Здравейте и от нас в това мрачно време!
Чета ви за градините и училищата и ми се изправя косата. Явно всяка градина си е с правилата. Ние вече 3 години сме по детски заведения и не съм срещнала от гореописаното отношение. Винаги поне по 10 мин.са ми отделяли, за да ми разказват слушали ли са, яли ли са, спали ли са и т.н. Въпреки това и според мен една учителка на 30 деца е малко, защото в градината наистина са по толкова. Има леличка, която е към групата, но при нас е от 11ч нататък. Точно затова искат децата да може сами да се обличат, да могат да ходят до тоалетна и да се хранят. Отделно и ако има дете, което да има нужда от по-специално внимание, положението става доста по-трудно. В яслата беше друга работа - на смяна беше 1 сестра с 2 лелички. Групите са смесени с деца до 3 год. и по-големките вече сами се оправят в повечето ситуации, най-малкото се хранят сами.
Аз пък шапка свалям на всички учители в градините и яслите, че успяват да "озъптят" и научат на доста неща толкова деца. Понякога аз 2 малко трудно контролирам, а за 30 не ми се мисли. Трябват здрави нерви и да ти идва отвътре. А когато има и 5 нехайни майки, дето си оставят там децата, за да ги научат на всичко и не им пука за нищо, положението става още по-трудно.
Така че - питайте. За всяко нещо, което ви интересува.
А за влизането в градината и яслата, ами аз по принцип съм малко против по всяко време да се мъкнат хора вътре в помещенията на децата. То тогава каква е логиката сутрин сестрата да проверява гърлата на всички деца, като по някое време ще се замъкне някой, който не се знае здрав ли е, не е ли...
Като влезна веднъж да видя къде спят, стоят и играят, за какво да влизам всеки ден. Не е да не са ме пускали - в яслата бях отишла да ги забирам в една буря, госпожите ме поканиха вътре да изчакам да спре дъжда, половин час стоях, но си седнах на едно столче в единия ъгъл и чуждо дете не пипнах. Говорихме си, разказваха ми милите как вали огън
но аз съм си спокойна, че с нищо не съм навредила или замърсила по някакъв начин помещенията им или децата.
И да похваля Дани на учебна тематика, то не е кой знае какво, но ме накара да си помисля, че схваща детето
Заради гипса сме направили календар и всеки ден зачеркваме дата и броим колко остава. Снощи брои 3 и след половин час идва и казва:"Мамо, утре като зачеркна едни ден и ще ми останат 2". Не съм го учила въобще да смята, но детето само се е ориентирало. Та май има нещо в главата, освен бръмбари
Лис, пожелавам ви лека адаптация, ще чакам да се обадиш
Същото пожелавам на всички нови ученици.
Тоз път се улях