Докторе, аз съм все пак наясно предполага се кои са най-субсидираните земеделия
Но в случая с Гърция и България казвам, че ние при не най-идеалните условия щем не щем се конкурираме с тях
работейки. Не постоянно стачкувайки и искайки още и още субсидии все пак. Ако си позволим инвестиции много над възможностите си понеже така ни се искало и ни харесвало, които инвестиции в един момент не можем да обслужим понеже не сме мислили когато сме харчили пари които нямаме и не знаем дали можем да ги изкараме изобщо... И ако стане така, редно ли е според вас да скочим да протестираме и да изискваме цялата европейска общност да ни покрие направените разходи, в т.ч. и гръцкия народ? Пак повтарям - не съм против правото на всеки да протестира за всичко, за което счита че трябва да се протестира. Просто има моменти, в които бива да се замисляме за какво точно протестира някой и доколко е уместен и основан на нещо този протест.
Ами аз например искам да живея в мезонет, но не мога да си го позволя. Обаче мнооого искам. И да кажем, намирам банка склонна да ми отпусне заем, купувам си го мезонета и си живуркам там едно известно време над реалните си възможности. Банката ме чака да й върна парите, дава ми отсрочки едно известно време, накрая идва и ми взима жилището. Логично. На мен няма как да ми изнася такова нещо и по гръцката логика значи - трябва да се барикадирам там, да стачкувам и да настоявам банката да ми опрости заема, или съседите ми да вземат да го плащат вместо мен. Ок, имам право да го направя, но едва ли е смислено, редно и логично да го правя.
Гърците сега протестират точно за такива неща - някой друг да им плати сметката. Което просто не е логично, но да разбира се - имат право да го правят. Няма две мнения по въпроса.
kisela_2000 , доста излишна патетика в поста ти, но щом ти идва отвътре - нямам против.
За какво беше протестът съм пределно наясно и точно затова считам, че и да бъдат изпълнени тези искания - нищо няма да се промени за българските майки и деца. Дали ще взимам 240лв. майчинство, дали 310 - все тая и в двата случая с тези пари не мога да си гледам детето. За детските - същата работа.
Ти сама казваш, кое би помогнало
реално на всяко българско семейство да си гледа децата спокойно, дори без лев държавна помощ. Възможността да ползваш услугите на детските заведения безпроблемно, да не те грози уволнение след второто наложило се отсъствие от работа, понеже си гледаш болното дете у дома. Да не те връщат от почти всяко интервю за работа, въпреки квалификацията и опита ти само защото работодателят няма интерес да наема човек с дете, особено малко. Ако същият този работодател бъде стимулиран от държавата да наема именно хора като нас, чрез данъчни облекчения да кажем - ситуацията би била различна. Не мислиш ли? Ако работодателят ти предлага гъвкаво работно време - също да има бонуси за него и в този ред. Та казвах само, че протест с цел подобни промени за мен е далеч по-смислен и би предложи
трайно решение на някои проблеми. Да ни хвърлят още 30, 50, 100лв. на месец - не решава нищо за никоя от нас.
За протокола - седя си на село, споко. Моето дете специално - не е заплаха за мястото в яслата на твоето. Аз в родното си място /Стара Загора/ съм се върнала още когато съм си завършила образованието в "пркрасната" ни столица и там не бих живяла и пари да ми дава някой за целта. Не знам защо мислиш, че аз разчитам на наеми, ренти, пък за майка, баба и дядо да ме отглеждат - Ич. То аз нямам живи роднини почти освен майка ми /лекар с "огромна" заплата/ и баба на 79г., която аз гледам напрактика - не тя мен. И мъж нямам даже от известно време, обаче въпреки всичко това - продължавам да не считам, че 60лв. детски добавки на месец /примерно/ биха ми решили проблема с отглеждането на сина ми.
"Селяните", както високопарно наричаш хората нямали "честта" да се родят У София - също имат нужда от ядене, пиене, дрехи, обувки, също плащат сметки, отглеждат деца и в общи линии - каквото при теб - такова е и при тях.
Понеже от 5 месеца живея на село, имам предвид истинско село /не просто територия извън столицата/, смея да кажа, че и тук ми трябват точно толкова пари за нормален живот, колкото и на всяко друго място. "Селянките", които постоянно живеят тук /за разлика от мен/ представи си също раждат деца и техните деца /да не повярваш/ - имат същите нужди като твоето и моето. "Селянките" обаче - нямат клубче, в което да ги оставят, за да си прекопаят доматките и картофките, а по някакъв магичен начин извършват тази дейност грижейки се и за децата си. Битието им като цяло е доста по-трудно и тегаво от моето поне, но пък мрънкат много по-малко от мен за каквото и да било. И не съм чула да се изказват злобно за "гражданките", ама явно са тъпи и затова...
По повод яслите и градините в София, които "селяните ви завзеха"... Защо не протестирате за това? Който не си плаща данъците в София - да няма право да ползва общинските детски заведения. Не следя темата отдавна, но мисля, че се обсъждаше подобна мярка по едно време. Ако е приета и приложена вече - не мисля, че имаш право да недоволстваш, че детето на някоя "селска двойка" плащаща данъци по местоживеене има право на място в яслата, наравно с твоето дете. Или предлагаш да ги приемат според акта за раждане на двамата родители? Ако те са родени в София - може, ако не са - да духат супата.
П.П. Не копая. Не защото би ме било срам, или нямам хабер как се държи мотика. Просто дворът на моята къща е изцяло "залесен" с райграс, който се нуждае само от поливане и косене. Не се прекопава.