Боби - праволинейна както винаги
Лаишкото ми мнение на неемигрант по твоя казус е - не залагай на "програма максимум", нито пък "зачерквай опция". Ти все си в крайностите. Или те двете ще са българки колкото теб, или ще са американки, по средата - няма и не може да има... Не е така. Говори си им на български, ненатрапчиво ги запознавай с историята, културата, традициите у нас, както се казва, ако можеш да ги зарибиш и на самите тях да им е интересно малко от малко. Опитай да събудиш интерес, пък ако успееш - може и БГ училище като допълнителна опция някой ден, както тръгне. Не може и не е нужно те да бъдат българки колкото вас, защото реално те не са, само по гени. Но колкото успеят да попият - все е от полза за тях самите. Това е познание, това е друга култура, само ще ги обогати. Тръгнеш ли да го набиваш амбициозно и на всяка цена, като учебник по алгебра - ще са ти контра, отсега ти го казвам. Да си кажеш, че е безсмислено - също е глупаво според мен, знаеш ли ги кое ще ги влече, как и защо някой ден...просто остави нещата да се случват и действай според моментните реакции на децата според мен.
Относно бистрената тема за турския език в училище... В коя да е държава - има официален език, има и редица малцинства. Какъв процент от населението било някое малцинство /уточнявам, че към момента в България - няма ни една етническа група призната като "малцинство" официално, вкл. турците, понятието се ползва разговорно само/ - няма никакво значение. Не се правят изключения в образователната политика, защото като направиш за едни - създаваш прецедент и всеки 5 човека от друг етнос населяващи държавата могат да искат същото. В държавните И частните училища и университети в България - езикът на преподаване и учебната програма се съгласува и одобрява от МОН. Ако кое да е т.нар. малцинство у нас, желае да обучава децата си на "майчин език", история в детайли, фолклорни традиции и пр. - това следва да се прави с частни инициативи и частни средства. Казвам КОЕ ДА Е, не само турското. Да си съберат средства, да си създат база, или да наемат, да водят децата си на такова училище в почивни дни - няма проблем. Вкл. този тип училища - подлежат на някакъв държавен контрол, за да е сигурно, че се учи там каквото е заявено, а не им набиват радикален ислям примерно, или нещо друго, ако е за друг етнос. Турция е свободна да финансира подобни училища, ако иска, но те да си работят под надзора на българската държава. Както българските училища от подобен тип по света - работят под надзора на съответните институции, в държавите в които ги има. Няма анархия и "ма мен така ме кефи" никъде за тези неща.
Българските турци, както и всички други български граждани, с различен етнически произход - се ползват от правата, които имаме ние - етническите българи. Привилегии - никакви не им се полагат, по никакъв повод. Както не се полагат и на никой от нас. Редно е да не бъдат възпрепятствани в САМОФИНАНСИРАНИ, в рамките на зконите ни и не антидържавно насочени дейности било за образование, за запазване на традиции, каквото щат... Но за собствена сметка и "прозразчно" както е прието да се казва т.е. подлежащо на контрол от страна на нашата държава. Понеже точно за този етнос, както и за доста от циганите - имаме огромен проблем с ислямизацията /което е проблем за целия цивилизован свят напоследък/ и си трябва баш строг контрол - език ли учат, танци ли, или зубрят Корана и се занимават с дивотии. Ако е първото - аз нищо против нямам да го правят по посочените механизми. Не само за т.нар. турци, а всички малцинства у нас. Да имам против това - значи да имам против българското училище, което посещава Алекс на Ганка и всичките подобни по света, което е абсурдна позиция.
Въвеждането за изучаване, финансирано от държавата на каквото и да било, извън предвиденото за
всички български граждани, БЕЗ оглед на етническия им произход - за мен е неприемливо.
Който иска детето му да учи турски, руски, китайски...какъвто там е майчиният език на родителите, или бабите, или прабабите - да си стяга гъза, да набира средства, да търчи по ведомствата да прави училище по каналния ред и така. За своя сметка, или да търси спонсори. Така е нормално, европейско, щатско, к'вото щете - в общи линии уж цивилизовано. Да не им се пречи. Не, не им се пречи, ама не сме и длъжни да ги чешем дето ги засърбяло. Все едно за кои говорим, пак подчертавам.
И в тази връзка, че пак до училище опира все - хроничната тема за религиозното обучение и дали да се вкарало в светските училища под някаква форма... Ми не!!! Векове драми и абсурди из Европа са били, да се раздели държава и църква - при нас мине не мине...ма БПЦ искала... Ми БПЦ искала, ми Мюфтийството като поиска и то, ми Евангелистите, ми Адвентистите, ми всичките законно функциониращи у нас секти?!!! Както с училищата за "майчин език", така и с религиите е за мен положението. Всяка църква да си прави там някакви курсове за запознаване на децата със съответната религия, родителите АКО искат - да си водят децата в извънучебно време - тяхна си работа. Аз например не съм религиозна и бих била меко казано разтревожена, ако в училище Дани има час, в който му набиват за грехове, мъки и страдания по същия начин по който му набиват и азбуката...
Изобщо от цялата тази тема... крайно време е у нас да се спре с това - всеки да си натриса болните амбиции и лудости по някаква тема на държавната хазна /щото това е главният мотив/, криейки се зад някакви "европейски ценностти", кухи фрази и фалшива загриженост за някого. ДПС искали турски в училище, че да не им дискриминираме елктората уж, БПЦ иска вероучение в училище, че да не ръсне кинти да си направи свои структури за целта, не е друга причината...и докато всички се занимаваме с такива безумия 20 И години - драгите абитуриенти завършват абсолютно неграмотни и то на елементарно ниво. Щото вместо да се разправяме по какви учебници учат, как и защо по методи от времето на баба ми....ние все с тъпотии се разправяме. Дето да ме прощавате всички - хич не са ни на дневен ред, нито са ни били някога.