2-3 дни нямах възможност да пиша и гледам доста свободни съчинения са последвали на база на моя пост
Боби, децата ми не замвръзват, защото ги е страх, а защото разбират, че е настъпил момента в който прекрачват границата на нормалното държание. Защото след 100 обяснения, че не трябва да се скача по леглото примерно, след 1 ходене в спешното да лепим вежда, не искам да ми се филосовства на тема "Защо е приятно да се скача по леглото", а като кажа, да спрат да скачат. На децата ми съм обяснила, че няма да им кажа да направят нещо, което да им навреди, защото аз съм им майка и аз съм човека, който им мисли най-доброто. Това не е страх, не е сляпо следване, това е вяра. Вярват ми, че няма да ги подведа и че ще ги напътствам към правилните неща. Затова и знаят, че погледна ли лошо, без викове, без шамари и крясъци, трябва да спрат с дивотите, защото това вече не е полезно за тях самите, че могат да се наранят примерно, че преминават границите на доброто държание.
Нека да ми противоречат на теми, на които има за какво да го правят, но за неща от които ще пострадат - мерси съм, по-добре да имат "сляпо послушание пред авторитета".
Пресен пример от вчера, след ежедневни обяснения, че като се събличат за сън не трябва да бягат със свалени гащи от едната стая в другата, Дани се отъркаля едно хубаво по земята, щеше в шкафа да влезе още малко. След него само като погледнах Криси, познай дали бягаше със свалени гащи и той. Днес ще бъде същото - ще тръгнат да бягат, аз ще ги погледна, но този път ще замръзнат и няма да се потрети.
Та така със замръзването. Както казва госпожата в градинката, децата ми имат респект към мен, това не е страх, това е уважение, вяра, сигурност и още каквото се сетиш, но в никакъв случай не е страх.