jam, имаме прекрасни условия за всички видове туризъм - морски, планински, балнео, културен.
Имаме
Доне, ама се разпиляваме толкова години с глупости, вместо да се бачка ударно именно в посока развитие на България като туристическа дестинация. Като ГЛАВЕН приоритет, не така между другото. И каквото се "прави" в сфера туризъм - да е основно в съсипване с бетон на природни дадености, които са привлекателните за платежоспособни туристи, това да се допуска заради далаверките пак на "батко и братко", да бъдем евтина дестинацийка за тий-купони и пиянстване на келешите от държави, в които те не могат да се охакат и въргалят по улиците без последствия и... това ни е "туризма". Та всички, дето имаме поне средни доходи - бягаме на почивка по съседни държави, че е по-човешка обстановката поне. Ама не бе...то правителството нямало нищо общо с тези неща.
Права е
Джам - нямаме и не сме имали ресурси никога, които да ни дават някакво предимство и независимост поне през последните 200 години в условитя на съвременната глобална икономика. Обаче незнайно защо - все напъните ни са в посока всякаш имаме подобни рсурси.
То са енергийни проекти, "голям шлем", грандомании колкото щеш...и все в блатото ни запращат същите.
Мегдан за туризъм - морски, зимен, културен, балнео - имаме колкото щем. Искат се само няколко неща, че това да го направим успешно и за разлика от всичко друго - може да е относително бързо. Перфектно законодателство и регулации в тази област, никакво допускане на безобразия, далверки, шуробаджанащина, яко наливане на пари в реклама, ама яка реклама по всички флангове и за 5 години - ще дръпнем напред от този ресор само. Земеделието дето толкова слюнка хвърчи по темата. Ние сме с малка територия и не можем, ако ще да си откъснем главите - да докараме производство в обем и с качество конкурентни на други страни от ЕС. Можем да правим само свръхкачество /БИО/ и скъпо и да играем на този пазар. Другото са илюзии...
Имаме /и то Господ го дал/ - минерални извори с води годни за бутилиране. Бутилираме, пием си тука и какво изнасяме и къде? Мижава история, а бихме могли и от това да правим пари. Ама не - не правим.
Имаме и кадрите и изгодните за чуждестранните инвеститори условия, тук да се изградят фабрики за "изнесени производства" на големи чуждестранни компании. Автомобилни части ли ще са, други чаркове за друго ли ще са, битова техника ли ще е...не. Няма политика и за това. Шивачки робуват по южна България, денонощно шиейки за по 200-300лв., дето не им ги и дават. Ми що някой не потърси контакт с "Адидас", "Найк" или друг концерн от подобен ранг и не му предложи примамливи условия да разкрие производство у нас. Щото някак като си купя "Адидас" от МОЛ-а за нескромна сума и на етикета пише Тайван, или Бангладеш - изобщо не мисля, че те там просто имат по-квалифицирани кадри, или чааак толкова по-добри условия предоставят на тази компания за работа. Ама ми е разбираемо, че не шефовете на "Адидас" ще търсят Бойко, ми някой от неговите подопечни бива да потърси шефовете на "Адидас" и да преговаря, че да се направи тук нещо взаимноизгодно. Ма то тая работа - не е кЪт оная работа нали... Там се иска мозък и напън, не да крадеш и да връткаш далаверки и "да работиш обслужване на частни интереси", заради които именно си издигнат на този пост и ще го заемаш точно докато ги обслужваш. А спреш - а си в преразход /буквално/, ако си по-дребна рибка - пак добре, поне ще оживееш.
Пътищата трябва да си направим. Много важно е това - и за туризъм и за превозваческия бизнес. Нека се наливат пари в тях, за мен е смислено и переспективно за всички ни това, ама да не се крадат!!! Да се инвестират наистина - прозрачно и коректно, а сега не е така и това не е тайна.
Не е вярно, че държавата ни ни няма опции за развитие. Видно е, дори само от изброеното по-горе, а то все пак е набързо и на "прима виста". Освен това - аз хич не съм най-умната и разбираща в България, ама щом и на мен ми идва наум - показателно е някак си. Тъпото е, че развитие не се търси в тези посоки, или по-скоро - не се търси никак.
Един пример за "културен туризъм" у нас. През януари 2011 отиваме да видим светилището в Сатросел. Ами...аз изпаднах в потрес, честно ви казвам. И не беше да са го изкопали онзи ден, та затова да гледам външно оформелние от сковани чамови дъски /известни по селата като подпалки за печка/ и заслони от оранжериен найлон, че вътре да е сухо...
Така ли се привличат туристи бе джанъм?!!! Имаше трима японци горките...ми на тези хора нямаше кой да им разкаже на английски поне какво е това тук и пр. Някаква местна, злобна мома "онли" на български рецитираше някакъв заучен текст и дори ми се скара, че не съм пазела тихо докато говори щото аз самоотвержено опитвах да превеждам на любознателните японци...
Два въпроса по този казус?
1. Колко би струвало тази забележителност, да се преведе във вид подходящ за посещение на туристи от цял свят?
2. Колко разход биха били заплатите на 2-ма, или 4-ма души, годни да правят презентации пред индивидуални туристи на поне два езика?
Трети допълнителен въпрос - при изпълнени т.1 и 2 - дали няма да има доволни туристи, благодарение на което да идват още и още туристи на това място?
Всичко в нашия "туристически бизнес" засега е във вида на описания по-горе пример. Ама вместо да се прави реалното, възможното, това което все пак ще сработи...ние правим референдум за АЕЦ за 20 млн.
ОбачИ видиш ли ти - то това не е проблем задаван от централната власт, то за т'ва са виновни редовите граждани като мен. М'да. Баш така ще да е...