не си мисли, Боби, че си открила топлата вода, като си отишла в Америка. човек, ако е разумен, то е за дълго, да ти кажа.... и не зависи от географското ти положение и поданството.
точно българинът винаги е бил даже прекомерно разумен и предвидлив по отношение на "светлото бъдеще", защото никога България не е била богата държава - винаги българите са живяли в условия на относителен недоимък и несигурност - говоря като преобладаваща маса от населението.
от 20 години наблюдавам как се опитват да го лишат от тези му изконни добродетели, като го пресират да живее на кредит и да си продаде жилището - тоест, да го поставят напълно на произвола на съдбата, която описваш ти. повечето, обаче, все още се съпротивляват.
в случая на средния американец с Х кредита на врата, картинката ми е ясна, дето я описваш. така е, за страх си е. в случай на болест - чукайте на дърво, там никой не е пожален...
апропо, такава застраховка живот, дето "да осигури заплатите за 10-години напред" в случай на смърт на единия съпруг, в България не знам да се предлага. аз съм проучвала въпроса с тези застраховки, като възрастен родител, но не съм установила да са ми с нещо по-добри или изгодни от простото спестителство.
и да не тръгваме да обобщаваме.
темата, която повдигнах, беше конкретно за гърците от репортажа. и в България знаем, че доста често циганите си оставят децата в домове. българите, обаче, го правят много-много рядко и то в много екстремни случаи. за добро ли е, за зло ли е - не знам.
просто знам, че ако аз съм облечена като ония родители от снимката и нося златен пръстен на ръката си, няма да си дам детето в приют! това, явно, е въпрос на манталитет и светоусещане. различни са ни праговете на търпимост. за някой, да нямаш всеки ден трикратно ядене на масата може би е по-страшно от това детето ти да заспива вечер самотно в чуждо легло...