Аз пък някъде четох,че не е много сигурно дали служебният премиер има българско гражданство ...Както между впрочем за Пирински се знаеше,че е без гражданство...ама какво...човека си направи някаква политическа кариера.
Какво тук значи някакво си изискване,Джам?
Ами нищо не значи. Поне у нас.
Нали по времето на НДСВ направиха промяна в изискванията зарди Лучано, в посока че не е задължително да имаш висше образование, за да бъдеш министър. Даже мисля, че специално заради него беше направено и спрортното министерство... Ако все още изискванията не са прегласувани /признавам си, че не съм сигурна дали са/ - то у нас можеш да станеш министър с какво да е образование. От друга страна, за редица по-низши постове в държавната администрация е задължително да имаш висше образование, за някои позиции е посочено и какво точно висше е нужно да имаш. Безкрайни са "местните чудеса"...
Тя системата у нас и по отношение на изискванията за "ценз" е доста странна. Давам конкретен пример веднага. Мой близък кандидтства за позиция в КЗП - съвсем легално, без връзки и подбутване и го назначиха. Имаше изискване да е завършил висше образование, той е завършил такова, дипломата му е истинска. ОТ НАТФИЗ. А, ако може някой да ми обясни по каква логика има изобщо изискване за висше образование, след като е все тая какво е то в посочения от мен пример? Би имало смисъл, ако се изисква висше образование, ама в еди коя си област/области, имащи отношение към това дето ще го работиш. Къде е тя защитата на правата на потребителите, къде е театърът, къде е връзката между двете?
Пример втори. За някаква не особено висша позиция в местната НЗОК кандидатства моя приятелка. Момичето не беше завършило висше образование, но е звършило Търговската гимназия и допреди да роди - все това е работила, занимавала се е пряко със сметки и бумаги вскякви т.е. има и знанията и опита да го работи това и може да го докаже. Та позицията в НЗОК беше свързана точно с такива занимания, а тя кандидатства, заради доброто работно време, все пак беше с малко дете... Е да, ама записано - разписано - висше образование трябвало за тази позиция. Някакво там, все тая какво, ама висше. Е, признавам си в нейния случай опитаха да помогнат приятели и познати, кой каквато връзка имаше да "удари едно рамо"...Не става. Човекът, който щеше да й бъде пряк началник искаше именно нея, защото би му вършила реално работа, но няма как да прескочи разписаните изисквания и това е. И в крайна сметка - мястото се зае от една девойка на 20-ина години, която е завършила екология в местния ВУЗ. Нищо против еколозите и младите хора без опит, но в крайна сметка е ясно за всички, че между моята позната и тази девойка, за точно тази позиция - моята позната би била далеч по-ефективна.
Оттам стигаме и до въпроса защо се бълват на килограм "висшисти" у нас и имаме над 50 ВУЗ-а, ако не греша. Та тази моя позната, като беше "отсвирена" на доволно много места понеже нямала висшУ - в крайна сметка се принуди и тя да си запише едно.
Някаква педагокика беше, че го и звърши, ей така, понеже е много важно да пише в биографията й, че е висшист. Пише го вече, най-после я назначиха на работа където тя искаше, ОК. Но и до ден днешенн това което работи, го работи благодарение на гимназиалните си знания и "допълнително четене в свободното време" на неща пряко свързани с работата й. Педагокиката дето беше тооолкова важно да я пише, че я е завършила, за да има право да заема сегашната си длъжност - естествено никакво отношение няма към дейността й. Само дето 5 години й изяде времето и нервите да го учи това, за да може все пак да работи нещо, което го знаеше 10 години по-рано.