук, но няма как да се подцени това, че детето изпива от пеленаче огромно количество сок (разказвали са ми как всяка вечер му зареждат шишето със сок за през нощта и като ревне - сока), отделно яде всякакви боклуци - имаха магазинче за захарни изделия (срещу двора на тукашното ОУ!), затвориха го и оттогава имат пълен гараж с останалата стока и за следобедна закуска се дава нещо от запасите в гаража. Направо вече не знам какво да измислям Мона да не ходи да играе в тях, защото винаги се връща с близалка + вафла + солети + зрънчо и прочие. Е как като играят вкъщи майка ми може да им нареже ябълка, да им набере ягоди! Детенцето говори толкова неразбираемо без зъбките - Антон е на 2,5г и говори много по-добре. Но гледната точка на техните е, че това са млечни зъбки - няма тука какво да се къхарим какво яде, ако има проблем - посещението при зъболкар е безмислено, щото нали тези зъби ще се сменят. Ти го научи да яде боклуци, пък след 12г - като му се появят постоянните зъбки - тогава го отучвай...
Ама и те галенци са си особена порода (повечето сигурно знаят, че родителите ми са преселници тук, аз съм родена и израстнала в Шумен) и не спирам да им се дивя - ето, днес, пак гледаме с майка ми едната съседка как наобикаля кофите за биклук и събира найлонове торбички и пластасови шишета, с които си пали печаката в банята...
Дано няма някой от Галата и да съм го обидила