Първо, да се разберем какво означава "ранно чуждоезиково обучение"- това не е обучение на деца над 4-годишна възраст. Става дума за 1-2-годишни и колкото литература по въпроса съм изчела(поради професионален интерес), все не мога да намеря стаблилно доказателство за смисъла от това нещо.
Аз литература по въпроса не съм чела, но имам много примери пред очите си и знам, че на тази възраст децата учат език както се учат да говорят. На тях не им трябва да знаят какво е подлог примерно или сказуемо,за да могат да съставят правилно изречение на езика, ня който им се говори от малки. дъщеря ми е на 2 годинки и вече разбира 2 езика, без да е правила усилия, просто и е отвърте като е в средата. Знам дете, което от детски предавания по телевизията научи англисйки при положение, че живееше в българско семейство и не ходеше на градина. Така че смисълът според мен е, че на тази възраст не е дори обучение и не смятам, че би трбявало да се нарича така. На тази възраст те го учат така както учат майчиния си език понеже до този момент никакъв език не знаят.
Абсолютно съгласна съм. В момента сина ми е на етап проговаряне, виждам колко лесно запомня и повтаря думите, и на немски и на български. Като попивателна е.
Верно е, че нашите деца живеят в чуждоезикови държави, но и в Бг само да са, пак има смисъл да се започне от много рано.
Както казах, ние в къщи говорим само на бг. Калоян на ДГ не ходи, заедно сме постоянно. Аз му казвам думите и на двата езика. Запомня ги. До един етап ги смесват езиците. Например той казва на съседката "Хало баба, ома"
, но в по-късен етап ги различават безпрогрешно.
Дара в момента превежда безпогрешно от единия на другия език
.
Мисля, че е добре на съвсем малките/ 1 -3г/, просто да им се казват думите, по картинки или да им се говори в къщи и на двата езика /който умее разбира се/. За БГ имам предвид.
И аз мисля, че децата слушат, учат и запомнят дори и в по-големи групи, дори да нямат възможност да си отварят устата постоянно. Просто при децата, става лесно.
А за граматика, писане и т. н. се говори вече в по-голяма възраст.