Еми Жбрул ти си права за тези неща, но както вече посочих, протестите сега няма да доведат до нищо добро. Това трбява да се премисли, формулира и изиска от парламента да го разжлежда, а не това което стана.
Ами Боби точно така е. Трябва да се изискат от парламента такива промени, това е механизмът. Само, че от кой парламент?
Като взе да се иска нещо от парламента, дето в никакъв случай не изнася на политическите мутрички - бам оставка на правителството, саморазпускане на парламента и готоУ. Те не, че не искали хората, ама ей на - нямало как. Първо едни избори по досегашната схема да врътнем /да не я описвам за пореден път/...пък после "ще видим".
Механизмът е , че всеки се избира поотделно, което е достатъчно да ги вкара малко от малко в релси. Това е което аз бих искала да видя в България, а не квоти на партии.
С уговорката, че не са особено сравними нещата в САЩ и у нас, поради различните форми на държавно управление /освен всички други разлики/... Ти би ли могла да ми посочиш, една
осонователна причина, да не се допуска преференциален вот на парламентарни избори тук? Извън множеството основателни причини на тези, които се гласят да ги избираме. Пак си има партии, пак те си имат листи, пак те си решават кой ще е в тези листи, както е и сега - демократично, та демократично. Само, че ако имам право да сложа "х"-че пред името на този и онзи, а не опцията да сложа "х"-че пред името на цялата партия, ВЪПРЕКИ, че тези набутани на избираемите места в листата и "насън не ща да ги виждам" повече - става друга ситуацията. По-добра за мен и по-кофти за тях. Тогава ще се наложи в листите им да фигурират хора, които да са ми "привлекателни" за избиране, а повечето от досегашните "абонати" за НС - няма да имат шанс да бъдат избрани. И аз го знам и те го знаят, поради което - не допускат подобна система на гласуване, няма и да допуснат. И като си избера някой дето се дъни 4 години, няма да може на следващите избори да ме задължат пак да си го избирам Боби. Просто ще съм свободна да не отбележа неговото име в бюлетината, ако партията му изобщо прояви малоумието отново да го впише там.
Това е съвсем простичък механизъм да бъдат принудени малко от малко да се стараят докато са на власт, ако пак искат да са на власт другия път. Това е за мен реален "граждански контрол", да ти го обясня с конкретен пример, че май имаме проблем с понятието
Аз в него
не влагам "управление с граждански комитети", "нито със сопи и брадви от улиците", не съм индианец все пак.
Елена, хайде първо да се научиш да четеш и осмисляш писан текст, че тогава да ми даваш наклони. Искаш ли?
В
първата част на поста ми, който си коментирала - отговарям на Боби, която поставя общия въпрос "какво се иска от хората у нас". Отговорила съм й подробно и изчерпателно. И понеже, заради нелепо издигани искания по доскорошните улични протести, много разнопосочно взе да се разбира понятието "граждански контрол" - нахвърлих най-общо
за мен какво означава това понятие в политически план. И незнайно защо - гледам Боби ме е разбрала, пък ти пак си "омесила козунаците".
Статията, която съм предложила на вашето внимание е просто една историческа хроника, та в този смисъл - тя не изрзява ничии лични пристрастия и уклони при сегашната ситуация. Тя преразказва кога, как и защо се е случило нещо в нашето минало и толкова. По всички правила на писания текст - статията е постаната от мен в
отделен, нов абзац. Преди самия линк - съм написала кратък "увод", даващ яснота защо изобщо я поствам. Ето, да ти припомня:
Относно воплите, които ми попадат в различни материали през последните седмици, как то политическата класа, партиите и цялата тая сган сегашна - просто нямали алтернатива и без тях загиваме... Предлагам ви да прочетете следния материал. Изключително е сравнимо описаното там със сегашната ситуация у нас, при това - това е документален текст, не коментар на някой писач за ситуацията и как тя му се стувала на него. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1838046
Т.е. надлежно съм използвала приетите в нашия език правила, за смислово отделяне на една коментирана тема от друга.
Аз между писаното в първата част на поста си и разискваните там въпроси и писаното във втората част и коментираните там ситуации и факти -
не правя. Никъде. Двете отделни теми се нахождат в един общ пост, просто за да не публикувам два поредни такива, което е прието в нашия форум както ти е известно.
Чисто технически - позициите "шеф на армията" и "шеф на полицията" у нас не са деполитизирани, а са властово "разделени" на политическо ръководство и професинално ръководство на едно и също звено. Министърът на отбраната е винаги политическо назначение от квотата на управляващата партия, а шефът на Генералния щаб е висш военен, за когото се приема, че няма политически пристрастия и същият и да ги има - не ги демонстрира. Така е "по устав" и според законите ни. Пък колко не е политически пристрастен който и да било военен, или полицай - и сама се сещаш. Военните и полицаите - имат право на глас на избори, наред с всички останали граждани и те също гласуват за политически партии все пак.
Т.е. всеки един от тях не е "деполитизиран", а по длъжностна характеристика се води такъв.
Та няма нужда за пореден път "да си преливаме от пусто в празно" и да се обясняваме как то някъде пишело нещо си и значи то така било, понеже просто БИ ТРЯБВАЛО да е така, след като е написано. А то реално - не е така.
Ако написаното някъде беше реалност у нас - г-н Цветан Цветанов в качеството си на МВР министър - щеше да бъде отстранен от поста си още като гръмна скандала с апартаментите му, щеше да бъде надлежно разследван от съответните институции и при все, че и до ден днешен не може да обясни откъде е взел парите, за да се сдобие с тази недвижима собственост - щеше да търка скамейката в някоя съдебна зала и евентуално да чуе присъда. Каква - зависи от доказателствата, но все пак някаква. Предполагам знаеш, че подобно нещо - не се случи. ЧовекОт каза: "Ми те тъста и тъщата ми ги подариха тези неща". ОК, ама проверката на тъста и тъщата му показа, че при декларираните от тях доходи, за да му подарят на него апартаменти на такава стойност - въпросните хорица би трябвало да са работили над 600 години, а доказателства, че тези хора са вампири да кажем, че 600 години да са живели и трупали богатства - нЕмаше.
И след това - по темата просто се замълча и толкова.
Мога до края на годината да ти разказвам подбни случки, състояли се само по време на последното ни правителство, пък ако взема да връщам на предходните - то "Война и мир" ще изглежда като брошурка по обем. Съществената подробност е, че при всички тези правителства - в България не е имало вакуум, а е имало добре написани закони и уж функциониращи институции и съдебна власт /уж независима/. Но очевидно - написаното някъде - съвсем не е като да се е случвало реално същото. Таман напротив.