Макар и да звучи като риторичен въпрос, как да опазя моето дете в бъдеще?
здравословна и балансирана храна, здравословен дневен режим, разумна и добра хигиена, много време на чист въздух. звучи банално, но повече от това, родителят не може да направи, а това е в основата на доброто здравословно състояние на организма.
vaci , наистина това е разумното и възможното, което можеш да направиш.
Моето дете започва да бъде все по-контактно - играе с други бебета и по-големи деца, обменя играчки и, нормално, вируси и бактерии... Обаче, тук не обръщат много внимание на хигиената, ако трябва да сме честни... Децата лазят по земята, хвърлят и лапат играчки от пода, по улицата....
С ясното съзнание, че ще възмутя доста майки...
На мен ми е абсурдно и смешно чак на моменти вманиачаването в "хигиената", когато опре до деца в България.
С Дани правя възможното, за да не си отваряме излишни проблеми и дотам. Това включва изброеното от
Джам , плюс ваксина срещу хепатит "А". Другото, което правя и за него /и за себе си/ е, когато има повишена заболеваемост от нещо - да огранича контактите ни с хора до възможния минимум. Примерно, ако има грипна епидемия - няма да поставя на първо място "нуждата му от общуване с деца", а здравето му. Но тази възможност конкретно - зависи от много други неща, освен "личното желание на родителя", наясно съм.
Ако те "успокоява", Дани цяло лято се вря къде ли не по двора на къщата, пипа какво ли не и със същите тези мръсни ръце, е вдигал паднала на земята ябълка и си е гризкал докато го видя. Ходил е съвсем бос 4 месеца, вкл. и в студена вода /по своя воля/, спи отвит /пак по своя воля/. Давала съм му в ръцете нещо за ядене и след малко като го няма - решавам, че е изядено, час по-късно виждам въпросното нещо да се хапва с апетит т.е. било е оставено на не най-чистото място междувременно.
Веднъж съм му вадила от устата дори гранулите котешка храна на маца, да не споменавам пък за играчките му - къде се хвърлят и ако не видя на момента, после какво гушкане и близане на същите е падало... Откакто ползва прибори за хранене пък - неведнъж е било да изпусне някой от тях на земята и докато стигна до него - вече да е налапано наново и още и още от сорта.
В същото това време - контактувал е с болни деца, за които не съм знаела че са болни, но никога нищо не е прихващал от тях. Ако е нещо вирусно - трудно се опазва и дете и възрастен - въпрос на шанс е дали ще го лепнеш, но в голяма степен е въпрос на организъм и режим на живот - дали ще го изкараш тежко, или по-леко.
Лично аз, имам еретичното за БГ убеждение, че е добре детето да "трупа имунитет", вместо паникьорски да опитвам да му осигуря стерилна среда, което за капак е и невъзможно. Разбира се - нямам предвид някакво свинско съществуване в мръсотия, мизерия и ядене от земята... По-скоро - нещо по средата между "тотална хигиена" и "тотална кочина"
Поне досегашният ми опит - дава добър резултат, но Дани не ходи на ясла и оттам - доста по-малък риск да си лепне това-онова, коректно е да го отбележа. Починът да се блъскат АБ за всяко кихване и сопол, понеже ЛЛ така казал, който наблюдавам край себе си - даже не ми се коментира, но предполагам че точно тук "фенки" на този почин - няма.
Също така, аз изключително се съобразявам с желанията на детето си относно режим на живот, съобразявам се с неговото усещане как, кога и от какво му е комфортно, не опитвам да налагам нещо, защото така ми се виждало правилно на мен, или би ми било по-удобно. Това го казвам относно дребните, но пък множество индивидуални особености на всяко човече, които също имат отношение към здравето му и трябва да бъдат забелязвани. Не да "налагаме калъп" за всичко и на всяка цена.
П.П. Вероятно просто ми се случи дете от "по-здравичките", давам си сметка. Опитвам да се "възползвам" максимално от това обстоятелство и да запазя положението такова максимално дълго.