На база на какво тая взема 150 лева помощ?
Е как, безработните взимат 150лв. майчинство........от тебе и от мене платени!
Пете "на база", че това е българска майка, която е родила български гражданин и уж го отглежда ги взима, ама за какво ги харчи - друг въпрос.
Освен тези - взима и други - като социално слаба, самотна майка, също и детски надбавки ще си взима /поради нисък доход/ и енергийни помощи, от ТЕЛК някой лев ще й дадат също /често с реално основание/... Обаче не е това истинският проблем.
Истинският проблем е, че докато това дете проходи - тя вече ще е бременна със следващото и за него ще й се полага същата "помощ". Преди второто да навърши годинка - на път ще е трето, тогава и помощи за многодетна майка ще взима сигурно... И така - тази жена ще ражда докато може да ражда, поради това - доход все някакъв ще има покрай раждането на деца. Когато тя самата вече не може да ражда повече деца и да живурка благодарение на помощите дадени й за тях - вече самите й деца ще започнат да раждат, да получават помощи, после внуците и те така до безкрай. Това е
бизнес. С деца!
Именно децата са "козът", който въпросните хора вадят при всеки опит да бъдат накарани да се напънат за нещо, да учат, да работят, да платят сметки, осигуровки... Те тогава казват: " не искам пък, не ме устройва, ама имам деца и ако ми спрете еди какво си - значи ми тероризирате децата и лишавате тях". Точка. И ние плащаме - те раждат, не ги гледат, живеят за тяхна сметка с поколения и това ще продължи докато ведро си бъбрим за "права" от които за някои хора - не произтичат "задължения".
И за да не скочи някой сега, че мнението ми е в посока "против раждането на деца" - нищо подобно. Нито аз, нито вие, нито нашите деца са най-голямата жертва на описания "метод на съществуване". Истинската жертва са именно децата на ей тези същите "симпатяги" - които хем живеят без право на избор и възможности за развитие, хем без нормални битови условия, хем без нормални родители до себе си.
И ако, за да няма повече деца в подобно положение се налага родителите на същите да бъдат "дискриминирани". Аз съм ЗА. Да ги "дискриминират до дупка" и да им бъде отнета всяка възможност за паразитиране
за сметка на деца.Пък тогава, че някой си пълнолетен гражданин бил искал това и онова, ама не можел да си го позволи - не ми пука грам. Както на никой не му пука за мен лично дали имам с какво да си платя тока примерно. Пък хем и аз имам дете нали..., само че не го отглеждам на бунището и не си давам майчнството за ракия и цигари.
П.П. И не, че здравната ни система ще цъфне и върже, ако гореспоментатите проблеми се решат някога.
Боби,
kisela_2000 има предвид друг проблем с примера с "бърза помощ", според мен. А той е, че неосигурените лица в БГ ползват "спешните отделения" /в т.ч. и линейките на същите/, като безплатен вход към всички нива на болничната помощ. Изтръскваш се в спешното в ужасно състояние и оттам те поемат по отделенията, защото по закон - не може да ти се откаже медицинска помощ в случай на спешност. Примерно, с една възпалена жлъчка пред спукване се кюпваш там, нямат право да те оставят да си умреш от това, понеже нямаш осигуровки, отиваш в хирургията, оперират те, наблюдават те, лекуват те, накрая ти показват сметката за целия масраф и ти просто казваш: "Съжалявам нямам пари, довиждане". И другия път - пак по същата схема. Направените за теб разходи обаче - са за сметка на болницата /те затова вечно тънат в дългове/ и за сметка на всички останали дето плащат данъци и осигуровки, понеже дълговете на болниците - накрая все се покриват от бюджета /демек от нас/. Почти няма пълнолетен циганин, който да внася каквито и да било осигуровки, а за децата - пак е за държавана сметка до 18г. Т.е. от въпросната немалка група - всички ползват здравни услуги "на корем" пък никой от тях не внася и една стотинка за целта. Та хич не е "да няма значение" и "да няма връзка с темата", ако и да не е това единственият и главен проблем на системата.