По повод потомците на партийните деятели /
не казвам "комунистите"/ - има значение това, което постна
Авалон.
Не по идеологически причини, а по чисто технически. В т.нар. "български преход" - началото на същяи беше режисирано от партийните дейци на БКП /БСП/, това го знаем всички. Придобитите дотогава пари и власт трябваше формално да се предадат в "други ръце". Логичният и закономерен избор беше да се предадат в ръцете на "близки хора", така и стана.
Аз не казвам, че между децата, внуците и приближените на БКП-велможите няма и не е имало свестни, кадърни, та дори инакомислещи хора. Имало е. Само, че те същите - изпадаха и все още изпадат /доколкото ги има/ в положението на "някой кадърен милионерски син, който иска да преформатира бизнеса на тати по свое усмотрение" - надявам се метафората е разбираема. Искаш големи промени, искаш различни неща, искаш нов път различен от този на "ментора", вярваш в идеите си, НО и "ножа и хляба" - не са в твои ръце. Уж ти си някой, ама всъщност като решиш много да швъкаш - дърпат ти каишката и ти става ясно, че ти е на врата, дори да не е видима за околните и ти понякога да си вярваш, че не е там. Това се нарича зависимост. Тя си съществува независимо от волята на тези, които са зависимите.
Те пък, по някое време си дават сметка, че или за своя сметка и за сметка на собствения си живот, семейство, деца, хубав живот "ще ритат срещу ръжена", без никакви гаранции за успех, или...ще заиграят в такт с онези, които "поръчват музиката" и ще си изживеят добре собствения живот. Избират второто в крайна сметка. Еми кой от вас с ръка на сърцето би ми казал: "Ама аз не бих"? И не да го каже само, а наистина да е склонен да го направи "за благото на другите"?
Да можете да сте милионери, да си осигурите сигурен и охолен живот не само за вас, ами и за 5 поколения след вас и не, няма да го направите, ами ще хукнете гладни и мизерни, заедно с гладния и мизерен народ, заради идеалите си. И при все ще ви е ясно, че и да го направите - файда вероятно няма да има никаква, само дето ще се самопрецакате. На 18-20 - сигурно. На към 40...силно се съмнявам лично аз.
Та затова
Гане и
Боби си има значение, че цялата ни сегашна "политическа класа" е грижовно отгледана и задължена на онези, дето са им дали парите и възможността да бъдат това, което са днес. Няма тук идеологии и бла-бла, има пари и те играят както навсякъде по света. При нас пари и комунистически велможи имат между тях си знак "=", просто защото 45 години точно те трупаха пари, които после трансформираха в политическа власт, от която правят още пари. За себе си естествено. Не за мен и вас.
Та и затова изписахте толкова страници последните дни в чудене "каква е алтернативата на ГЕРБ" и защо е каквато е. Няма алтернатива просто, има разлики в детайлите и макиажа, не и по същество. За да има реална алтернатива - трябва да имаме друга избирателна система, неведнъж сме го говорили. Ама как да я имаме, когато тези същите дето им оттърва настоящата трябва да решат да е друга?
Народът да ги натиснел? Ми натиска ги в момента, но те казват - ми ние, не че не щем, ама по закон, по Конституция - просто не може, не е законно. Т.е. "скъпи сънародници - нима искате от нас да правим незаконни неща?!"
и народа се почесва по челото ся и се чуди...как да поиска това от което се нуждае, ама пък да не е незаконно същото нещо. Хубав финт, при това - винаги сработва. Поне досега.