JBrul, разсъжденията ти не са правилни.
1. изборите са си математика. печели онзи, който е събрал най-много гласове.
това, че още повече много не били гласували, си е техен проблем. и това е обяснявано многократно.
няма начин да излъчиш предпочитанието на онзи, който не го е заявил. иначе подменяш вота.
Джам, аз не претендирам за "правилност на разсъжденията", а само ги споделям публично, понеже това е темата тук.
Ако изборите са математика както казваш ти и печели онзи, който е събрал най-много гласове (в случая ГЕРБ) - то би следвало сега ГЕРБ да са на власт. А те не са. Следователно, в твоите аргументи по въпроса - има сериозно противоречие. Пак според твоите думи - дори при много по-висок процент гласували - резултатите биха били аналогични в процентно изражение. Т.е. ГЕРБ биха получили 1млн. гласа повече да кажем, другите партии - също биха получили повече в "брой гласове", но процентното съотношение между тези гласове - би било същото като сега. Т.е. тогава бихме говорили за по-висока доза представителност, но не и за съществена разлика в картинката на излъченото представителство. Та е все тая реално.
2. коалиране се практикува навсякъде по света. и обикновено хората знаят кой с кого се коалира и с кого - не. това го заявяват самите партии предварително, а и историческият опит също го показва. абсурдно е да се отхвърля легитимност на изборите заради последващо коалиране на партии.
Коалиране се практикува - да. Хората предварително знаят кой с кого би се коалирал - да. У НАС ОБАЧЕ, както сама знаеш - коалиции се правят
безпринципно. И хората гласували за "Атака" например - категорично и посмъртно - не са имали очакване, че "Атака" ще се коалира де факто с ДПС, ама по механизма, че формално не го правели, ами само осигурявали кворум.
Та легитимността е оспорима, дори защото тези избиратели са били подведени, или направо излъгани от подкрепената от тях партия, чисто по етични съображения. Аз и в предния пост казах, че ФОРМАЛНО и де юре - легитимност има, но реално - не е така. Превръщането на нещо безкрайно пошло и нередно, в норма, с похватите на правото - изобщо не го прави автоматично редно и правилно. И именно това разминаване - дава съвсем легитимно основание за недоволство, бунт и както искаш там го наричай.
По т.3 - още в началото на лятото, в тази точно тема (предно издание) - изписах страници сигурно. Ако наистина те интересува - седни потърси. И сама разбираш, че предвид моите обичайни обеми при писане - би било досадно най-малкото - да захващам да пиша всичко това отново. Та е и тудоемко, отделно че вече съм го писала. Не бягам от отговор на въпроса ти демек, мисля ме познаваш достатъчно добре, за да не се съмняваш в това.
По т.4 - явно имаме различни понятия за "насилие". За мен принудата някой да свърши нещо - не минава непременно през реално проливане на нечия кръв да ти кажа. Има достатъчно некървави и съвсем ефективни методи, ползвани във всички държави от ЕС, за да бъдат заставяни политиците да направят неща, които хората искат. Окупации, общонационални стачки, абсолютен отказ на цялото общество държавата да функционира в каква да е посока, докато исканията им не бъдат чути. Не броя мятането на яйца и домати за насилие баш, хайде да не преиграваме чак толкова.
По т.5 -твое разбиране си е, че аз конкретно - желая тук да се реализира "африкански сценарий" за "оправяне". Може би аз криво "обяснявам" - не го изключвам. Аз имам виждане, че като се изисква нещо - не трябва да се отстъпва от искането, а не виждане, че ако набучим на кол всичките 240 депутати (примерно) - ще текне мед и масло по улиците. Изобщо не считам, че цялото време на света обаче ще стигне да се "оправим", ако политическата ни система продължава да функционира както досега - извращавайки правилата на демокрацията, които в други държави са неписана норма, а у нас се прескачат безцеремонно САМО ЗАЩОТО не са изрично НАПИСАНА норма. Дребен наглед, но съществен проблем, който упоменах в горните точки...
И понеже се присетих за "биг бардър" покрай целия този разговор... Нали знаеш, че у нас има такова ТВ шоу? Знам, че не го гледаш, аз обаче го гледам. И въпреки, че на прима виста примерът ми ще ти се види "офф" - моля да го прочетеш докрая. Та нашенския "Биг брадър" разбира се се прави по лиценз на чуждестранна (европейска компания) и за всичко в него - важат правилата, които важат за същия формат навсякъде в Европа където той се прави. Между тези правила е и следното: За всеки играч - зрителите могат да пускат неограничено количество СМС-и, за да го подкрепят и той да спечели накрая. Победителят в тази игра - се избира пряко от зрителите на същата игра и следва да бъде излъчен като победител този, който е събрал най-много зрителски симпатии. Пряк, мажоритарен избор с елементи на бизнес
И въпреки, че не само у нас, а и навсякъде другаде - няма ограниченив колко СМС-а да цъкнеш за този когато ти подкрепяш - никога и никъде не е възниквало съмнение в манипулация на вота. Снощи обаче какво става у нас? Една съмнителна бизнес-дама (Ваня Червенкова), която се държа крайно неприятно през цялото си време в играта, се оказва с окол 90% положителен вот. Прецедент в цялата история на този формат, не само у нас. Забележи, че е "на пангара" в конкуренция с хора като Станка Златева, Тервел Пулев, Стойко Сакалиев...които се мандахерцат край нейния положителен вот с под 3%. Продуцентската справка показва, че 50% от нейните 90% подкрепа - са получени от само 4 СИМ карти
Останалите - от не толкова очевидно съмнителни СМС-и, но няма как да разследват "по-разхвърляната" подкрепа от кого точно идва и защо. За всеки следящ въпросния сезон на "Биг брадър", както и за самите продуценти - е пределно ясно, че това е напълно невъзможна картинка, ако този вот не е предварително оргазнизиран. В крайна сметка
Джам - Червенкова се класира първа за финал, защото според регламента на самото шоу и неговите собствени правила - подкрепата която е получила е легитимна. Легитимно е да имаш приятели милионери, които да набият 100 000 лв. в СМС-и, защото те обичат и искат да си "нумеро уно". Това, че не е редно, не е морално да се случи и спрямо другите участници и спрямо всеки гледал и гласувал за някого в това шоу - няма никакво значение, щом формалните правила - не са нарушени. Резултатът е легитимен, ако и да е очевидно постигнат по крайно нереден начин и с нечисти средства. Не се захващай сега каква тъпотия е самия формат и какви лумпени ще седнат да го гледат. Съсредоточи се върху описаната ситуация просто. В нашата държава, на избори - тя е аналогична. Лошото е, че ако в тъпия "Биг брадър" - нЕма значение кой как шмекерувал, за да постигне нечестна, но формално легитимна победа, то когато същото засяга съдбата на цял един народ - има огромно значение. Па ти си прави изводите, щом даже едно ТВ-шоу ни е опорочено по такива механизми, за к'во става дума в "реалния политически цирк". Но да - революциите са опасно, морално остаряло и нецивилизовано нещо. нека траем и "да печели винаги Ваня Червенкова", защото го прави спазвайки всички зададени правила и печели "валидно".