ох, докторе, точно путин ли избрахте да цитирате за необятната руска душа. това е друга тема, но той според мен е въплъщение на анти-душевността и мисленето.
вижте, аз не говоря за англичаните какви са като цяло, защото не ги познавам. аз живея с човек, който е емигрирал преди години, работил е всякакви неща (от преносвач на замразени животни до преводач в ббс) за да си изкара парите да учи това, което е искал. хората около него и вече моите приятели са обикновени хора, които и тук, както и в бг работят, за да си плащат ипотеката и да си гледат семейството. разликата е, че двама доктори - едната на половин ден, планираща да спре да ходи на работа сега като роди второто си дете си пазаруват къща с четири спални. да на ипотека, ама колко от хората в бг могат да си помислят да си вземат ипотека за къща, не в центъра на софия, но на 20 мин. от него, защото им трябва повече пространство и хубава градина?
туристите дето ходят на евтини екскурзии са ужасни, а не на един и двама съм казвала, че само хабят алкохола. тук това е проблем и то голям и то сред младите. само казвам, че има и друга страна - театрите са пълни, постановките са добри, имат актьори, на които на малкия пръст не могат да стъпят "известните". но всъщност не това ми беше тезата, въпросът беше за състоянията на ума, как има хора, дето дори да са посъбрали пари да отидат на екскурзия, например, няма да се опитат да видят нещо ценно - гредите, които крепят тавана на сградата на парламента са на 300-400 години, сградата, която е на корицата на пинк флойд, пътеката пред аби студиос, на който каквито са му културните референции, или парковете им, които са прекрасни или фактът, че както моята приятелка каза, природно научният музей е направен за хората - можеш да пипнеш, да питаш, да научиш, не само да вървиш в редичка и да гледаш. ставаше дума за състоянието на ума, което ти пречи да видиш красотата. точно за тези хора, които ще дойдат в гърция и вместо да видят морето, пясъка, културата ще кажат, абе кво да им гледам на гърците, глей кви са изпаднали. или ще се напият до безпаметност. за това ми беше мисълта.
иначе сте напълно прав като попътува малко човек, много добре разбира кои неща в манталитета ни са провинциални и кои не, няма как да е различно, ако 50 години пътуването беше немислимо, срещата с другите, с различните беше не само забранена ами и страшна. голям късмет имам, че успях да попътувам, надявам се още да можем да си го позволяваме сега като сме трима вече, но да се види европа, да се видят разликите с двете америки, невероятно е ...